Hypotheek oversluiten
Hypotheek Oversluiten Hypotheken

Hypotheek oversluiten na rentevast periode

Kan je je hypotheek oversluiten na rentevast periode?

Ja, je kan je hypotheek oversluiten na de rentevast periode. Sterker nog, dit is vaak de meest verstandige keuze. Dit omdat je vaak naar een goedkopere rente kan oversluiten dan je huidige hypotheek, hierdoor bespaar je op je maandlasten, zodat je dat geld kan gebruiken voor leukere dingen. Je kan dus absoluut je hypotheek oversluiten na je rentevast periode.

Hypotheek oversluiten na de rentevast periode een ideaal moment?

Bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode kun je nieuwe afspraken maken met de geldverstrekker. Tegen een lage hypotheekrente kun je weer kiezen voor bijvoorbeeld een rentevast periode van tien of twintig jaar. Boetevrij de hypotheek oversluiten naar een goedkopere bank of een bank met betere voorwaarden kan natuurlijk ook. Waarom is de einddatum van de rentevast periode een ideaal moment voor het oversluiten van de hypotheek?

Uiterlijk drie maanden voordat je rentevast periode afloopt moet de bank je informeren over de mogelijkheden om de rentevast periode te verlengen. Dit moet zo ruim van tevoren om jou de mogelijkheid te geven om je hypotheek over te sluiten. Oversluiten hoeft natuurlijk niet, maar laat in ieder geval uitzoeken of het verstandig is voor jou. Je moet niet zomaar weer kiezen voor het verlengen van de rentevast periode. Misschien ga je in dat geval wel honderden euro’s per jaar teveel betalen in de volgende rentevast periode.

Wat is een rentevast periode?

De rentestand kan sterk fluctueren. Om te voorkomen dat je maandlasten afhankelijk zijn van een ineens hogere hypotheekrente, kun je een vaste hypotheekrente met de bank afspreken. Dit geeft jou zekerheid. Kiezen voor een rentevast periode van twintig jaar verzekert jou ervan dat je de komende twintig jaar een vaste hypotheekrente hebt. Als de rentes stijgen gaat het jouw maandlasten niet beïnvloeden. Een verdere daling van de rentes kun je de komende twintig jaar ook niet meer van profiteren.

Hypotheek Oversluiten Na Rentevast Periode

Waarom is oversluiten verstandig na het einde van de rentevast periode?

Er zijn tientallen aanbieders van hypotheken in Nederland. Per de einddatum van je rentevast periode heb je de mogelijkheid om je bank in te ruilen voor een andere. Stel, jouw bank stelt jou voor om de hypotheekrente voor tien jaar vast te zetten tegen 1,75%. Bij het vergelijken van hypotheekrentes samen met de hypotheekadviseur blijkt dat een andere bank jou een hypotheekrente van 1,25% biedt. Samen met je adviseur bekijk je vervolgens wat financieel beter voor jou uitpakt. Hierbij zijn je maandlasten belangrijk, want deze wil je natuurlijk zo laag mogelijk hebben. Maar net zo belangrijk is je hypotheek vorm. Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten kan je niet alleen profiteren van lagere maandlasten, maar kan je ook kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Zo kan je van je beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek (deels) afstappen.

Welke rentevast periode kiezen?

Zit je bijna op de einddatum van de rentevast periode? Dan mag je van geluk spreken. Je kunt namelijk profiteren van de lage hypotheekrente zonder dat je een boeterente betaalt. Door het kiezen van een rentevast periode voor tien tot twintig jaar kun je jouw hypotheeklasten voor een langere periode vastleggen. Zodra de rentes weer stijgen, ga jij er geen last van hebben. De rentes kunnen nog langere tijd laag blijven, maar de volgende maand kunnen ze ook al hard stijgen. Dat is namelijk niet te voorspellen. Een rentevast periode van 20 jaar is gebruikelijk en wordt meestal geadviseerd. Er zijn echter ook situaties waarin een hypotheekadviseur iets anders adviseert. Dit is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Of toch kiezen voor het oversluiten van je hypotheek?

De eenvoudigste weg is het kiezen van een nieuwe rentevast periode bij de huidige geldverstrekker, maar het gemak moet je geen geld kosten. De einddatum van de rentevast periode is het ideale moment voor het oversluiten. Een klein verschil in rentepercentage kan gerekend over de volledige rentevast periode een verschil betekenen van vele duizenden euro’s. Laat je deze kans dus niet afnemen. Je huidige hypotheekverstrekker adviseert alleen haar eigen hypotheek producten. Eigenlijk adviseren ze dus niet, maar verkopen ze aan je. Hierdoor krijg je niet de best mogelijke deal die je de laagste maandlasten geeft. Een onafhankelijk hypotheek adviseur vergelijkt alle hypotheekaanbieders in Nederland. Hierdoor komt een onafhankelijk adviseur altijd met het beste aanbod en is er veel meer mogelijk dan wanneer je naar je huisbank gaat of bij je huidige hypotheekverstrekker blijft. Lees hier de verschillen tussen onafhankelijk en afhankelijk advies + rekenvoorbeelden.

Vragen over je hypotheek oversluiten?

Neem contact op

Lening aanvragen

Bereken de mogelijkheden

Overwaarde opnemen

Bereken de mogelijkheden