De rentemiddeling is een proces waarbij een lener en geldverstrekker gaan onderhandelen voor nieuwe rentevoorwaarden. De geldverstrekker berekent hiervoor het gemiddelde van de huidige rente en de actuele rente. Tijdens de rentemiddeling spreek je een nieuw rentepercentage af en een nieuwe rentevaste periode. Rentemiddeling gebeurt in een lopende rentevaste periode en omdat je hiermee deze periode openbreekt komt er opslag op de rente als boete, dit is de boeterente.
Wanneer je zou willen kijken voor een rentemiddeling is het goed op te merken dat dit alleen mogelijk is bij dezelfde hypotheekaanbieder als waar je hypotheek zit. Elke aanbieder zal hierbij anders de rentemiddeling verwerken en eigen regels hieraan hebben.
Niet alle banken bieden rentemiddeling aan, wanneer rentemiddeling klinkt als iets wat je in de toekomst wel zou willen overwegen is het goed om een bank uit te kiezen die rentemiddeling wel aanbied omdat je alleen rentemiddeling kan doen bij de huidige geldverstrekker van de hypotheek. Het is ook niet altijd mogelijk om voor elke hypotheekvorm een rentemiddeling te laten doen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken bij welke bank dit wel mogelijk is.
De rentebemiddeling en oversluiten van hypotheken of leningen verschillen op veel vlakken van elkaar, toch hebben ze soms wel hetzelfde effect op het verlagen van je rente.
Bij een rentemiddeling behoud je dezelfde hypotheek en wordt alleen de huidige vaste renteperiode onderbroken voor een lager rentepercentage. Het is niet altijd mogelijk om een hypotheek over te sluiten, wanneer dit geen optie is kan je met de rentemiddeling toch nog het rentepercentage en sommige voorwaarden aanpassen.
De rentebemiddeling en oversluiten van hypotheken of leningen verschillen op veel vlakken van elkaar, toch hebben ze soms wel hetzelfde effect op het verlagen van je rente.
Bij het oversluiten van een hypotheek betaal je eerst de oude hypotheek af en sluit je weer gelijk een nieuwe af bij een (andere) hypotheekverstrekker die betere voorwaarden biedt. Het is soms niet mogelijk om een hypotheek over te sluiten, dit kan zijn omdat het huis bijvoorbeeld onder water staat. Het onder water staan van een woning betekent dat de hypotheek van de woning hoger is dan de marktwaarde. Het kan ook zo zijn dat je minder bent gaan verdienen en hierdoor niet meer genoeg kan lenen in de nieuwe hypotheek. In deze situaties is een rentemiddeling een goede uitkomst als je de rentevaste periode wil openbreken.
In sommige situaties is het relevant om een rentemiddeling te doen, dit zijn:
In sommige situaties is het niet relevant om een rentebemiddeling te doen, dit zijn:
Of de rentemiddeling voordelig is iets wat niemand kan voorspellen, maar met een goede adviseur krijg je wel zicht in de voordelen en risico’s van de rentemiddeling met betrekking tot je persoonlijke situatie. Er zijn ook hypotheekvormen die niet voordeliger worden met rentemiddeling zoals de bankspaarhypotheek en spaarhypotheek, de reden hiervoor is omdat de premie omhoog zal gaan als de rente daalt en je hierdoor dus geen voordeel ziet. Andere hypotheekvormen zouden misschien in jouw persoonlijke situatie wel voordeliger kunnen met de rentemiddeling, om erachter te komen of de rentemiddeling echt een voordeel biedt voor jouw situatie zal uitgezocht moeten worden door bijvoorbeeld een adviseur. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de administratiekosten voor de rentemiddeling ongeveer 250 euro zullen zijn, deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaak. Oversluiten.nl kan helpen bij het uitzoeken of de rentemiddeling een voordelige regeling kan zijn in jouw persoonlijke situatie.