Woonboot

Woonboot

Een woonboot is een manier van wonen voor mensen die graag in de natuur zijn en houden van de privacy op het water. Je kan een woonboot op verschillende manieren financieren. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Op deze pagina kom jij erachter wat het gunstigste is voor jou!

Voordelen woonboothypotheek:

– Maakt financiering van woonboot eenvoudiger;
– De ligplaats kan meegefinancierd worden;
– De woonboothypotheek is volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie;
– Onder verschillende voorwaarden is hypotheekaftrek mogelijk.

Nadelen woonboothypotheek:

– Er zijn maar twee aanbieders;
– Er gelden strengere hypotheekvoorwaarden;
– Je moet binnen 20 jaar de ligplaats aflossen;
– Volledige financiering van de woonboot is niet mogelijk;
– Je hebt te maken met renteopslag.

De drie manieren om een woonboot te financieren

Woonboothypotheek

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een woonboot. Dit wordt ook wel een woonboothypotheek genoemd. Bereken hier je maximale hypotheek.

01

Persoonlijke lening

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een persoonlijke lening spreek je met de bank een éénmalig leenbedrag af wat je binnen een bepaalde tijd terug moet betalen. Bereken hier je maximaal te lenen bedrag.

02

Doorlopend krediet

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een doorlopend krediet, krijg je van de bank een maximaal limiet waarbinnen je geld op kan nemen. Bereken hier je maximaal te lenen bedrag.

03

De verschillende manieren voor het financieren van een woonboot

Financieren met een woonboothypotheek

Financieren met een woonboothypotheek

Bij een hypotheek voor een woonboot worden zowel de woonboot als de ligplaats gefinancierd. Je zal je wel aan verschillende voorwaarden moeten houden, wil je in aanmerking komen voor deze hypotheek. Over deze voorwaarden lees je hieronder meer.

Een woonboothypotheek wordt maar door een paar hypotheekverstrekkers verleend, maar Oversluiten.nl werkt samen met meer dan 50 geldverstrekkers. Wij zorgen er dus voor dat jij de woonboothypotheek krijgt die bij jou past.

Financieren met een persoonlijke lening

Financieren met een persoonlijke lening

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een persoonlijke lening spreek je met de bank een éénmalig leenbedrag af wat je binnen een bepaalde tijd terug moet betalen. De maandlasten zijn hierbij elke maand hetzelfde. Dit is gelijk het lening type met de laagste rente, los van de hypotheek natuurlijk, met 3,9%. Die 3,9% zal je niet vinden bij je huisbank, maar wij kunnen je daarbij helpen. Hierbij kan je zoveel lenen als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen.

Financieren met een doorlopend krediet

Financieren met een doorlopend krediet

Weet je van te voren hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren en kom je niet in aanmerking voor een woonboothypotheek, én heb je ook geen eigen hypotheek op een huis, dan is dit de goedkoopste optie om een woonboot te financieren.

Wanneer jij je woonboot gaat financieren met een doorlopend krediet, krijg je van de bank een maximaal limiet waarbinnen je geld op kan nemen. Wanneer je hierop aflost, komt er weer ruimte vrij om in de toekomst op te nemen. De maandlasten zijn dus niet altijd gelijk! De rente ligt ook een stukje hoger dan bij een persoonlijke lening. Hierbij is jouw limiet zoveel als jouw salaris en vaste lasten aan kunnen. Weet je van te voren niet hoeveel je nodig gaat hebben om de woonboot te financieren, omdat je bijvoorbeeld voor langere tijd gaat klussen, dan kan een doorlopend krediet een interessante optie zijn om je woonboot te financieren.

 

Wil je meer weten?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer.

Alles over de woonboothypotheek

Wat houdt een woonboothypotheek in?

Wat houdt een woonboothypotheek in?

Een woonboothypotheek is een hypotheek die je afsluit voor je woonboot. Deze hypotheekvorm wordt ook wel een financiering voor een watervilla, woonark of een woonschip genoemd.

Bij de woonboothypotheek wordt zowel de boot als de ligplaats gefinancierd. Een woonboot is geclassificeerd als een huis en valt dus onder de roerende goederen. Mocht je een hypotheek willen hiervoor, dan moet je woonboot dus ook daadwerkelijk als huis gezien worden.

Voorwaarden woonboothypotheek

Voorwaarden woonboothypotheek

Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen, als je in aanmerking wilt komen voor een woonboothypotheek. Deze voorwaarden kunnen ook de ligplaats zijn en waar de boot aan moet voldoen, wil je een hypotheek kunnen afsluiten.

Hierbij moet je denken aan de volgende voorwaarden:

 • De waarde van de woonboot moet hoger zijn dan €25.000;
 • De woonboot moet bewoonbaar en in goede staat zijn;
 • De woonboot moet worden ingeschreven in het scheepsregister;
 • De woonboot moet getaxeerd zijn en het taxatierapport moet worden gegeven aan de bank;
 • De woonboot moet op een legale ligplaats liggen, dit betekent jouw eigendom of een vergunning;
 • Het kan voorkomen dat je een deel van de woonboot met eigen geld moet betalen, omdat niet alles gefinancierd wordt;
 • Je dient een WA + Cascoverzekering te hebben afgesloten.

Als je niet aan deze voorwaarde voldoet of kan voldoen, dan kan het zijn dat je geen woonboothypotheek of hypotheek krijgt. Tevens betaal je bij een woonboothypotheek vaak een hogere rente, omdat een woonboot een groter risico is voor de bank.

Wat is het verschil tussen een woonboothypotheek en een scheepshypotheek?

