De WOZ-waarde van je woning is dit jaar weer vastgesteld. Gemiddeld is deze met 5,4% gestegen. Dat lijkt misschien goed nieuws, want een hogere waarde suggereert dat je woning meer waard is. Toch betekent dit ook dat je gemeentelijke belastingen kunnen stijgen. Het is dus slim om je WOZ-beschikking nauwkeurig te controleren. Klopt de waarde niet? Dan kun je bezwaar maken en mogelijk honderden euro’s per jaar besparen. In deze blog lees je hoe je jouw WOZ-waarde controleert en ontdek je wanneer bezwaar maken (of juist niet) financieel gunstig kan zijn.
Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. Het is de geschatte waarde van je woning, jaarlijks bepaald door de gemeente. De WOZ-waarde kan worden opgevraagd via MijnOverheid.nl, het WOZ-waardeloket of bij de gemeente zelf. Let op dat de waarde altijd een jaar achterloopt en dus niet exact overeenkomt met de huidige marktwaarde van je woning.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor diverse belastingen en heffingen. Een hogere WOZ-waarde leidt in de meeste gevallen tot hogere belastingen, terwijl een onterecht lage waarde invloed kan hebben op bijvoorbeeld je hypotheek. Controleer daarom jouw WOZ-waarde en voorkom verrassingen
Waarom beroep doen op je WOZ-waarde?
Een te hoge WOZ-waarde kan betekenen dat je meer betaalt dan nodig is, onder andere aan:
- Onroerendezaakbelasting (OZB)
- Waterschapsbelasting en rioolheffing (afhankelijk van je gemeente)
- Inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait)
- Erfbelasting, wanneer je woning wordt nagelaten aan erfgenamen
- Huurtoeslag (in sommige gevallen)
Maar let op: een (te) lage WOZ-waarde kan ook nadelig zijn, bijvoorbeeld als je je hypotheekrente kunt verlagen door te bewijzen dat de waarde van je woning is gestegen. Gemeenten bepalen de WOZ-waarde veelal via computermodellen, en jaarlijks worden er tienduizenden WOZ-waarden aangepast na bezwaar. Het is dus zeker de moeite waard om dit goed uit te zoeken. Wil je weten hoe je bezwaar maakt? Lees hieronder hoe het werkt.

Wist je dat ruim de helft van de Nederlanders teveel betalen voor hun verzekeringen? Kan jij honderden euro’s besparen?
Hoe maak je bezwaar?
Wanneer je twijfelt of de WOZ-waarde te hoog is, dan kun je binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar maken.
Je kunt eenvoudig zelf bezwaar maken, vooral met de voorbeeldbrief van de Consumentenbond. Wij raden het daarom ook sterk af om bezwaar te maken via een bureau. Bezwaar maken kan je doen door contact op te nemen met je gemeente en een WOZ-bezwaar in te dienen.
Wanneer is een hogere WOZ-waarde voordelig?
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar in sommige gevallen kan een hogere WOZ-waarde juist voordelig zijn. Dit is vooral relevant als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente op zo’n hypotheek bestaat voor een deel uit risico-opslag. Wanneer de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning gunstiger wordt, neemt het risico voor de bank af. Daardoor kun je mogelijk in een lagere risicoklasse komen en dus een lagere rente betalen.
Belangrijk: Het profiteren van een hogere WOZ-waarde gebeurt niet automatisch. Neem contact op met je hypotheekverstrekker of financieel adviseur om te controleren of je in aanmerking komt voor een aanpassing van je risicoklasse op basis van de nieuwe WOZ-waarde.
Lees ook: Nationale Hypotheek Garantie stijgt naar €450.000 in 2025
De juiste peildatum
Voor je belastingaangifte in 2025 (over 2024) moet je uitgaan van de WOZ-waarde die is bepaald met als peildatum 1 januari 2024. Dit is dus de waarde die de gemeente in het voorgaande jaar heeft vastgesteld. Controleer deze peildatum goed bij het doen van je belastingaangifte, zodat je de juiste gegevens hanteert.
Conclusie: Check je WOZ-waarde en bespaar
De WOZ-waarde heeft invloed op diverse belastingen en kan jaarlijks een flinke kostenpost zijn. Controleer daarom altijd je WOZ-beschikking. Is de waarde onterecht te hoog? Maak dan bezwaar en bespaar op onder meer gemeentelijke lasten, erfbelasting en inkomstenbelasting. Houd er tegelijkertijd rekening mee dat een hogere WOZ-waarde in sommige situaties voordelig kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je een lagere hypotheekrente kunt afdwingen.
Kortom, wacht niet te lang: controleer je WOZ-waarde, maak bezwaar waar nodig en houd grip op je woonlasten.