Verbouwing FinancierenWaarvoor kan ik lenen?

Geld lenen voor verbouwing

Kun je geld lenen voor een verbouwing?

Je kan geld lenen voor een verbouwing, dit kan zowel via een persoonlijke lening als een hypotheek. Daarbovenop is het soms mogelijk om de betaalde rente en kosten voor deze verbouwing van je belasting af te trekken, mits je kan bewijzen dat het geld aan een verbouwing is uitgegeven.

De opties

Als je een verbouwing wil financieren heb je verschillende opties om geld te lenen. Alle opties om geld te lenen voor een verbouwing, met alle voor en nadelen, hebben we voor je uitgewerkt. Op deze pagina geven we een beknopte samenvatting per financieringsoptie, je kan vervolgens doorklikken naar de specifieke pagina per manier waarop je geld kan lenen voor een verbouwing voor meer informatie.

Je kan geld lenen voor een verbouwing op de volgende manieren:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Verbouwingslening
  • Overwaarde gebruiken & hypotheek oversluiten
  • Overwaarde gebruiken & tweede hypotheek
  • Meefinancieren in de hypotheek (alleen bij aankoop nieuwe woning)

Geld lenen voor verbouwing met persoonlijke lening 

De persoonlijke lening is een veel gekozen financieringsvorm om geld te lenen voor verbouwingen. Bij een persoonlijke lening betaal jij het geleende bedrag in gelijke delen terug middels een vast maandbedrag. Hierbij is er variatie in de looptijd van de lening, wat gevolgen heeft voor je maandlasten. Je kan in samenspraak met de lening verstrekker zelf een looptijd kiezen. De maximale looptijd van een persoonlijke lening voor een verbouwing is 15 jaar.

Een persoonlijke lening is de goedkoopste én verstandigste manier om geld te lenen voor een verbouwing wanneer je dit niet kan financieren via je hypotheek of als het rentevoordeel van de hypotheek niet opweegt tegen de bijkomende kosten.

Geld lenen voor verbouwing met doorlopend krediet

Het doorlopend krediet wordt regelmatig gekozen als manier om geld te lenen voor verbouwingen. Bij een doorlopend krediet heb je een flexibele lening waarbij je zelf mag bepalen hoeveel je opneemt binnen je kredietlimiet. Over het geld dat je op hebt genomen betaal je rente en aflossing. Wanneer je niks opneemt betaal je ook geen rente. Bij een doorlopend krediet is er geen vaste rente, deze is namelijk variabel, en stijgt of daalt met de markt. Er is geen maximale looptijd bij een doorlopend krediet voor een verbouwing.

Een doorlopend krediet is niet de goedkoopste én verstandigste manier om geld te lenen voor een verbouwing. De persoonlijke lening is een goedkopere en slimmere optie, en in veel gevallen is geld lenen via de hypotheek nog goedkoper dan de persoonlijke lening.

Geld lenen voor verbouwing met verbouwingslening

De verbouwingslening is een term die in het leven is geroepen door huisbanken zoals de ING, Rabobank en ABN Amro. De verbouwingslening is echter een normale persoonlijke lening waarbij je geld leent met als specifiek doel: verbouwen. Het voordeel van de verbouwingslening is echter de lagere rente ten opzichte van een normale persoonlijke lening bij de grootbank. Echter, deze rente ligt een stuk hoger dan de rentes voor een persoonlijke lening die een onafhankelijk tussenpersoon voor je kan regelen. 

Bij de verbouwingsleningen van de huisbanken betaal jij het geleende bedrag in gelijke delen terug middels een vast maandbedrag. Daarnaast mag je ook ‘boetevrij’ sneller inlossen op je lening. Hierdoor heeft de verbouwingslening dezelfde eigenschappen als de persoonlijke lening. Een verschil is echter wel de mogelijkheden in de looptijd. De looptijd van een verbouwingslening is maximaal 10 jaar. Bij een persoonlijke lening is dit 15 jaar.

