De ziektewet is een wet in Nederland die ervoor zorgt dat bij ziekte en geen verdere inkomsten er een uitkering wordt verleend als een inkomstenstroom. Voor de ziektewet ben je meestal automatisch verzekerd door je werkgever. Voor de mensen die binnen deze uitkering vallen kan dit veel vragen oproepen rondom leningen, en is hierom een essentieel begrip bij het aanvragen van een lening.
Als je een werkgever zijn er een paar instanties waarbij je een ziektewet uitkering kan krijgen, buiten deze instanties betaald de werkgever meestal loon door bij ziekten dus is er geen aanspraak voor een ziektewet uitkering.
In sommige situaties heb je ook recht op een ziektewet uitkering zonder werkgever, dit zijn:
Bij het aanvragen van een lening speelt de ziektewet uitkering een grote rol, hierbij wordt rekening gehouden met of dit je enige inkomstenbron is en hoe lang deze uitkering al verstrekt wordt. Omdat de lening met betrekking tot de ziektewet erg kan verschillen per situatie kan je altijd extra informatie of advies vragen bij een van onze adviseurs.
De ziektewet uitkering is een meestal tijdelijke uitkering, en wordt ook als uitkering gezien bij de aanvraag van een lening. Bij bijna alle uitkeringen kom je niet in aanraking voor een lening, hierin zijn de AOW- en Wajong-uitkering uitzonderingen en zijn hier wel mogelijkheden. Wanneer je chronisch of langdurig ziek bent en de ziektewet uitkering een vast inkomen wordt zijn er ook mogelijkheden voor een lening. De mogelijkheden hangen af van de financiële situatie en zal dus altijd op maat bekeken worden door een van onze adviseurs.