WW-uitkering

WW-uitkering

De WW-uitkering is een werkloosheidsuitkering, dit is voor als je geheel of gedeeltelijk werkeloos bent. Hierbij word je verzekerd voor als je bent ontslagen, en in sommige gevallen ook als je ontslag neemt. Zo vangt de WW-uitkering het verlies aan inkomen op tussen twee banen.

Wanneer je in dienst bent bij een werkgever ben je altijd verzekerd voor een WW-uitkering. Je bent niet verzekerd voor een WW-uitkering als je illegaal in Nederland bent, minder dan 4 dagen werkt in dezelfde particuliere huishouding of voltijds of onbetaald verlof hebt.

Voorwaarden voor een WW-uitkering

Om in aanraking te komen voor een WW-uitkering zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • De arbeidsuren verminderen met minimaal 5 uur per week en er is geen verdere verplichting om deze uren betaald te krijgen
  • je moet direct beschikbaar zijn om te gaan werken
  • je mag ook niet vallen onder een van de uitsluitingsgronden

De wekeneis

Om een minimale WW-uitkering te ontvangen van maximaal 3 maanden moet je voldoen aan de wekeneis. De wekeneis houdt in dat je van de voorgaande 36 weken aan je werkloosheid, 26 weken hebt gewerkt. Hoeveel uren je in deze 26 weken hebt gewerkt is niet relevant.

De jareneis

Om een verlenging te krijgen op de WW-uitkering van 3 maanden moet je voldoen aan de jareneis. De voorwaarde van de jareneis is dat je de 5 voorgaande jaren aan je werkloosheid, 4 jaar hebt moeten werken, hierin moet je ook 208 of meer uur uitbetaald hebben gekregen per jaar.

 

indy-adviseur

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Andere factoren rondom de WW-uitkering

De duur van een WW-uitkering

De duur van een WW-uitkering

Een WW-uitkering is een tijdelijke oplossing voor mensen die bijvoorbeeld door een ontslag zonder inkomen komen te zitten. Door de WW-uitkering hebben ze toch een inkomen om van te leven tot ze een nieuwe baan hebben gevonden. Je hebt recht op minimaal 3 maanden WW-uitkering, in sommige gevallen is dit langer, en kan maximaal oplopen tot 24 maanden. Hoelang je precies een WW-uitkering krijgt hangt af van je totale arbeidsverleden en het moment van werkloosheid, bekijk hiervoor ‘jareneis’ en ‘wekeneis’ hieronder.

De WW-uitkering bij zelf ontslag nemen

De WW-uitkering bij zelf ontslag nemen

Ontslag nemen wanneer je een andere nieuwe baan hebt kan altijd, houd hierbij wel rekening met de regels uit je oude contract die hieraan verbonden zijn.

Wanneer je ontslag neemt zonder een andere nieuwe baan is het vaak lastig om aan een WW-uitkering te komen, dit is omdat je zelf verantwoordelijk bent van je werkloosheid. Er zijn echter ook uitzonderingen hiervoor, zoals wanneer een partner moet verhuizen voor werk en hierbij de reistijd 3+ uur wordt voor de andere partner.

Gedeeltelijke werkloosheid

Gedeeltelijke werkloosheid

Gedeeltelijke werkloosheid is een situatie waarin een werknemer niet meer dezelfde inkomsten heeft als eerst of in een andere baan. Gedeeltelijke werkloosheid komt in verschillende vormen voor.

De reden kan bijvoorbeeld minder uren, lagere inkomsten, seizoenswerk en tijdelijke contracten zijn.

Deze situaties brengen financiële uitdagingen met zich mee en daarom kan je in aanraking komen voor een gekorte WW-uitkering. Bij een gekorte WW-uitkering wordt 70% van het inkomen verrekend met de WW-uitkering. Naast je gekorte WW-uitkering mag je 30% houden van de inkomsten.

