Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor zelfstandige ondernemers. Deze geeft de verzekerde een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan bestaan uit een sommenverzekering of een schadeverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook wel AOV genoemd is niet verplicht voor ondernemers, maar wel aan te raden. Iedereen kan namelijk ziek worden, of een blessure oplopen waardoor je (tijdelijk) niet meer kan werken.

Sommenverzekering:

Hierbij maakt het niet uit wat je, ondanks je arbeidsongeschiktheid, nog verdient. Het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen de hoogte van de uitkering.

Schadeverzekering:

Hierbij krijg je alleen een uitkering voor het deel dat je minder verdient. Je inkomensverlies en mate van arbeidsongeschiktheid bepalen hierbij de hoogte van de uitkering.

 

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je betaalt een premie per maand en hierdoor ben je verzekerd met de AOV. Hoe snel je de uitkering ingaat, bepaal jezelf. Dit doe je door de eigenrisicoperiode aan te passen. Hoe langer de eigenrisicoperiode hoe lager je maandelijkse premie is.

Verder bepaal je ook zelf hoeveel uitkering je krijgt, hierbij geldt ook hoe hoger de uitkering die je wilt ontvangen, hoe hoger de premie is. Je kan zelf je eindleeftijd aangeven tot wanneer je AOV loopt. Bij het bepalen van je eigen eindleeftijd voor de AOV moet de eindleeftijd wel tussen de 50 en 67 jaar liggen.

Bij de aanvraag van de AOV moet je een gezondheidsverklaring invullen en deze wordt dan vaak beoordeeld door een specialist.

Stel je wordt ziek of invalide en je hebt recht op de uitkering, dan kan je kiezen om de uitkering in één keer te ontvangen of je kan kiezen voor een periodieke uitkering.

Uitkering in één keer.

Je ontvangt hierbij de gehele uitkering in één keer.

Periodieke uitkering.

Hierbij krijg je bijvoorbeeld maandelijks een uitkering van het AOV. Je moet hierover wel inkomstenbelasting betalen.

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Kostfactoren arbeidsongeschiktheidsverzekering

De hoogte van de AOV-premie is voor iedereen anders en hangt af van de volgende factoren:

 • Je beroep: hierbij is vooral van belang of je een grote kans hebt op fysieke klachten of bijvoorbeeld stressklachten.
 • Je leeftijd: boven een bepaalde leeftijd kan je geen AOV meer afsluiten, of je moet een hogere premie betalen.
 • Eigenrisicoperiode: Dit is een periode waarin je zelf je inkomstenverlies opvangt, als je ziek wordt of invalide bent. (dit kan aan de hand van je spaargeld, lening of partner) Deze periode wordt ook wel de wachttijd genoemd.
 • De dekking die je kiest: Je bepaalt zelf waar je wel en niet voor verzekerd bent. Voor hoe meer dingen je verzekerd bent, hoe hoger de premie is.

Lees altijd de polisvoorwaarden die hieraan verbonden zijn of neem contact op met één van onze onafhankelijke adviseurs, om hier meer informatie over te krijgen.

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent?

Artsen en arbeidsdeskundige van het UWV bepalen de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Je krijgt deze beoordeling als je na 2 jaar ziekte nog steeds niet (volledig) aan het werk kunt. Overigens heb je tijdens de periode van 2 jaar wel contact met een bedrijfsarts of huisarts.

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Bij arbeidsongeschiktheid spreken we over een situatie waarbij je niet instaat bent om te werken. Dit kan komen door gezondheidsproblemen of een beperking. Je kan daarbij door je ziekte nog maar 65% of minder van je oude loon verdienen en je bent al 2 jaar ziek.

Arbeidsongeschiktheid kan verschillen tussen tijdelijk of permanent.
Wanneer het voor je mogelijk is nog bepaalde taken uit te voeren, dan wordt je niet als arbeidsongeschikt gezien. Overigens kan dit voor iedereen anders zijn en variëren per branche waarin je werkzaam bent. Lees hier meer over arbeidsongeschiktheid.

Wil je hier meer over weten, dan adviseren wij je om contact op te nemen met één van onze adviseurs.

Wanneer kom ik in de ziektewet?

Wanneer kom ik in de ziektewet?

Je komt in de ziektewet wanneer je ziek bent. Wanneer je recht hebt op een ziektewetuitkering dan ontvang je de eerste uitkering uiterlijk 4 weken na je ziekmelding.
Voor meer informatie klik hier.

Voorbeelden arbeidsongeschiktheid

Voorbeelden arbeidsongeschiktheid

Alles wat hieronder beschreven is een voorbeeld van arbeidsongeschiktheid. Overigens verschilt het per persoon in hoeverre je arbeidsongeschikt bent, dit heeft met de ernst te maken, maar ook met het werk wat je doet. Hierom adviseert Oversluiten.nl altijd contact op te nemen met je huisarts of bedrijfsarts.

 1. Lichamelijk letsel of aandoeningen:
  – Rugletsel
  – Amputatie
  – Artritis
  – Verlamming
 2. Chronische ziekte:
  – Diabetes (in ernstige gevallen)
  – Hartziekte
  – Astma
 3. Neurologische aandoening:
  – Epilepsie
  – Ziekte van Parkinson
 4. Psychische aandoeningen:
  – Depressie
  – Angststoornissen
  – Schizofrenie
  – Burn-out
 5. Visuele of auditieve beperkingen:
  – Blindheid of slechtziend
  – Doofheid of slechthorend
 6. Letsel door ongevallen: 
  – Letsel nadat je valt
  – Letsel door een auto ongelukOverigens kan letsel door ongevallen uit alles bestaan, waardoor je fysiek niet meer in staat bent je werk te doen. Dit kan zowel in je “vrije” tijd gebeuren als tijdens werktijden. De specifieke impact op je werkvermogen hangt af van de individuele omstandigheden en de aard van de aandoening. Neem hierom altijd contact op met je huisarts of bedrijfsarts.

AOV en belastingen

AOV en belastingen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering valt niet onder een zakelijke kostenpost, omdat dit je persoonlijk inkomen verzekert. Een AOV is dus niet aftrekbaar voor uw onderneming.

De premie die je ontvangt bij een periodieke uitkering is overigens wel aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Ontvang je de AOV in één uitkering, dan kan je deze premie niet aftrekken. Het bedrag telt dan mee voor je vermogen in box 3.

Wil je hier meer informatie over, dan raden wij je aan om contact op te nemen met één van onze onafhankelijke adviseurs.

Nooit kosten zonder resultaat

Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Als je niet bespaart, betaal je ons ook niet. Het in kaart brengen van je financiële situatie is altijd gratis en zonder verplichtingen.

Altijd het beste advies

Wij combineren digitaal advies met een persoonlijke touch. Onze adviseurs zijn flexibel en staan ook in de avonden en weekenden voor je klaar. Jouw gemak en vertrouwen zijn onze prioriteit.

Altijd de laagste rente

Als onafhankelijk erkend adviseur houden we de rentestanden scherp in de gaten. We geven je direct een seintje als jouw rente omlaag kan, zodat je nooit te veel betaalt.

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden