Doorlopend KredietLenen

Alles over doorlopend krediet

Ben je aan het overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten, of wil je misschien je huidige lening oversluiten naar een doorlopend krediet? Dan ben je met dit artikel op het juiste adres! Hieronder kun je alle informatie over het doorlopend krediet vinden. Alles over doorlopend krediet, vindt je op deze pagina!

Wat is doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een manier van lenen waar een bepaald limiet is afgesproken over het maximaal op te nemen bedrag. Rente betaal je alleen over het opgenomen krediet. Je bepaalt zelf hoeveel van je krediet je opneemt, de maandelijkse kosten heb je dus zelf in de hand.

Alles over doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kenmerkt zich door een variabele rente en de afspraak van een kredietlimiet. Dit limiet is het maximale bedrag wat je kunt opnemen bij de bank. Met dit kredietlimiet kun je extra gedurende de looptijd van je krediet extra geld opnemen. Je betaalt in dit geval een rentepercentage over je limiet. Wanneer je geld aflost op je krediet, betaal je dus minder geld voor de rente. Maar wanneer je weer geld opneemt, betaal je meteen ook meer rente. Hierdoor heb je geen concrete looptijd van je lening. Je kunt theoretisch de rest van je leven voor je doorlopende krediet betalen. Voor meer informatie over het doorlopend krediet en wat het precies is, kun je terecht bij dit artikel.

Kun je oversluiten van of naar een doorlopend krediet?

Kort gezegd, ja! Je kunt bijvoorbeeld je persoonlijke lening oversluiten naar doorlopend krediet of andersom. Doorlopend krediet is voor veel mensen een populaire kredietvorm. Maar omdat de rente variabel is kan het zijn dat deze manier van krediet toch niet de voordeligste keuze is voor jou. Verder is het ook steeds moeilijker om doorlopend krediet af te sluiten, omdat op de lange termijn je steeds minder makkelijk hierop kunt aflossen omdat je kunt blijven opnemen. Hierdoor bieden steeds minder kredietverstrekkers deze mogelijkheid aan, maar het is niet onmogelijk. Ook kun je je krediet meenemen in een hypotheek. Voor meer informatie over de opties bij het oversluiten van of naar een doorlopend krediet, kun je terecht bij dit artikel.

Waarom je doorlopend krediet oversluiten?

Vandaag de dag is het verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten dan een doorlopend krediet. En dat is niet voor niets. Een doorlopend krediet klinkt als een gemakkelijke oplossing door af en toe wat geld bij te lenen. Maar hierin schuilt juist het gevaar. Het opnemen van geld bij een doorlopend krediet lijkt vrijblijvend, maar door het continu opnemen van extra geld zit je al gauw 10 tot 20 jaar langer aan je krediet vast. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan nodig is en valt je krediet een stuk duurder uit. Oversluiten naar een persoonlijke lening is vaak dus een verstandige keuze.

Alles over Doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening

Vandaag de dag is het verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten dan een doorlopend krediet. En dat is niet voor niets. Een doorlopend krediet klinkt als een gemakkelijke oplossing door af en toe wat geld bij te lenen. Maar hierin schuilt juist het gevaar. Het opnemen van geld bij een doorlopend krediet lijkt vrijblijvend, maar door het continu opnemen van extra geld zit je al gauw 10 tot 20 jaar langer aan je krediet vast. Hierdoor blijft een doorlopend krediet vaak langer lopen dan nodig is en valt je krediet een stuk duurder uit. Gelukkig kan je jouw doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening.

alles over doorlopend krediet

Heb ik recht op rentevergoeding bij doorlopend krediet?

Ja, je hebt recht op rentevergoeding bij je doorlopend krediet als je teveel rente betaald bij je kredietverstrekker. Stel, je hebt in het verleden een doorlopend krediet met een rente van 8% afgesloten. De rente wordt aangepast afhankelijk van de ontwikkeling van de marktrente. In 2012 zakt deze marktrente. Een logisch gevolg is dat de bank de 8% ook moet verlagen. Als de verlaging uitblijft of pas later wordt doorgevoerd, betaal je teveel rente over jouw doorlopend krediet. Met een rentevergoeding is het nadeel voor de consument weer op te heffen.

Interbank compensatie

Een goed voorbeeld van wanneer mensen recht hadden op compensatie doordat er teveel rente betaald was, was bij Interbank in 2020. De Franse bank Crédit Agricole is door een Nederlands klachteninstituut op de vingers getikt. De bank biedt onder verschillende namen doorlopende kredieten aan in Nederland. Hieronder valt ook de Interbank. Sommigen Interbank klanten hebben recht op een compensatie, want de bank heeft stiekem of per ongeluk teveel rente in rekening gebracht.

Alles over doorlopend krediet: Stopzetten

Je kunt je doorlopend krediet op meerdere manieren stopzetten. In een doorlopend krediet kun je extra aflossen. Ook mag je de schuld in één keer afbetalen. Dat betekent dat je de lening ook over kunt sluiten naar een andere bank en naar een andere leenvorm. Je huidige bank brengt jou dus geen boeterente in rekening. Je kunt jouw doorlopend krediet opzeggen, overstappen naar een persoonlijke lening én de lage rente voor de gehele tijd vastleggen.

Kun je je doorlopend krediet meenemen in een hypotheek?

Je kunt je doorlopende krediet meenemen in een hypotheek, maar hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Je moet voldoende overwaarde hebben op je huis en de rente op het nieuwe deel van je hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Alleen met een overwaarde willen banken nadenken over het inbouwen van je lening in een hypotheek. Een tweede belangrijke vereiste is dat je de hypotheeklasten volgens de geldverstrekker kunt dragen. Voornamelijk de verhouding tussen schuld en marktwaarde bepaalt het rente aanbod in deze constructie.

Een hypotheek is de goedkoopste vorm van het lenen van geld. Hiervoor is een goede verklaring. Een hypotheek heeft namelijk de eigen woning als onderpand. Als je niet meer aan je betalingsverplichtingen voldoet, kan de bank jouw huis verkopen om hiermee de schulden (deels) te vereffenen. Een doorlopend krediet kun je oversluiten naar de hypotheek en daarmee de schuld in jouw hypotheek plaatsen, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je nog vragen over alles over doorlopend krediet? Neem dan vooral contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*