Geld vrijmaken

Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.

Tussen 1 maart en 1 mei is het zover, ongeveer 7,3 miljoen particulieren en ongeveer 1,9 miljoen ondernemers gaan weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2023. Sinds vannacht 00:00 is het mogelijk om online aangifte inkomstenbelasting te doen via MijnBelastingdienst.nl.

Aangifte inkomstenbelasting 2024

Veranderingen inkomstenbelasting 2024

In 2024 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd in box 1: het tarief en het drempelbedrag voor de tweede schijf veranderen.

 • Het belastingtarief in schijf 1 is 36,97%, dit was 36,93% in 2023;
 • Het drempelbedrag voor de tweede schijf is €75.624, dit was €73.071 in 2023.

Tevens zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd in box 3: zo wordt per 1 januari 2024 het box 3-tarief verhoogd naar 36% (2023:32%). Het heffingsvrije vermogen in box 3 blijft in 2024 €57.000.

Inkomstenbelasting over 3 boxen

Je betaalt in Nederland belasting over verschillende soorten inkomen, en dat is opgedeeld in drie boxen. Box 1 gaat over je loon en wat je verdient met je huis, box 2 over geld dat je verdient omdat je flink aandeel hebt in een bedrijf, en box 3 is voor je spaargeld en beleggingen. Gelukkig mag je sommige kosten aftrekken van wat je verdient, die noemen we aftrekposten. En er zijn ook nog belastingkortingen, de heffingskortingen, die ervoor kunnen zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen.

Welke gegevens zijn belangrijk?

Voor een efficiënte belastingaangifte in Nederland zijn de volgende gegevens essentieel:

 • Persoonlijk: BSN, DigiD, bankrekeningnummer(s).
 • Inkomen: Jaaropgave(n), inkomsten uit overige werkzaamheden, ontvangen alimentatie.
 • Woning: WOZ-waarde, jaaroverzicht hypotheek.
 • Vermogen: Bank- en beleggingsafschriften per 1 januari, overige vermogensbestanddelen.
 • Aftrekposten: Giften, zorgkosten, studiekosten, betaalde partneralimentatie.
 • Overig: Gegevens fiscale partner, betaalde lijfrentepremies, dividendgegevens.

Controleer altijd de door de Belastingdienst vooraf ingevulde gegevens en vul aan of corrigeer waar nodig. Een goede voorbereiding zorgt voor een vlot aangifteproces.

Heeft overwaarde betrekking op mijn belastingaangifte?

Wanneer je de overwaarde van je woning hebt ingezet voor de aankoop van bijvoorbeeld een camper, wordt dit gezien als consumptief gebruik. Dit houdt in dat de rente die je over dit deel van je hypotheek betaalt, niet aftrekbaar is bij je inkomstenbelasting aangifte als zijnde hypotheekrente voor je eigen woning. Dit betekent concreet dat je dit deel van je hypotheekschuld niet kunt opvoeren als een schuld die betrekking heeft op je eigen woning in je belastingaangifte.

Eenmaal correct aangegeven hoe je de overwaarde hebt besteed, hoef je deze informatie niet elk jaar opnieuw te melden, tenzij je situatie wijzigt of de Belastingdienst hier expliciet naar vraagt. Wel is het van cruciaal belang om een duidelijke administratie bij te houden waarin je het onderscheid maakt tussen het deel van de hypotheek dat voor je woning is gebruikt (waarvan de rente aftrekbaar is) en het deel dat voor consumptieve doeleinden is aangewend (waarvan de rente niet aftrekbaar is).

Mocht je specifieke vragen hebben over jouw persoonlijke situatie en hoe deze van invloed is op je inkomstenbelasting aangifte, dan is het verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of direct bij de Belastingdienst. Zij kunnen je voorzien van advies op maat, gebaseerd op jouw unieke financiële situatie. Verder staan we altijd klaar om je te ondersteunen of je vragen te beantwoorden over financiële planning.

WOZ waarde van je woning

Voor woningeigenaren speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij de inkomstenbelasting door middel van het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat huiseigenaren moeten optellen bij hun inkomen in box 1, waarover vervolgens inkomstenbelasting wordt betaald. De hoogte van dit forfait is gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning, en varieert dus naargelang de waarde van het huis. Voor de belastingaangifte van 2024, die betrekking heeft op de inkomsten van 2023, wordt de WOZ-waarde gebruikt die begin 2023 is vastgesteld, gebaseerd op de waardepeildatum van 1 januari 2022. Deze waarde vind je normaal gesproken automatisch terug op je aangifteformulier, wat het proces iets vereenvoudigt.

