Maandlasten verlagen

Wil jij besparen op je maandlasten

Langzaam kunnen je maandlasten, soms ongemerkt, steeds hoger worden. Het is verstandig om je vaste maandlasten goed bij te houden, zodat je weet welke uitgaven je hebt. Hieronder geeft Oversluiten.nl tips om je maandlasten te verlagen of laag te houden.

 

Bespaar met Oversluiten.nl

De 3 beste manieren om te besparen op je maandlasten

maandlasten-verlagen

Besparen met je hypotheek

één van de meest voorkomende manieren om te besparen op je hypotheek is om je hypotheek over te sluiten.

01

Besparen op je vaste maandlasten

één van de beste manieren om te besparen op je maandlasten is het verduurzamen van je woning.

02

Besparen op je lening

Buiten je hypotheek kan je ook besparen op je lening, door deze over te sluiten naar een lagere rente.

03

Samen naar een beter financiële toekomst

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag vrijblijvend om erachter te komen hoe jij je maandlasten kan verlagen!
Verlagen van de maandlasten

Hoe bespaar ik op mijn hypotheek

Oversluiten van de hypotheek

Oversluiten van de hypotheek

Een hypotheek oversluiten is een uitgelezen kans om te profiteren van lagere maandlasten of verbeterde hypotheekvoorwaarden. Het kan echter ook een proces zijn dat onduidelijk en intimiderend aanvoelt. Bij Oversluiten.nl nemen we die onduidelijkheid weg, door je te voorzien van heldere, onafhankelijke informatie en advies.

Je hypotheek oversluiten of hypotheek overzetten betekent simpelweg dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit proces begint met het aanvragen van een nieuwe hypotheek, waarbij je door een soortgelijke procedure gaat als toen je je oorspronkelijke hypotheek afsloot bij je huidige hypotheekverstrekker. Dit houdt in dat je een hypotheekaanvraag indient bij een bank of hypotheekverstrekker, die je financiële situatie en kredietwaardigheid zal beoordelen.

Als je aanvraag voor de nieuwe hypotheek wordt goedgekeurd, zal het geleende bedrag vervolgens worden gebruikt om je oude hypotheek af te lossen. Vanaf dat moment doe je al jouw betalingen op de nieuwe hypotheek volgens de voorwaarden die je met de nieuwe geldverstrekker hebt afgesproken.

Wil je je hypotheek oversluiten klik dan hier.

Los extra af op je hypotheek

Los extra af op je hypotheek

Elk jaar is het mogelijk om extra af te lossen op je hypotheek, dit kan dan vergoedingsvrij. Met een extra aflossing betaal je al een deel van je hypotheekschuld terug.

Dit kan voordelen hebben op verschillende gebieden, zoals:

 1. Lagere maandlasten, omdat de hoogte van het rentebedrag minder is;
 2. Minder kans op restschuld;
 3. Mogelijk minder belasting betalen over vermogen in box 3.

Kijk wel eerst goed of het financieel interessant is voor jou om meer af te lossen. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je minder hypotheekaftrek hebt en minder spaargeld hebt voor onverwachte uitgaven.

Lagere risicoklasse op je hypotheek

Lagere risicoklasse op je hypotheek

Een lagere renteklasse op je hypotheek houdt in dat de hypotheekverstrekker denkt dat het risico dat jij als hypotheeknemer de hypotheek niet kunt terugbetalen relatief laag is.

Een voordeel hiervan is dat je gunstigere rentetarieven kan krijgen. Dit betekent dat je waarschijnlijk minder rente hoeft te betalen over de looptijd van de hypotheek. Dit zorgt ervoor dat je vaste maandlasten afnemen.

Of je in aanmerking komt voor een lager risicoklassen heeft met verschillende factoren te maken:

 1. Kredietgeschiedenis;
 2. Inkomen;
 3. Je financiële overwegingen.

Neem contact op met één van onze adviseurs en ontdek of jij in aanmerking komt voor een lagere risicoklassen.

Waarde hypotheek in laten schatten (overwaarde)

Waarde hypotheek in laten schatten (overwaarde)

De hypotheekrente is mede afhankelijk van de waarde van je woning. Als je hypotheek hoger is dan de woningwaarde, dan rekent de hypotheekverstrekker een hogere hypotheekrente. Dit wordt ook wel renteopslag genoemd.

