Arbeidsongeschiktheid

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschikt zijn betekent dat je langdurig ziek of (deels) arbeidsongeschikt bent. Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen, maar dit kan wel invloed hebben op je financiële situatie.

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een uitkering en in de meeste gevallen een doorbetaling in loon.

Wanneer ben ik arbeidsongeschikt?

Bij arbeidsongeschiktheid spreken we over een situatie waarbij je niet instaat bent om te werken. Dit kan komen door gezondheidsproblemen of een beperking. Je kan daarbij door je ziekte nog maar 65% of minder van je oude loon verdienen en je bent al 2 jaar ziek.

Arbeidsongeschiktheid kan verschillen tussen tijdelijk of permanent.
Wanneer het voor je mogelijk is nog bepaalde taken uit te voeren, dan wordt je niet als arbeidsongeschikt gezien. Overigens kan dit voor iedereen anders zijn en variëren per branche waarin je werkzaam bent.

Wil je hier meer over weten, dan adviseren wij je om contact op te nemen met één van onze adviseurs.

Voorbeelden van arbeidsongeschikt

Hier laten wij even wat verschillende voorbeelden van arbeidsongeschikt zijn zien. Arbeidsongeschikt moet dus voortkomen uit een medische oorzaak, zoals:

1. Een ongeluk wat als gevolg lichamelijke of psychische klachten heeft veroorzaakt.
2. Lichamelijke klachten (denk hierbij aan: Gebroken gewricht, blessures of een hernia)
3. Psychische klachten (denk hierbij aan depressie, angststoornis, burn-out)

Onderaan de pagina vind je een overzicht van meer voorbeelden die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Zo kan je gemakkelijk kijken of jouw medische oorzaak onder arbeidsongeschiktheid valt.

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?

Artsen en arbeidsdeskundige van het UWV bepalen de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Je krijgt deze beoordeling als je na 2 jaar ziekte nog steeds niet (volledig) aan het werk kunt. Overigens heb je tijdens de periode van 2 jaar wel contact met een bedrijfsarts of huisarts.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Dit is een verzekering voor zelfstandige ondernemers, die je kan afsluiten om inkomsten te hebben tijdens ziekte, invalide wordt of een ongeval krijgt. Een AOV is voor ondernemers niet verplicht, maar wel aan te raden. Zo ben je als ZZP’er toch gedekt wanneer je ziekt wordt of tijdelijk niet meer kan werken. Lees hier meer over een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Neem contact op met één van onze onafhankelijke adviseurs om meer informatie te krijgen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wat is de WIA?

Wat is de WIA?

De WIA is een werknemersverzekering, die als opvolger van de WAO in werking treed. WIA staat voor: Wet, werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Hier kom je in aanmerking voor wanneer je bijna 2 jaar ziek bent.

Je komt in aanmerking voor een WIA-uitkering wanneer je aan deze 2 voorwaarden voldoet:

 1. Je kan door je ziekte niet of minder werken.
 2. Je kan door je ziekte niet je oude loon verdienen.

Wanneer je hier aan voldoet kan je kiezen tussen 2 uitkeringen. Namelijk de WGA (werkhervatting gedeeltelijke arbeidsongeschikten) of de IVA (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) Hieronder lees je het verschil tussen de WGA en de IVA.

WGA-uitkering:

Dit kan je aanvragen wanneer je 2 jaar of langer ziekt bent, maar in de toekomst wel weer kan gaan werken. Hierbij verdien je 65% of minder van je oude loon.
Je moet minstens 35% arbeidsongeschikt verklaard zijn, maar minder dan 80%. Hierbij moet je een redelijke kans op herstel hebben.

IVA-uitkering:

Dit kan je aanvragen wanneer je 20% of minder van je oude loon verdient en dit ook zo blijft in de toekomst.
Je komt in aanmerking voor een IVA-uitkering wanneer je minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er weinig of geen kans op herstel is.

Wanneer kom ik in de ziektewet?

Wanneer kom ik in de ziektewet?

Je komt in de ziektewet wanneer je ziek bent. Wanneer je recht hebt op een ziektewetuitkering dan ontvang je de eerste uitkering uiterlijk 4 weken na je ziekmelding.
Voor meer informatie klik hier.

Voorbeelden arbeidsongeschiktheid

Voorbeelden arbeidsongeschiktheid

Alles wat hieronder beschreven is een voorbeeld van arbeidsongeschiktheid. Overigens verschilt het per persoon in hoeverre je arbeidsongeschikt bent, dit heeft met de ernst te maken, maar ook met het werk wat je doet. Hierom adviseert Oversluiten.nl altijd contact op te nemen met je huisarts of bedrijfsarts.

 1. Lichamelijk letsel of aandoeningen:
  – Rugletsel
  – Amputatie
  – Artritis
  – Verlamming
 2. Chronische ziekte:
  – Diabetes (in ernstige gevallen)
  – Hartziekte
  – Astma
 3. Neurologische aandoening:
  – Epilepsie
  – Ziekte van Parkinson
 4. Psychische aandoeningen:
  – Depressie
  – Angststoornissen
  – Schizofrenie
  – Burn-out
 5. Visuele of auditieve beperkingen:
  – Blindheid of slechtziend
  – Doofheid of slechthorend
 6. Letsel door ongevallen: 
  – Letsel nadat je valt
  – Letsel door een auto ongelukOverigens kan letsel door ongevallen uit alles bestaan, waardoor je fysiek niet meer in staat bent je werk te doen. Dit kan zowel in je “vrije” tijd gebeuren als tijdens werktijden. De specifieke impact op je werkvermogen hangt af van de individuele omstandigheden en de aard van de aandoening. Neem hierom altijd contact op met je huisarts of bedrijfsarts.
Nooit kosten zonder resultaat

Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Als je niet bespaart, betaal je ons ook niet. Het in kaart brengen van je financiële situatie is altijd gratis en zonder verplichtingen.

Altijd het beste advies

Wij combineren digitaal advies met een persoonlijke touch. Onze adviseurs zijn flexibel en staan ook in de avonden en weekenden voor je klaar. Jouw gemak en vertrouwen zijn onze prioriteit.

Altijd de laagste rente

Als onafhankelijk erkend adviseur houden we de rentestanden scherp in de gaten. We geven je direct een seintje als jouw rente omlaag kan, zodat je nooit te veel betaalt.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden