De akte van levering, of ook wel de transportakte of leveringsakte, is een juridisch document die wordt gebruikt bij de officiële overdracht van het eigendom. De akte van levering wordt gebruikt bij meerdere vormen van eigendom, maar wordt alleen gebruikt voor onroerende zaken. De akte van levering wordt opgesteld door de notaris en is de enige bevoegde die deze akte ook kan opstellen.
De akte van levering is een belangrijk onderdeel van het proces bij de verkoop of aankoop van onroerend goed, zoals woningen en panden. De akte van levering is wettelijk bindend, en geeft de nieuwe eigenaar de verantwoordelijkheden en rechten van het onroerend goed.
De akte van levering valt onder de notaris kosten bij de kosten koper, en is niet fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
De akte van levering en hypotheekakte vallen onder de kosten koper. Kosten Koper is een vakterm in de vastgoed en makelaardijsector. De kosten koper verwijst naar het bedrag wat je betaald om eigenaar te worden van een onroerend goed. Vaak worden alle kosten die gemaakt worden om een nieuw huis te kopen gezien als de kosten koper en zo dus ook de akte van levering en de hypotheekakte.
De kosten koper, en dus de akte van levering, wordt onder normale omstandigheden betaald door de koper. Deze kosten moeten betaald worden met eigen middelen omdat je maximaal 100% van de woningwaarde kan lenen, om hier meer over te lezen klik hier.
Er staan verschillende dingen in de akte van levering, zo komt het volgende naar voren:
1. Gegevens van de koper en verkoper, zoals adres, woonplaats, gemeenten;
2. Verwijzing naar vorige transportakte waaruit blijkt dat de verkoper de eigenaar is;
3. Titel van de overdracht;
4. De koopsom en de bevestiging van de betaling;
5. Toestemming van partner tot vervreemden van woning, mocht dit een echtelijke woning zijn;
6. Bestuursbevoegdheid.
De kosten van een akte van levering bedragen gemiddeld rond 500 euro. De notaris werkt vanuit eigen tarieven, het is daarom belangrijk dat je meerdere facturen met elkaar vergelijkt.
De notaris zal verschillende zaken controleren, om er zeker van te zijn dat de levering goed verloopt. Hierbij wordt onder anderen gekeken of de persoon in kwestie bevoegd is om de woning te verkopen.
De controles die de notaris uitvoert zijn:
1. Eigendom van de woning;
2. Beslagen op het huis;
3. Voldaanheid aan alle wettelijk voorwaarden;
4. Perceel en woning goed beschreven zijn.
De eigendomsoverdracht is afgerond wanneer de notaris een afschrift van de leveringsakte inschrijft bij het kadaster en openbare registers. Wanneer je hier een handtekening onder zet is de woning officieel van jou.
Naast de akte van levering, heb je bij het kopen van een huis vaak ook een hypotheekakte nodig. Een hypotheekakte wordt opgesteld door de notaris op het moment dat je een hypotheek nodig hebt om een huis te kopen. In de hypotheekakte staan alle gegevens van de hypotheek beschreven. Dit zijn gegevens zoals de hoogte van de hypothecaire inschrijving, een omschrijving van het onroerend goed en de hypotheekrente.
Het verschil met de akte van levering is dat er in de akte van levering het onroerende goed staat beschreven en de hypotheek buiten beschouwing wordt gehouden. In de hypotheekakte staat beschreven wat de gegevens zijn van de hypotheek, een gegeven voor de hypotheek is ook een omschrijving van het pand. Ook is de hypotheekakte wel fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en de akte van levering niet.