Mocht je je hypotheek hebben afgelost of is je woning meer waard geworden, dan kan de renteopslag dalen. Hierdoor worden je maandlasten lager.
Alles wat je woning meer waard is, dan de hoogte van je vooraf overwaarde opgestelde hypotheek wordt genoemd.

Verlagen van de maandlasten

Besparen op energie

Geld besparen met zonnepanelen

Geld besparen met zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen is een van de meest effectieve manieren om je woning te verduurzamen, zowel op ecologisch als financieel vlak. Hier zijn de redenen waarom zonnepanelen een slimme keuze kunnen zijn:

 1. Duurzame energieproductie: Zonnepanelen genereren elektriciteit uit zonlicht, een onuitputtelijke en schone energiebron. Dit vermindert je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt je CO2-uitstoot.
 2. Kostenbesparing op lange termijn: Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, kan je significante besparingen op je energierekening realiseren. Sommige huiseigenaren leveren zelfs overtollige energie terug aan het net, wat extra inkomsten kan genereren.
 3. Korte terugverdientijd: Afhankelijk van je energieverbruik en de lokale energieprijzen, kunnen zonnepanelen een verrassend korte terugverdientijd hebben.
 4. Waardeverhoging van je woning: Woningen met zonnepanelen zijn vaak meer waard en verkopen sneller dan vergelijkbare woningen zonder zonnepanelen.
 5. Lange levensduur en laag onderhoud: Zonnepanelen zijn gebouwd om tientallen jaren mee te gaan en vereisen minimaal onderhoud, waardoor ze een duurzame investering zijn.

Geld besparen met een warmtepomp

Geld besparen met een warmtepomp

Het toepassen van een warmtepomp als verduurzamingsoptie kan uitermate effectief zijn, zowel in ecologisch als economisch opzicht. Hieronder vind je verschillende redenen waarom een warmtepomp een effectieve keuze is:

 1. Energie-efficiëntie: In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen is een warmtepomp aanzienlijk efficiënter. De pomp haalt warmte uit de natuurlijke omgeving (lucht, water of bodem) en gebruikt deze om je woning te verwarmen.
 2. Vermindering van CO2-uitstoot: Omdat een warmtepomp primair gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, is de CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij systemen die fossiele brandstoffen gebruiken.
 3. Kostenbesparing op de lange termijn: Hoewel de initiële investeringskosten van een warmtepomp hoger kunnen zijn dan die van traditionele systemen, verdien je dit op termijn terug door lagere operationele kosten. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar die de aanschafprijs drukken.
 4. Lange levensduur en weinig onderhoud: Warmtepompen staan bekend om hun duurzaamheid en vergen doorgaans minder onderhoud dan andere verwarmingssystemen.
 5. Toekomstbestendig: Met het oog op steeds strengere milieuwetgeving is een warmtepomp een toekomstbestendige keuze.

Door deze veelzijdige voordelen is een warmtepomp een effectief middel om je woning te verduurzamen. Voor meer informatie kun je terecht bij een van onze experts van Oversluiten.nl.

Geld besparen met isolatie

Geld besparen met isolatie

Isolatie is een uiterst effectieve manier om je huis te verduurzamen. Door je woning goed te isoleren, verminder je het energieverbruik aanzienlijk en draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Je voorkomt niet alleen warmteverlies in de winter, maar houdt ook je huis koeler in de zomer. Er zijn tal van manieren om je huis te isoleren:

 1. Dakisolatie: Vermindert het warmteverlies via het dak tot wel 20% en helpt tocht voorkomen, wat zorgt voor een comfortabeler woonklimaat.
 2. Isolatieglas: Naast het verbeteren van de thermische efficiëntie, biedt isolatieglas ook het voordeel van geluidsisolatie.
 3. Vloerisolatie: Deze vorm van isolatie draagt bij aan een gelijkmatige temperatuur in huis en verhoogt het algemene comfort.
 4. Spouwmuurisolatie: Dit is een snelle, gemakkelijke en relatief goedkope manier om je huis te isoleren, waardoor je direct bespaart op stookkosten.
 5. Gevelisolatie: Behalve dat het zorgt voor enorme energiebesparingen, biedt gevelisolatie ook bescherming tegen temperatuurschommelingen en vermindert het risico op schimmelvorming.

