LenenPersoonlijke Lening

Door de inflatie blijft jouw hypotheek duurder worden

De aanhoudende inflatie die sinds oktober 2022 is gaan oplopen heeft nog steeds gevolgen op de huidige hypotheekrente. Afgelopen dagen is de rente die banken en kredietverstrekkers hanteren weer gestegen. Hoe heeft deze verhoogde rente invloed op jouw situatie?

Door de hoge hypotheekrente proberen banken en geldverstrekkers de inflatie af te koelen.

Het stijgende rentepercentage

Hoe hoog je rentepercentage uitvalt is afhankelijke van hoe lang je deze rente wilt vastzetten. Momenteel is het gemiddelde rentepercentage op een hypotheek met een rentevast periode van 20 jaar en inclusief een NHG garantie 4,76 procent. Dit percentage was eerst gemiddeld 4,46 procent en is hiermee dus 0,3 procent gestegen in een maand. Leningen met andere rentevaste perioden zoals 10 en 30 jaar hebben ook te maken met een rentepercentage stijging.

De stijging van de hypotheekrente in de afgelopen 12 maanden is de snelste in de geschiedenis. De hypotheekrente bedroeg in 2022 1,5 procent.

Hoge rente, door of voor inflatie?

Het is niemand ontgaan dat de prijzen flink zijn gestegen. Deze inflatie is van grote invloed onder consumenten en bedrijven bij de stijging van hun maandelijkse uitgaven. Bij inflatie proberen de banken de inflatie recht te trekken, dit doen ze door de rentes hoog te houden. Kredietverstrekkers zullen hun rentes ook verhogen om binnen de banksector mee te komen. Door deze hoge rentetarieven is de verwachting dat er minder geleend wordt, waardoor de consumptie vermindert. Uiteindelijk remt de inflatie af van de hoge hypotheekrentes. Zolang de inflatie niet afremt blijven banken en kredietverstrekkers de rente opvoeren.

Hoge rente met betrekking tot de huizenmarkt

De hoge hypotheekrentes maken de hypotheken dus duurder, dit is niet ideaal voor veel kopers en is de reden dat er minder kopers actief zijn op de huizenmarkt. Sinds afgelopen augustus zijn de huizenprijzen aan het dalen. Toch is het opmerkelijk dat afgelopen weken de huizenprijzen weer iets aan het stijgen zijn.

Is de persoonlijke lening goedkoper?

De hoge hypotheekrentes maken het steeds aantrekkelijker om een persoonlijke lening af te sluiten om een hypotheek af te lossen of een droomhuis te financieren. Ondanks een verhoogd rentetarief, brengt dit deze manier van financieren geen initiële kosten met zich mee en kent het doorgaans een kortere looptijd. Hierdoor resulteren de totale kosten over de gehele looptijd vaak in aanzienlijk lagere bedragen.

Informatie van deze blog is afkomstig uit de volgende bron:
Nederlands Krediet Collectief. (17-10-2023). Nederlandskredietcollectief.nl.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*