Geld vrijmaken

8 tips om geld te besparen op je belasting

Je betaalt net zoals iedere Nederlander ongetwijfeld meer belasting dan je zou willen. Wist je dat je hier stiekem best wat geld op kan besparen? Op deze pagina geeft Oversluiten.nl je 8 tips om geld te besparen op je belasting!

Kan je geld besparen op je belasting?

Je kan geld besparen op je belasting. Hier enkele tips:

 1. Let bij het kopen van een auto ook op de belastingheffing
 2. Giften aftrekken
 3. Vergeet jouw recht op toeslagen niet
 4. Vergeet de hypotheekrenteaftrek niet
 5. Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar
 6. Wees bewust van wat aftrekbaar is en wat niet
 7. Belasting terugvragen met middeling
 8. Schenken aan een kind/kleinkind

1. Let bij het kopen van een (tweedehands) auto ook op de belastingheffing

In jouw zoektocht naar een andere auto neem je waarschijnlijk de hoogte van de motorrijtuigenbelasting niet mee. Onze tip is om dat wel te doen. Tegenwoordig kun je goedkoop een tweedehands dieselauto kopen, maar de hoogte van de motorrijtuigenbelasting is bij deze auto’s een groot nadeel. De heffing komt namelijk veel hoger uit dan bij een benzineauto.

2. Giften aftrekken

Mocht je loyaal zijn naar een bepaald goed doel, dan is het mogelijk om te besparen op je belasting door je gift voor minimaal 5 jaar vast te leggen.

3. Vergeet jouw recht op toeslagen niet

De Belastingdienst geeft geld weg in de vorm van bijvoorbeeld de zorgtoeslag en huurtoeslag, maar je moet er wel zelf voor zorgen dat je het krijgt. Op Toeslagen.nl kun je berekenen waar je recht op hebt. Er is wel een tijd aan gebonden. Je kunt toeslagen maar beperkt met terugwerkende kracht aanvragen. Bijvoorbeeld de zorgtoeslag over 2019 moet je vóór 1 september 2020 aanvragen bij de Belastingdienst, anders vervalt je recht.

4. Vergeet de hypotheekrenteaftrek niet

Heb je een eigen huis met daarop een hypotheek? Waarschijnlijk heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Van de betaalde hypotheekrente geeft de Belastingdienst jou een deel terug. Met de jaarlijkse belastingaangifte kun je een teruggave aanvragen. Wil je liever sneller een belastingvoordeel? Met een voorlopige teruggave kun je een voorschot krijgen van de Belastingdienst.

5. Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar

Heb je jaarlijks hoge zorgkosten die je niet vergoed krijgt van de verzekeraar? Mogelijk kun je ze meenemen in de aangifte inkomstenbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om tandartskosten waar je geen tandartsverzekering voor hebt. Of je maakt hoge kosten in verband met verpleging in een verpleeghuis. Niet alle medische kosten zijn aftrekbaar, maar veel kosten wel.

geld besparen op je belasting

6. Wees bewust van wat aftrekbaar is en wat niet

Als je weet wat aftrekbaar is, kun je hierop inspelen door ervoor te zorgen dat je uitgaven voldoen aan de regels voor aftrek. Door goed je administratie bij te houden kun je tijdens je belastingaangifte vaak meer aftrekken dan je voorheen dacht! Let wel op dat je het bewijs van de aftrekpost bewaart!

7. Belasting terugvragen met middeling

Mocht je inkomen drie jaar achter elkaar enorm verschillen, betaal je meer belasting dan wanneer je inkomen gelijk is. Je kunt dit verschil terugkrijgen als het meer is dan €545. Dit is van toepassing als je bijvoorbeeld:

 • net bent begonnen met werken
 • een tijd onbepaald verlof hebt gehad
 • gestopt bent met werken
 • bent ontslagen

Vraag dit na bij de belastingdienst, want als je niet om deze teruggave vraagt, krijg je hem nooit! Wees scherp, en bespaar op je belasting!

8. Schenken aan een kind/kleinkind

Door geld te schenken aan kinderen of kleinkinderen, bespaar je op toekomstige erfbelasting. In 2023 mag je aan ieder kind €6035 schenken, volledig belastingvrij! Eén keer in hun leven mag dit zelfs €28.947 zijn. Als grootouder mag je ook nog eens €2418 schenken aan je kleinkinderen, ook volledig belastingvrij.

Zo, dat zijn ze! 8 tips om geld vrij te maken door te besparen op je belasting! Heb je nog vragen over hoe jij precies kan besparen op je belasting? Neem dan contact met ons op!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*