Geld besparen met een slimme thermostaat

Geld besparen met een slimme thermostaat

Slimme thermostaten bieden een technologisch geavanceerde manier om je energieverbruik in huis te optimaliseren. Ze kunnen:

 1. Energieverbruik monitoren: Inzicht in je verbruik kan leiden tot bewuster gedrag en dus besparingen.
 2. Automatische aanpassingen: Op basis van je gedrag en voorkeuren kan de thermostaat zichzelf aanpassen om energie te besparen.
 3. Afstandsbediening: Via een app kun je de thermostaat ook op afstand bedienen, wat onnodig energieverbruik tegengaat.

Het integreren van een slimme thermostaat in je woning kan financieel aantrekkelijk zijn en past mogelijk in de opties voor een verduurzamingshypotheek. Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs bij Oversluiten.nl.

Geld besparen met waterbesparing

Geld besparen met waterbesparing

Waterbesparing is een vaak onderschatte maar uiterst effectieve manier om je woning te verduurzamen. Door slim om te gaan met water, draag je bij aan een duurzamere levensstijl en bespaar je ook op je waterrekening. Manieren om dit te doen zijn:

 1. Waterbesparende kranen en douchekoppen: Deze gebruiken aanzienlijk minder water zonder aan comfort in te leveren.
 2. Regenwateropvang: Het opvangen en hergebruiken van regenwater voor tuinirrigatie kan een significante impact hebben.
 3. Grijswatersystemen: Dit zijn systemen die licht vervuild water hergebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van toiletten.
Kies de expert

Erkend hypotheek adviseur

Bij Oversluiten.nl combineren we meer dan 20 jaar ervaring in de branche met de expertise van onze hypotheekadviseurs. Elk lid van ons team is toegewijd aan het begeleiden van individuen bij het afsluiten en oversluiten van hun woning. Onze missie is om uitmuntend advies te leveren en je te assisteren bij het maken van de juiste financiële beslissingen, waardoor je met vertrouwen en gemoedsrust een hypotheek op je woning kan realiseren. Bij dit adviesgesprek kunnen wij samen met jou kijken naar hoe wij jouw maandlasten kunnen verlagen.

Kies de expert

Erkend lening adviseur

Bij Oversluiten.nl combineren we meer dan 20 jaar ervaring in de branche met de expertise van onze hypotheekadviseurs. Elk lid van ons team is toegewijd aan het begeleiden van individuen bij het afsluiten en oversluiten van hun woning. Onze missie is om uitmuntend advies te leveren en je te assisteren bij het maken van de juiste financiële beslissingen, waardoor je met vertrouwen en gemoedsrust een hypotheek op je woning kan realiseren. Bij dit adviesgesprek kunnen wij samen met jou kijken naar hoe wij jouw maandlasten kunnen verlagen.

Samen maken wij geld vrij, voor jou

5 tips om je maandlasten te verlagen

Tip 1 Verzekeringen

Tip 1 Verzekeringen

Wanneer je bij verschillende verzekeringmaatschappijen verzekeringen hebt lopen, dan kan je ze  misschien onderbrengen bij één maatschappij. Dit scheelt niet alleen in administratiekosten, maar ook maandelijkse kosten.

Zo kan je vaak pakketkorting krijgen als je alles bij één partij afneemt. Hierdoor betaal je elke maand minder en bespaar je op je vaste maandlasten.

 

Tip 2 Huur

Tip 2 Huur

Woon je in een huurhuis, dan kan dit je helpen. Wanneer je in een huurhuis woont heeft de verhuurder bepaalde regels waar hij aan moet voldoen. Zo zijn er regels die betrekking hebben op de maximale huurprijs.

Wanneer je huurt in de vrije sector, dan kan je altijd een huurverlaging aanvragen bij je huurbaas. Wanneer deze niet akkoord gaat, dan kan je dit altijd nog proberen bij huurcommissie.

In 2023 wordt er gewerkt aan een puntensysteem, hierdoor zullen de meeste huurprijzen gaan dalen eind 2023, begin 2024.