Wat is het verschil tussen een woonboothypotheek en een scheepshypotheek?

Ja, er zijn daadwerkelijk wel verschillen tussen een woonboothypotheek en een scheepshypotheek. Al lijken ze voor ons gevoel op elkaar zijn ze toch erg verschillend van elkaar.

Samen naar een betere financiële toekomst

Erkend financieel adviseur

Al onze hypotheekadviseurs zijn erkend en hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen bij het afsluiten van hun hypotheek. Ons doel is om het beste advies te geven en te helpen de juiste keuzes te maken, zodat je met een gerust hart de stap naar een nieuwe woonboot kunt zetten.

Overige informatie

Woonboot financieren met de hypotheek van je woonhuis

Woonboot financieren met de hypotheek van je woonhuis

Dit is de goedkoopste optie om je woonboot mee te financieren, maar helaas voor veel mensen niet haalbaar. Hiervoor moet je namelijk:

1) Een hypotheek op je huis hebben;
2) Een deel van je hypotheek hebben afgelost of overwaarde hebben.

Aangezien veel mensen die op zoek zijn naar een woonboot geen eigen woonhuis hebben, gaan we hier slechts kort op in.

Als je een woonhuis hebt met een hypotheek en je wil óók een woonboot financieren, is dit de meest aantrekkelijke optie. Op je hypotheek rust namelijk een veel lagere rente dan op een lening of de speciale woonboothypotheek. Zeker als je direct je hypotheek oversluit, betaal je de allerlaagste rente over je woning en woonboot, de hypotheek rente is namelijk laag.

Taxatiewaarde van woonboot

Taxatiewaarde van woonboot

Of een hypotheker bereid is een woonboot, woonark of woonschip te accepteren hangt af van verschillende factoren. Je moet bepaalde documenten kunnen overleggen, zo moet een woonboot bijvoorbeeld getaxeerd worden om in aanmerking te komen voor een woonboothypotheek. Bij de taxatie zal rekening gehouden worden met het recht op een ligplaats en gebrek van een tuin. Tevens spelen ook andere zaken een belangrijke rol binnen de taxatie. Zo wordt er ook gekeken naar de bak waarop de woning gebouwd is. De eisen die worden gesteld door de hypotheekverstrekkers kunnen erg van elkaar verschillen.

Heb ik hypotheekrenteaftrek bij een woonboot?

Heb ik hypotheekrenteaftrek bij een woonboot?

Wanneer je woonboot een vaste ligplaats heeft en als de woonboot je hoofdverblijf is, dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Daarmee kan je jaarlijks een bepaald bedrag besparen bij de belastingdienst.

In verschillende gemeentes is een WOZ-beschikking aan de woonboot gekoppeld, waardoor de woonboot onder het eigenwoningforfait valt. Dit betekent dat je over een deel van de WOZ-waarde van de woonboot belasting moet betalen. Hierbij moet je denken aan een percentage van lager dan 1% van de WOZ-waarde. Dit bedrag zal opgeteld worden bij je inkomen en samen met het inkomen meegenomen worden in de berekening voor de belasting.

Woonboot financieren met een tweede hypotheek

Woonboot financieren met een tweede hypotheek

Ja, het is mogelijk om een woonboot te financieren met een tweede hypotheek. Wel moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, voordat een geldverstrekker hiermee akkoord gaat. Een tweede hypotheek is namelijk ook wel een tweede lening die wordt afgesloten bovenop de bestaande hypotheek van je primaire woning.

Hier zijn een paar belangrijke overwegingen:

 1. Eigenaar van de grond: Het is belangrijk bij een woonboot om te weten of je de eigenaar bent van de grond waarop de woonboot ligt Dit kan van invloed zijn op de financiering. Als je de grond huurt, kan het moeilijker zijn om een tweede hypotheek te krijgen.
 2. Waarde van de woonboot: De waarde van de woonboot moet worden meegewogen in de beslissing van de hypotheekverstrekker. Dit heeft invloed op de tweede hypotheek en of dit wordt toegestaan. Een taxatie is nodig om de waarde van de woonboot te bepalen.
 3. Lening tot waarde ratio (LTV): De hypotheekverstrekker zal waarschijnlijk kijken naar de lening tot waarde ratio. Dit is de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woonboot. Een geldverstrekker zal in de meeste gevallen niet meer dan een bepaald percentage van de waarde financieren.
 4. Inkomen en kredietwaardigheid: Ook bij een normale hypotheek zal een hypotheekverstrekker naar je inkomen, schulden en kredietgeschiedenis kijken om te bepalen of je in aanmerking komt voor een tweede hypotheek.
 5. Juridische en regelgevende overwegingen: In verschillende regio’s kunnen er specifieke regels en voorschriften zijn met betrekking tot het financieren van woonboten. Hierom is het belangrijk hier goed geïnformeerd over te zijn.

Het afsluiten van een tweede hypotheek is niet niks. Het is daarom altijd verstandig om professioneel en onafhankelijk financieel advies in te winnen voordat je een tweede hypotheek overweegt. Zeker als het gaat om unieke situaties zoals het financieren van een woonboot. Een adviseur van Oversluiten.nl kan je hier vrijblijvend mee helpen! Neem nu contact op.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte

Hypotheken
25 november 2022
Alles over de hypotheek
Lees verder
Doorlopend KredietLenen
09 december 2022
Alles over doorlopend krediet
Lees verder
Boot FinancierenWaarvoor kan ik lenen?
29 november 2022
Alles over de scheepshypotheek
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*