LenenLening Afsluiten

Geld lenen sinds 1 april

Geld lenen sinds 1 april 2021 – Meer maatwerk en meer kansen

Sinds 1 april 2021 is er iets veranderd bij het afsluiten van een lening. Er gelden namelijk nieuwe leennormen. Sommige mensen kunnen minder lenen op het inkomen, maar de meesten kunnen juist meer lenen. De bedoeling was het beperken van wat je kunt lenen, maar in de praktijk pakt het anders uit.

Er is nu een nieuwe berekenmethode om vast te stellen wat jij op je inkomen kunt lenen, rekening houdende met je vaste lasten en eventuele financiële verplichtingen die ook nog op jouw schouders drukken. Wij nemen je kort mee in de veranderde regels. Wij helpen jou met het afsluiten of het oversluiten van je lening, maar het is voor jou ook handig om te weten wat er nu anders is.

Wat zijn de drie grootste veranderingen in geld lenen sinds 1 april?

  • Huiseigenaren kunnen in principe minder lenen op het inkomen. Dat wordt veroorzaakt doordat er nu onderhoudskosten worden meegenomen bij het berekenen van de maximale lening. Ook als je weinig onderhoudskosten maakt, worden deze voor het vaststellen van de maximale lening wel meegerekend.
  • Er is ook een pluspunt waardoor je naar verhouding meer kunt lenen. De meeste geldverstrekkers namen het vakantiegeld en een dertiende maand (winstuitkering) niet mee als een onderdeel van het netto inkomen. Sinds 1 april 2021 worden deze inkomsten zeker meegenomen in de beoordeling. Dat is zeer gunstig!
  • Meer vaste lasten worden meegenomen in de berekening van het maximale bedrag op jouw inkomen. Tot 1 april 2021 werd er maar beperkt rekening gehouden met vaste lasten. Het maakte bijvoorbeeld geen verschil of je geen auto of juist zes auto’s op naam had. Voor je vaste lasten maakt dit een groot verschil. Ook wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met kosten van kinderopvang als je jonge kinderen hebt.
Geld lenen sinds 1 april

De strengere leennormen vallen erg mee

Met een inkomen van €3.000 bruto, mag je het inkomen nu verhogen met vakantiegeld. Hierdoor wordt het inkomen €3.240. Dat zorgt voor meer mogelijkheden. Met een eigen woning op je naam verlies je weer een deel van de leencapaciteit door het hogere inkomen. Ook als je een auto bezit lever je weer leencapaciteit in. Onder de streep heeft het vakantiegeld mee kunnen tellen meer effect dan de extra lasten door de eigen woning en door het bezitten van een auto.

Het lenen van geld is nu meer maatwerk geworden

De nieuwe leennormen vragen om meer maatwerk. Werknemers met een huurhuis en verder geen bijzonderheden, kunnen sinds 1 april 2021 veel meer lenen. Het is aan onze adviseurs om vervolgens in te schatten of meer lenen ook echt verstandig is. De maandlasten moeten namelijk wel gewoon goed betaalbaar zijn. Het positieve is dat meer lenen voor de meeste mensen mogelijk is. Nu nog kijken of meer lenen ook echt past in het maandelijkse budget. De lening moet namelijk niet zorgen voor torenhoge maandlasten.

Heb je een lening op je naam en wil je lagere maandlasten? De rentes zijn nog steeds bizar laag. Met een gratis en vrijblijvend bespaaroverzicht kom je erachter wat je precies kan besparen. Ook als je een noodzakelijke uitgave moet doen, maar het geld er even niet voor hebt, kunnen we jou helpen. Met een gratis en vrijblijvende offerte maken we inzichtelijk wat je kan lenen, tegen welke maandlasten.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Mocht je nog vragen hebben over geld lenen sinds 1 april 2021, kun je contact met ons opnemen!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*