Tip 3 Leningen

Tip 3 Leningen

Een lening oversluiten is een kans om je financiën beter te beheren en je financiële toekomst te optimaliseren. Dit moment vraagt echter om doordachte beslissingen. Daarom hebben wij een informatiepagina geschreven over een lening oversluiten.

Je bestaande lening oversluiten wil zeggen dat je een nieuwe lening afsluit waarmee je je bestaande lening(en) in één keer aflost. Dit zorgt ervoor dat je al je schulden overzichtelijk in één lening hebt zitten, en daarbij komt ook dat je van de huidige rente geniet, die vaak lager is dan toen je voorheen je leningen hebt afgesloten. Dit zorgt ervoor dat je buiten alleen meer overzicht, ook bespaart op je maandlasten.

Wil jij je lening oversluiten, klik dan hier.

Tip 4 Abonnementen

Tip 4 Abonnementen

Bijna 90% van de Nederlandse huishoudens denkt dat ze weinig abonnementen hebben, maar van niet alle abonnementen ben je je bewust.
Je hebt voortaan ook overal een abonnement voor nodig, denk hierbij aan het internet, telefoon, sportschool/ club, streamingdienst, terugkerende donatie, loterij en kabel televisie.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de verschillende abonnementen die er zijn. Wil je beter grip hebben op je maandelijkse kosten en kijken of jij kan besparen op je maandlasten, dan doe je dit zo bij je abonnementen:

 • Het is vaak voordeliger om meerdere diensten bij één provider te nemen, bijvoorbeeld in combi pakket van tv, internet en energie;
 • Zorg dat je weet wanneer je abonnementen aflopen, zodat je ze op tijd op kan zeggen mocht je ze niet meer willen;
 • Kijk of je voldoende gebruik maakt van de abonnementen, anders kan je ze beter opzeggen;
 • Als laatste kan je kijken of je je abonnement over kan sluiten. Zo kan je bij je mobiele telefoon vaak aan het einde van de looptijd verlengen naar sim only tarief. Zo heb je soms interessante aanbiedingen van bedrijven om jouw als klant te houden.
Samen maken wij geld vrij, voor jou

Overige bespaarmogelijkheden

Besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen

Koop jij vaak producten die je eigenlijk niet nodig hebt, dan kan besparen op je boodschappen ideaal voor jou zijn. Zo kan je eerst in de aanbiedingsboekjes kijken of er iets tussen staat wat je kan gebruiken.

Daarbij zijn aanbiedingen op boodschappen ideaal voor lang houdbare producten. Zo kan je lang houdbare producten gemakkelijk inkopen en bewaren. De meeste producten zijn altijd wel ergens in de aanbiedingen, dus kijk de boekjes goed door!

Verder helpt het maken van een boodschappenlijstje, omdat je dan minder onnodige producten haalt. Hierdoor wordt je minder snel beïnvloed om onnodige producten te kopen, omdat je gericht langs de schappen loopt.

Budgettering en plannen

Budgettering en plannen

Het budgetteren en plannen van je uitgaven en inkomsten kan helpen om inzichten te krijgen op korte termijn. Zo geeft een begroting duidelijkheid over hoe je je geld kunt besteden en hoe je balans krijgt of houdt in je financiën.

Een begroting of planning is altijd uniek en persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen en omstandigheden.

Koop slim in

Koop slim in

Koop slim in, of ook wel het consuminderen. Hierbij probeer je minder te consumeren om te besparen op je maandlasten. Dit kan je doen door je uit te schrijven van nieuwsbrieven, zodat de verleiding minder groot is om iets te kopen. Verder is het verstandig om bewust na te denken over je aankopen. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

 • Heb ik het echt nodig of kan ik de aankoopt uitstellen?
 • Kan je het product lenen?

Tevens is het een mogelijkheid om creatieve alternatieven te bedenken voor de producten die je nog hebt. Daarbij is het verstandig om eerst te kijken of je tweedehands aan het product kan komen.

Geld vrijmaken
25 november 2022
3 tips voor besparen op abonnementen
Lees verder
Geld vrijmaken
25 november 2022
8 tips om geld te besparen op je belasting
Lees verder
Geld vrijmaken
25 november 2022
8 tips voor geld besparen op je zorgverzekering
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*