Tweede woning

Een tweede woning

Een tweede woning willen kopen voor eigen gebruik of huur is een goede manier om geld te investeren, zeker met de lage spaarrentes is deze investering soms een voordelige keuze. Wanneer je een tweede woning koopt om te verhuren zie je sneller rendement van je investering. Voor de investering van een tweede woning om te verhuren bestaan aparte hypotheekvormen zoals de verhuurhypotheek en de vastgoedhypotheek. Bij deze hypotheekvormen betaal je vaak een hogere hypotheekrente en moet je aan meer voorwaarden voldoen.

Een tweede woning in het buitenland is een lastiger concept omdat de bank moeilijk toezicht kan houden in het buitenland, om meer over te lezen over een hypotheek in het buitenland klik hier.

De voorwaarden voor een tweede woning

  • De woning mag niet je hoofdverblijf zijn
  • De fundering moet steen of beton zijn
  • De woning mag niet verplaatsbaar zijn
  • Je kan 20 tot 40% inleggen met eigen middelen
  • De looptijd van de tweede hypotheek mag maximaal 25 jaar zijn
  • Er zijn een aantal bouwkundige eisen voor een tweede woning
  • Soms zijn er bepaalde beperkingen voor de tweede woning
Hypotheekadviseur-jochem

Wil je meer weten over een tweede woning?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over een tweede woning.

Hoe kan ik een tweede huis financieren?

Een tweede huis financieren is vaak nog niet zo makkelijk. Zo zijn er een aantal manieren om een tweede huis te financieren. Een tweede huis financieren met een hypotheek of een tweede hypotheek is vaak lastig. Banken zijn terughoudend op de financiering van een tweede woning en willen vaak dat je een groot deel eigen middelen inbrengt. Hierin kunnen eigen middelen bestaan uit eigen geld of schenkingen van familie.

Lenen voor een tweede huis

Het berekenen van een tweede hypotheek gaat anders als bij de eerste. Bij het berekenen van de tweede maximale hypotheek wordt er rekening gehouden met het doeleinde van het tweede huis. Zo willen sommige geldverstrekkers geen vakantiehuisje financieren, dit betekent niet dat het niet mogelijk is.

Oversluiten.nl kan voor jouw persoonlijke situatie gratis en geheel vrijblijvend, voor jou op onderzoek uit om hier precies achter te komen. Wij vergelijken de goedkoopste aanbieders die het beste passen bij jouw persoonlijke situatie.

Tweede huis kopen met overwaarde

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een tweede huis te betalen met de overwaarde op je eerste woning. Door het hypotheekbedrag te verhogen met het bedrag gelijk aan je overwaarde, kun je dit geld gebruiken voor de aankoop van een tweede huis. Door de hypotheek te verhogen verhogen je maandlasten mee, deze nieuwe maandlasten moet je wel kunnen dragen.

Let op: dit kan niet altijd, dit hangt ook deels af van je inkomen. Zorg dat je deze optie overlegt met je adviseur! 

Tweede huis financieren, wat is de goedkoopste manier?

Je wil graag een tweede huis kopen, zoals een vakantiehuisje. Misschien zie je een tweede huis als goede investering, of je denkt eraan om je kinderen erin te laten wonen tijdens hun studie. Wat je reden voor de aankoop van een tweede huis ook is, het is een dure aangelegenheid. Een tweede huis financieren kan met een hypotheek of met een lening. Vanwege de strenge regels aan een hypotheek voor een tweede huis, verstrekken banken deze niet erg vaak. Bovendien kan het op langere termijn meer geld kosten.

Wil je graag geld lenen voor een tweede huis maar weet je niet wat de voordeligste manier is? Wij leggen het je graag uit! Als je op zoek bent naar manieren om de kosten van een tweede huis te dekken en je dit niet zelf kunt financieren, heb je verschillende financieringsopties voor een tweede huis. Je kan kiezen om het tweede huis te kopen op afbetaling of je kan geld lenen voor een tweede huis via een persoonlijke lening. Bij beide opties ga je het tweede huis per maand betalen.

Wat is de voordeligste manier? Dat is geld lenen voor een tweede huis. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor je tweede huis ligt de rente namelijk een stuk lager, waardoor je lasten ook een stuk lager liggen. Wanneer je op zoek bent naar een tweede huis financiering is een persoonlijke lening dus de beste en goedkoopste optie.

Overige informatie financiering tweede woning

Welke bouwkundige eisen worden er gesteld aan de tweede woning?

Welke bouwkundige eisen worden er gesteld aan de tweede woning?

Er zijn bepaalde eisen gesteld om mogelijk een hypotheek op een tweede huis te krijgen. Zo moet het bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering en met pannen gedekt.

Verder kan de hypotheekverstrekker eisen dat de woning in goede staat verkeert en geen grote bouwkundige gebreken heeft.

Welke banken financieren een (investerings)hypotheek

Welke banken financieren een (investerings)hypotheek

Er is slechts een beperkt aantal banken dat een hypotheek voor een tweede huis financiering. De meeste kans op een hypotheek voor een tweede huis heb je bij ABN AMRO, BLG wonen, Rabobank, NIBC en ING. Heb je hier vragen over, dan kan je het beste contact opnemen met een van onze hypotheekadviseurs.

Belasting over een tweede huis

Belasting over een tweede huis

Over een tweede huis moet je belasting betalen. Dit wordt namelijk gezien als vermogen. Hoeveel inkomstenbelasting je over je tweede huis moet betalen, hangt af van een aantal zaken. Hierbij moet je denken aan de WOZ-waarde van je tweede huis en de eventuele schuld op deze woning.

Bij de de belastingaangifte noteer je de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Verder moet je de waarde van een eventuele hypotheekschuld opnemen als schuld in box 3.

Hypotheekrenteaftrek voor een tweede woning

Hypotheekrenteaftrek voor een tweede woning

Voor een tweede hypotheek op een tweede huis krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Daarbij is de hypotheekrente ook niet aftrekbaar als je de financiering van je tweede woning via de hypotheek van je hoofdwoning laat lopen.

Dit hypotheekdeel wordt namelijk als consumptieve lening beschouwd (box 3) en de rente over dat deel van de lening is ook niet aftrekbaar. Overigens zijn eventuele huuropbrengsten van je tweede woning niet belast.

Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*