BankenoverzichtGeld vrijmaken

Finqus/DSB lening oversluiten

Kan ik mijn Finqus/DSB lening oversluiten?

Vanaf 1 april 2020 kan je je oude DSB/Finqus hypotheek boetevrij oversluiten. Dit komt omdat er in de hypotheekvoorwaarden staat dat je na 10 jaar boetevrij mag aflossen. Dat moment is nu aangebroken, het is namelijk 10 jaar geleden sinds DSB ten onder ging.

Wat is het probleem?

Meer dan 10 jaren geleden is de DSB Bank failliet verklaard, maar nog steeds zitten voormalige klanten met de DSB Bank in de maag. De leningen zijn namelijk niet opgeheven en zorgen voor veel problemen. Gelukkig voor veel gedupeerden van Finqus/DSB Bank zijn er nu ruimere mogelijkheden om los te komen van die oude leningen met een vreemde constructie. Dit lukt voornamelijk door de finqus/dbs over te sluiten. In dit blog ontdek je hoe je jouw oude Finqus/DSB Bank lening kunt oversluiten.

Door de constructies in de leningen van de DSB Bank (tegenwoordig Finqus) was deze lening op z’n zachtst gezegd geen goede keuze. Om het plat te zeggen waren de adviseurs de cowboys onder de financieel adviseurs. De focus lag op het geld verdienen voor zichzelf en niet op het belang van de klant. Deze praktijken van toen worden tegenwoordig niet meer getolereerd. En met goede reden.

Hoe zien de Finqus/DSB leningen eruit? Waarom wil iedereen ze oversluiten?

De DSB Bank was ruimhartig in het verstrekken van leningen. Tegen lage maandlasten waren ze bereid om grote leningen te verstrekken.

Je leende bijvoorbeeld €50.000 voor het kopen van een camper. Je betaalde vervolgens alleen rente en geen aflossing. In plaats daarvan stortte je maandelijks een bedrag op een beleggingsrekening. Ze gingen uit van torenhoge rendementen gebaseerd op statistieken uit het verleden. Zo werd er bijvoorbeeld uitgegaan van een rendement van 8% of zelfs 10%.

Hierdoor kon je in theorie met weinig inleg het geleende bedrag snel weer terugbetalen met het opgebouwde bedrag op de beleggingsrekening. Dat klanten een groot risico liepen werd nauwelijks over gesproken. Nu is er gelukkig meer bekend over de DSB/Finqus lening en staan mensen de springen om de DSB lening over te sluiten.

Bij een overlijden gaat de schuld van de overledene over op de nabestaanden. Dat is onwenselijk, dus kwam de bank met een overlijdensrisicoverzekering. Dat werkte met koopsommen waar vooral de DSB Bank zelf beter van werd.

Je kocht het overlijdensrisico bijvoorbeeld af met een bedrag van €6.000. Wat DSB Bank er niet bij vertelde, is dat het bedrag zo hoog is door de enorme verdiensten voor de adviseur. In de koopsom zat namelijk een provisie verstopt van soms wel 60% of meer. Klanten werden dus gewoon uitgeknepen.

Finqus/DSB lening oversluiten

Wat is er misgegaan bij de Finqus/DSB leningen?

Sinds 2016 zorgt de Finqus bank voor het afwikkelen van de puinhoop van de DSB Bank. Na het faillissement waren de problemen nog niet verdwenen. Het systeem van DSB viel ook in duigen doordat het slecht ging op de aandelenbeurs.

De lening terugbetalen lukt wanneer er een rendement is van 8% of meer, maar vooral in 2008 en 2009 was er sprake van een negatief rendement. Het opbouwen van de aflossing ging dus niet werken.

Bij de DSB Bank zelf is het misgegaan doordat duidelijk werd dat de praktijken niet eerlijk waren. Een provisie op de overlijdensrisicoverzekering van meer dan 60% kun je gerust oneerlijk noemen.

Waarom was het oversluiten van je oude Finqus/DSB lening niet mogelijk?

Banken waren vaak niet bereid om het gewenste bedrag voor het oversluiten van de DSB lening uit te lenen.

Je hebt bijvoorbeeld een DSB lening van €50.000 met €10.000 op de beleggingsrekening die gekoppeld is aan de lening. De nieuwe bank moest bereid zijn om €50.000 uit te lenen op basis van het inkomen. De €10.000 op de beleggingsrekening werd niet meegerekend, want deze kwam pas vrij na het aflossen van de lening bij Finqus.

De gedupeerden zaten dus klem, waardoor het krediet bleef lopen bij de DSB Bank.

Waarom is oversluiten van jouw Finqus/DSB lening nu wél mogelijk?

Banken zijn flexibeler in vergelijking met een aantal jaren geleden. Nog belangrijker zijn de gestegen huizenprijzen. Veel leningen die afgesloten werden bij de DSB waren tweede hypotheken. Door de sterk gestegen huizenprijzen, overwaarde die is ontstaan en een lagere rente hebben veel mensen nu een lagere hypotheeklast.

Dit zorgt ervoor dat de oude DSB lening vaak overgesloten kan worden of in de hypotheek kan worden opgenomen. Een onafhankelijk tussenpersoon kan beide opties gratis voor jou laten uitzoeken.

Om je zo goed mogelijk te informeren over welke bank het beste bij jouw situatie past, kun je terecht bij dit overzicht.

Laat je leven financieel niet meer afremmen door een oude Finqus/DSB lening, ga oversluiten!

Iedereen met nog een lening uit de ‘DSB tijd’ kan nog wel 15 jaar vastzitten aan het contract met de failliete bank. Maar misschien kun je uit de klauwen van de DSB Bank loskomen.

Als onafhankelijk financieel adviseur kunnen wij de lening voor jou wellicht oversluiten naar een persoonlijke lening tegen een lage vaste rente. Hierdoor komt het bedrag op de beleggingsrekening vrij en krijg jij jouw financiële vrijheid weer terug. Vraag direct nog een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden samen met een erkend en onafhankelijk financieel adviseur door te spreken.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Oude DSB/Finqus hypotheek boetevrij oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*