WOZ-waarde

WOZ-waarde

De WOZ-waarde vertegenwoordigt de waarde van een woning. Op basis van deze WOZ-waarde worden diverse heffingen en belastingen vastgesteld. Voor een huurwoning beïnvloedt de WOZ-waarde mede de hoogte van de huur. Andere belastingen die worden bepaald aan de hand van de WOZ-waarde zijn onder andere de inkomstenbelasting en de erfbelasting.

De WOZ-waarde loopt een jaar achter op de huidige situatie en is daarom niet hetzelfde als de marktwaarde. Dit is zodat de belastingen en heffingen berekend kunnen worden over het afgelopen jaar.

 

Wil je meer weten over jouw WOZ-waarde?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

De voor- en nadelen van een hoge WOZ-waarde

Een hoge WOZ-waarde kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Eén van de duidelijkste nadelen is dat bepaalde belastingen, zoals de gemeentebelasting en het eigenwoningforfait, stijgen naarmate de WOZ-waarde toeneemt. Dit kan resulteren in hogere kosten voor huiseigenaren.

Aan de andere kant biedt een hoge WOZ-waarde ook kansen. Zo kan de verwachte verkoopopbrengst van de woning stijgen, al is het belangrijk te beseffen dat de WOZ-waarde een jaar achterloopt op de huidige marktwaarde. Bovendien kan bij een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie de hypotheekrente lager uitpakken bij een hogere WOZ-waarde. De renteopslag, die men betaalt, wordt namelijk bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Een stijgende WOZ-waarde verlaagt het risico voor de geldverstrekker, wat kan resulteren in een lagere hypotheekrente.

Heeft de WOZ-waarde invloed op een lening of hypotheek?

Een dalende WOZ-waarde heeft geen invloed op de hypotheekrente; deze rente kan alleen dalen bij een stijgende WOZ-waarde. Leningen worden bepaald door verschillende factoren zoals schulden en dienstverband. De WOZ-waarde hoort hier niet bij en zal daarom geen invloed hebben op de lening.

Doordeweeks en in het weekend bereikbaar

Neem contact op

Bij Oversluiten.nl staan we klaar om je te ondersteunen, wat je financiële vraag of situatie ook is. Van bespaartips tot diepgaand advies, wij zijn er om jou te helpen je financiële toekomst helder en voordelig vorm te geven.

Openingstijden:
Ma t/m do | 9:00 – 21:00
Vr | 9:00 – 17:00
Za | 9:00 – 14:00

Financiële vragen houden zich niet aan kantoortijden. Daarom zijn wij ook buiten deze uren voor je bereikbaar.

E-mailadres: info@oversluiten.nl
Telefoonnummer: 040 – 2371 234
WhatsApp-nummer: 06- 11367327

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden