Geld vrijmaken

De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?

De positieve financiële veranderingen van 2024 zullen al snel duidelijk worden, te beginnen met de eerste salarisstrook die je deze maand ontvangt. Vrijwel alle werkende Nederlanders zijn er in 2024 op vooruit gegaan, dankzij verschillende belastingvoordelen waardoor zij netto meer overhouden. Maar het zijn vooral de werknemers met een minimumloon die een forse vooruitgang ervaren. De gemiddelde loonstijging in 2024 bedraagt ongeveer €267 per maand.

Iemand met een modaal inkomen van €3390, ziet deze maand voor het eerst €79,19 meer verschijnen op zijn bankafschrift. Gemiddeld zijn de lonen met zo’n €70 gestegen. Bij een fulltime werkweek (40 uur) kan dit oplopen tot €266,75.

De loonstijging tot 267 euro meer

Werk je voor een minimumloon en doe je dat fulltime, dan ga je deze maand voor het eerst verandering zien op je loonstrook. Momenteel is het minimumloon €1995 per maand bij een voltijd dienstverband. Alleen bij de ene werkgever is 36 uur voltijd, bij de ander 38 of 40 uur. Dat betekent dat een werknemer met 36 uur bij het ene bedrijf precies hetzelfde verdient als een werknemer met 40 uur bij het andere bedrijf.

Dit wordt als ongelijk gezien en daarom is er in 2024 een nieuw minimumuurloon van €13,27 ingesteld. Iemand die 36 uur werkt, gaat daardoor bruto €2086 verdienen, €131 meer dan in 2023. Werk je 38 uur, dan krijg je er €199 bij en als fulltimer met een 40 uur werkweek €267.

Verandering belastingtarieven 2024

In box 1, betreffende het belastbaar inkomen uit werk en woning, zien we een kleine stijging in het belastingtarief voor schijf 1. Dit tarief gaat omhoog van 36,93% naar 36,97%. Een subtiele verandering, maar interessanter is de aanpassing van de inkomensgrens voor deze belastingschijf. Waar je in het voorgaande jaar tot een inkomen van €73.031 het laagste belastingtarief betaalde, is deze grens in 2024 opgerekt tot €75.518. Dit betekent dat je over een groter deel van je inkomen het lagere tarief betaald.

Voor de hogere inkomens, die vallen in schijf 2 van box 1, blijft het belastingtarief onveranderd op 49,05%. Maar hier is ook goed nieuws: ondanks deze stabiele belastingpercentages, zal het netto inkomen voor velen toch stijgen. Deze toename, die gemiddeld neerkomt op zo’n €70 per maand, is te danken aan een hogere heffingskorting.

Heffingskorting

Als Nederlander weet je dat een deel van je brutoloon bestaat uit loonheffing, een combinatie van loonbelasting en premies voor volksverzekeringen. Maar 2024 is een interessant jaar voor de portemonnee. Loonheffingskorting is een term die vaak wordt gehoord, maar niet altijd volledig wordt begrepen. In essentie is het een korting op je loonheffing. Deze korting neemt dit jaar toe. Dit betekent dat er minder loonheffing wordt ingehouden op je brutoloon, wat ervoor zorgt dat je een hoger netto inkomen hebt. Met andere woorden, je houdt meer van je verdiende geld over!

Conclusie

Bijna iedereen, van parttime werknemers tot fulltimers, kan een toename in hun salaris verwachten. Er is vooral goed nieuws voor de werknemers die het minimumloon verdienen. Met de invoering van een minimumloon van €13,27 begin 2024, zullen de werknemers met een voltijdbaan een aanzienlijke stijging in hun inkomen zien. Deze positieve veranderingen weerspiegelen een significante stap in de richting van een eerlijker en rechtvaardiger loonsysteem, waardoor 2024 een jaar van financiële groei en vooruitgang belooft te worden voor velen.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Oude DSB/Finqus hypotheek boetevrij oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*