Het afsluiten van een verbouwingslening is overigens gratis! Zowel bij je huisbank als bij een onafhankelijk financieel adviseur (al heet het hier gewoon een persoonlijke lening).

Zoals al aangegeven is een verbouwingslening niet de beste optie wanneer je een geld wil lenen voor een verbouwing.

Geld lenen voor verbouwing

Geld lenen voor verbouwing met overwaarde & hypotheek oversluiten

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Dit verschil ontstaat doordat jouw woning in waarde is gestegen of doordat je een deel hebt afgelost. Wanneer jouw hypotheek 200.000 euro bedraagt en de waarde van je woning 250.000 euro is, heb je een overwaarde van 50.000 euro. Dit bedrag aan overwaarde kan je gebruiken om een verbouwing te financieren.

Je mag tot 100% van de waarde van je woning financieren via een hypotheek. Als jij je overwaarde wil gebruiken om een verbouwing te financieren geldt de 100% regel ook. Je mag je hypotheek verhogen om een verbouwing te financieren tot het aan 100% van de waarde van de woning komt.

Wanneer jij je overwaarde wil inzetten om geld te lenen voor een verbouwing heb je twee opties. Je kan een tweede hypotheek afsluiten of je kan je hypotheek oversluiten. Hiermee kan je besparen op je maandlasten. Een hypotheek adviseur kan een gratis bespaaroverzicht voor je maken.

Bij een tweede hypotheek krijg je een extra leningdeel. Wanneer je je hypotheek oversluit heb je alles binnen één hypotheek. Het is altijd verstandig om te kijken of je kan besparen op je huidige hypotheek lasten wanneer je bezig bent met het financieren van een verbouwing.

Geld lenen voor verbouwing met overwaarde & tweede hypotheek

Als je overwaarde op je woning hebt en als je een verbouwing wil financieren heb je twee opties. Je kan de hypotheek oversluiten of je kan een tweede hypotheek afsluiten. Bij oversluiten kan een hypotheek adviseur direct kijken of je kan besparen op je maandlasten. Een hypotheek adviseur kan een gratis bespaaroverzicht voor je maken.

Bij het oversluiten van de hypotheek heb je slechts één leningdeel. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek krijg je een extra lening deel.

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Dit verschil ontstaat doordat jouw woning in waarde is gestegen of doordat je een deel hebt afgelost. Wanneer jouw hypotheek 200.000 euro bedraagt en de waarde van je woning 250.000 euro is, heb je een overwaarde van 50.000 euro. Dit bedrag aan overwaarde kan je gebruiken om een verbouwing te financieren.

Bij een tweede hypotheek sluit je opnieuw een hypotheek af. Op een tweede hypotheek kan een hogere rente berusten. Dit is afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van de openstaande hypotheek.

Geld lenen voor verbouwing met meefinancieren in hypotheek

Je kan alleen een verbouwing direct meefinancieren in de hypotheek wanneer je een nieuwe woning gaat betrekken. Een verbouwing financieren meefinancieren in de hypotheek voor een bestaande woning is niet mogelijk. Wanneer je in een verbouwing wil financieren via de hypotheek voor een bestaande woning dan kan dit door je huidige hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Zoals je hierboven hebt gelezen kan je alleen een verbouwing meefinancieren in een nieuwe woning. Een nieuwe woning betekent dat je een eerste woning gaat aanschaffen of dat je verhuist naar een nieuwe woning, en dus een nieuwe hypotheek nodig hebt.

Je mag tot 100% van de waarde van je woning via de hypotheek financieren wanneer je een nieuwe woning koopt. Wanneer er nog ruimte is binnen de waarde van de woning kan je een verbouwing meefinancieren via de hypotheek.

Stel, je wil een woning kopen met een waarde van 300.000 euro en je hebt genoeg eigen middelen om een hypotheek af te sluiten van 250.000 euro. Dan heb je nog ruimte voor 50.000 euro tot je aan 100% van de waarde van de woning zit. Dat betekent dat je een verbouwing kan meefinancieren in de hypotheek voor 50.000 euro.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*