Hypotheken

Alles over de hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is de normaalste zaak van de wereld. Bijna iedere huiseigenaar in Nederland heeft een hypotheek lopen. Maar wat is een hypotheek precies, wat houdt het in. Op deze vragen en maar geeft dit artikel jou het antwoord en vindt je alles over de hypotheek!

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening specifiek voor de aanschaf van een huis, boot of woonwagen. De bank neemt deze dan ook aan als onderpand van de hypotheek. Je betaalt deze hypotheek maandelijks af inclusief rente. Wanneer en hoeveel je moet betalen hangt af van het type hypotheek.

Alles over de hypotheek

Zoals gezegd heeft (bijna) iedere huiseigenaar in Nederland een hypotheek lopen. Maar wat is een hypotheek precies? Kort gezegd is een hypotheek een lening specifiek voor de aanschaf van een huis. Een hypotheek bestaat uit drie onderdelen:

  1. Lening
  2. Aflossing
  3. Verzekering

De lening van je hypotheek is het bedrag wat je van de bank leent om je huis te kopen, de aflossing is de terugbetaling van deze lening aan de bank, ook is het mogelijk om een verzekering aan je hypotheek te koppelen zoals bijvoorbeeld een levensverzekering, of een woonlastenverzekering.

Verschil onafhankelijke en afhankelijke adviseur

Om alles over de hypotheek op een rij te kunnen zetten, moet je het verschil weten tussen onafhankelijke en afhankelijke adviseurs. Het grote verschil tussen de onafhankelijke hypotheek adviseur en de afhankelijke hypotheek adviseur is het verschil in aanbod.

De afhankelijke adviseur adviseert alleen de hypotheken van de eigen bank. Hierdoor kan de adviseur niet goed adviseren, omdat hij meer probeert te verkopen. Hierdoor ben je als klant de dupe. Het gevolg hiervan is dat je een hogere rente kan betalen en een hypotheek krijgt die niet perfect bij je past. Het kan je duizenden euro’s besparen, over de looptijd van de hypotheek, om te kiezen voor een onafhankelijke hypotheek adviseur. Voor alle informatie over de verschillen tussen onafhankelijke en afhankelijke adviseurs, kun je terecht bij dit artikel.

Alles over de hypotheek: Besparen op je hypotheek

Als je alles over de hypotheek te weten wil komen, dan is erachter komen hoe je kan besparen een belangrijke stap! Jaren geleden heb je jouw hypotheek waarschijnlijk goed geregeld naar de beschikbare mogelijkheden, maar door de sterke daling van de hypotheekrente kan het waarschijnlijk nu véél beter. Wanneer je je hypotheek oversluit naar een lagere rente kun je honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar besparen. Ons advies is om eens te berekenen of het goedkoper kan. Voor alle informatie over het besparen op je hypotheek, kun je terecht bij dit artikel.

De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de meest gekozen hypotheekvormen in Nederland. Je totale maandlasten blijven maandelijks gelijk tijdens de rentevast periode. Dit bedrag bestaat uit de rente en de aflossing. De eerste periode van deze hypotheek betaal je maandelijks meer rente dan aflossing, maar omdat je maandlasten gelijk blijven, wordt je maandelijkse betaling steeds minder rente en meer aflossing. De einddatum bij de annuïteitenhypotheek staat vast en je bent ervan gegarandeerd dat je op deze datum volledig bent afbetaald.

alles over de hypotheek

Alles over de Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Je kan vaak je hypotheek en huidige voorwaarden meenemen naar een nieuwe woning. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Dit gaat alleen niet zomaar. Je lopende hypotheek is gekoppeld aan je oude woning. De geldverstrekker verstaat onder verhuizen een nieuwe hypotheekaanvraag. Blijkt nou dat je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning kunt lenen? Dan mag je je huidige hypotheekvoorwaarden meenemen naar het nieuwe huis! Voor alle informatie over het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning, kun je terecht bij dit artikel.

Hypotheek en lening samenvoegen: Hoe werkt dat?

Je kunt een persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen. Hier hangen wel een paar voorwaarden aan vast. Je kunt je persoonlijke lening en hypotheek niet samenvoegen als je het maximale hypotheekbedrag hebt afgesloten or als er geen overwaarde op je huis zit. Is dit niet het geval, dan kun je een persoonlijke lening en hypotheek wel samenvoegen. Voor alle informatie over het samenvoegen van je hypotheek en lening, kun je terecht bij dit artikel.

Alles over de hypotheek: Meefinancieren in hypotheek

Ook is het mogelijk om bepaalde kosten/leningen mee te financieren in je hypotheek. Dit houdt in dat je je hypotheek gebruikt om bepaalde kosten af te betalen, door je hypotheek te verhogen. Dit zorgt ervoor dat je maar één schuld hebt lopen ipv meerdere schulden bij meerdere instanties. Dit brengt overzicht en rust, omdat je niets over het hoofd kan zien.

Verbouwing meefinancieren in hypotheek

Je kan een verbouwing meefinancieren in je hypotheek, maar alleen als het gaat om een nieuwe woning. Wel kun je voor een verbouwing in een bestaande woning je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Weeg deze opties dus goed af, maar er is altijd wel een manier om je verbouwing te financieren met een hypotheek, maar alleen een nieuwe woning is volledig mee te financieren in een hypotheek. Voor alle informatie over het meefinancieren van je verbouwing in een hypotheek, kun je terecht bij dit artikel.

Oversluitkosten en boeterente meefinancieren in hypotheek

Je kan de oversluit kosten, inclusief de boeterente, meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hierdoor hoef je deze niet direct te betalen maar wordt het uitgesmeerd in de nieuwe hypotheek. Hierdoor hoeven de kosten niet in de weg te staan voor een oversluiting, waardoor je toch kan genieten van een fijne besparing. Voor alle informatie over het meefinancieren van je oversluitkosten en boeterente, kun je terecht bij dit artikel.

Met al deze informatie op zak, weet je alles over de hypotheek wat jij nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*