Als je twijfelt over de WOZ-waarde van je woning, kun je deze altijd opzoeken via het WOZ-waardeloket. Wil je meer informatie over de WOZ-waarde van je huis, klik dan hier om verder te lezen.

De belangrijkste deadlines voor de aangifte inkomstenbelasting 2023

Dit zijn de belangrijke data en regels voor jouw inkomstenbelasting aangifte over het jaar 2023. Je kunt je aangifte indienen vanaf 1 maart 2024, met als uiterste datum 1 mei 2024. Als je jouw aangifte voor 1 april indient, kun je een reactie van de Belastingdienst verwachten uiterlijk op 1 juli 2024.

Als je meer tijd nodig hebt, kun je uitstel aanvragen tot 1 september 2024, zolang je dit doet vóór 1 mei. Wees je ervan bewust dat er belastingrente wordt berekend over aangiftes die na 1 mei worden ingediend of als je aangifte niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het tarief voor de belastingrente is 7,5%, ingaand op 1 januari 2024.

De rente wordt berekend vanaf 1 juli 2024, het jaar volgend op je aangiftejaar, en duurt tot maximaal 19 weken na ontvangst van de aangifte of maximaal 6 weken na de datum van aangifte. Als je indient na 1 april, streeft de Belastingdienst ernaar om binnen drie maanden te reageren, vaak in de vorm van een definitieve of voorlopige aanslag.

Belastingdienstbus on tour

Nieuw voor dit jaar is de belastingdienstbus. Deze bus toert de komende 3 weken door Nederland om mensen met vragen over hun aangifte te verwijzen naar het juiste Loket.

“Op negen locaties in het land helpen we mensen op weg met de aangifte. Dat kan zijn met behulp van een checklist, informatie op de website, een podcast of met het maken van een afspraak bij een belastingkantoor of een steunpunt in de buurt” – Bjorn Meijer, unitdirecteur dienstverlening bij de Belastingdienst


Route van de Belastingdienstbus:

 • Dinsdag 26 maart in Almere;
 • Woensdag 27 maart in Middelburg;
 • Vrijdag 29 maart in Arnhem;
 • Dinsdag 2 april in Leeuwarden;
 • Woensdag 3 april in Groningen;
 • Vrijdag 5 april in Enschede;
 • Dinsdag 9 april Heerlen;
 • Woensdag 10 april Den Bosch;
 • Vrijdag 12 april in Zwolle.

Samenvatting

Tussen 1 maart en 1 mei is de jaarlijkse periode voor circa 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting over 2023. Met ingang van 2024 zijn er veranderingen in de belastingtarieven en drempelbedragen: het belastingtarief in schijf 1 is licht gestegen naar 36,97%, en het drempelbedrag voor de tweede schijf is verhoogd naar €75.624. Bovendien is het box 3-tarief verhoogd naar 36%, terwijl het heffingsvrije vermogen gelijk blijft op €57.000. Belasting wordt geheven over verschillende soorten inkomen, verdeeld over drie boxen, met mogelijkheden voor aftrekposten en heffingskortingen om de belastingdruk te verlagen.

Voor een correcte belastingaangifte zijn diverse persoonlijke en financiële gegevens nodig, zoals BSN, DigiD, jaaropgaven, WOZ-waarde, en informatie over vermogen en aftrekposten. De WOZ-waarde, vastgesteld begin 2023, speelt een belangrijke rol voor woningeigenaren door het eigenwoningforfait in box 1. Het gebruiken van de overwaarde van je woning voor consumptieve doeleinden, zoals de aankoop van een camper, betekent dat de rente op dit hypotheekdeel niet aftrekbaar is in je inkomstenbelastingaangifte. Met deadlines voor aangifte op 1 mei (met de mogelijkheid van uitstel tot 1 september bij tijdig verzoek) en het in rekening brengen van belastingrente bij late aangiftes, benadrukt de procedure het belang van tijdigheid en nauwkeurigheid in de aangifte voor de inkomstenbelasting.


Bronvermelding:

Roodenburg, M. (2024, March 1). Nederland startklaar voor de jaarlijkse belastingaangifte. Over De Belastingdienst.
De Vent, B. (2024, February 28). Tips aangifte inkomstenbelasting 2023. Nextens.
Jansen, J. (2024, February 27). Belastingschijven 2023 & 2024. MKB Servicedesk.
Waarderingskamer. (2023, October 31). WOZ en de rijksbelastingen.
Belastingdienst. (2023, December 19). U hebt vóór 2024 de AOW-leeftijd bereikt.
Belastingdienst. (2024, February 29). Deze gegevens hebt u nodig bij het invullen van uw belastingaangifte.

Related

Related

Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Oude DSB/Finqus hypotheek boetevrij oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*