Een lening met een WW-uitkering

Het aanvragen van een lening met een WW-uitkering is mogelijk, wel willen geldverstrekkers weten wat voor risico je bent om zo te bepalen wat je leencapaciteit is. Factoren waar geldverstrekkers onder andere rekening mee houden zijn:

1. Kredietgeschiedenis
Een goede kredietgeschiedenis kan helpen om gunstigere leningsvoorwaarden te krijgen, denk hierbij aan geen schulden of een BKR-codering.

2. Type lening
Het type lening waarvoor je een goedkeuring wil hebben heeft ook grote invloed op of de lening wordt goedgekeurd, hoe minder risico je bent voor de geldverstrekker hoe eerder de lening wordt goedgekeurd.

3. Terugbetalingscapaciteit
Als het inkomen uit de WW-uitkering niet genoeg is om de lening te kunnen terugbetalen is de kans klein dat een geldverstrekker dit risico wil nemen. Wanneer je gedeeltelijk werkloos bent heb je bijvoorbeeld inkomen uit twee bronnen.

Overige informatie over de WW-uitkering

Wat gebeurt er als ik een passende baan weiger?

Wat gebeurt er als ik een passende baan weiger?

Op het moment dat je een passende baan is aangeboden die je vervolgens weigert, heb je geen recht meer op WW-vergoeding over de uren die zijn aangeboden bij de passende baan. Als je voor de WW-uitkering full time hebt gewerkt en de aangeboden baan alleen part time is, is de aangeboden baan misschien niet zo passend en kan je contact opnemen met een jurist of advocaat.

 

Kan ik een voorschot op mijn WW-uitkering krijgen?

Kan ik een voorschot op mijn WW-uitkering krijgen?

Na het aanvragen van de WW-uitkering, duurt het altijd even voor het UWV om de aanvraag te verwerken. Hierom krijg je meestal een voorschot op je uitkering, dit wordt automatisch gedaan. Dit voorschot zal ongeveer even hoog zijn als de WW-uitkering, hierin kan wel een verschil zitten. Wanneer het bedrag van het voorschot minder was dan de WW-uitkering die je uiteindelijk krijgt, krijg je een extra bedrag uitgekeerd Wanneer je meer hebt gekregen dan je uiteindelijke WW-uitkering, wordt dit verschil in bedrag ingehouden op je volgende WW-uitkering uitbetaling. Wanneer je überhaupt geen WW-uitkering krijgt en je het voorschot toch hebt ontvangen moet je dit bedrag terugbetalen.

Wat gebeurt er nadat ik een WW-uitkering heb aangevraagd?

Wat gebeurt er nadat ik een WW-uitkering heb aangevraagd?

Na het aanvragen van de WW-uitkering gaat het UWV aan de slag met je aanvraag, 4 weken na deze aanvraag krijg je een brief van het UWV met de voorlopige beslissing. In de brief met de voorlopige beslissing van het UWV staat onder andere de hoogte van de WW-uitkering. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van het UWV kan je hier bezwaar op maken.

Kan ik een aanvulling krijgen op mijn WW-uitkering?

Kan ik een aanvulling krijgen op mijn WW-uitkering?

Het is mogelijk om een aanvulling te krijgen op je WW-uitkering in de vorm van toeslagen. Deze toeslagen kan je ontvangen wanneer je WW-uitkering onder het zogenaamde sociaal minimum komt. De toeslag vraag je aan op het moment dat je de WW-uitkering aanvraagt, dit kan nog tot 6 weken na het toekennen van de WW-uitkering. Als je al een tijdje een WW-uitkering ontvangt is het ook nog mogelijk toeslag te ontvangen bij een verandering in je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte

LenenLening Afsluiten
09 december 2022
Geld lenen met uitkering
Lees verder
Hypotheek OversluitenHypotheken
08 december 2022
Hypotheek oversluiten met een uitkering
Lees verder
LenenPersoonlijke Lening
09 december 2022
Wat is een persoonlijke lening?
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*