Gezamenlijke LeningLenen

Gezamenlijke lening splitsen na een scheiding

Kun je een gezamenlijke lening splitsen na een scheiding?

Je kan een gezamelijke lening splitsen na een scheiding, maar dit is heel moeilijk. Beide ex-partners moeten hun deel van de lening kunnen dragen. Verder werken de banken vaak absoluut niet mee met het splitsen van de lening omdat dit niet in hun belang is. Zij hebben liever een contract met twee namen dan twee losse contracten. Het splitsen van een gezamelijke lening kan je het beste ondernemen onder begeleiding van een onafhankelijk adviseur.

Hoe kun je een gezamenlijke lening splitsen na een scheiding?

Bij een scheiding kan een gezamenlijke lening zorgen voor een probleem voor de ex-partners. De lening splitsen door de helft en op individuele naam zetten lijkt de meest logische optie, maar dat is vaak nog niet zo eenvoudig. Waar lopen scheidende partners tegenaan bij het splitsen van een gezamenlijke lening?

Als een gehuwde een lening aanvraagt, eist de bank dat de partner ook een handtekening zet. Banken hebben liever twee contractanten dan één, en daar zit een logische gedachte achter. Beide ondertekenaars van het leencontract zijn voor de bank aan te spreken voor het aflossen van de volledige lening. Hiermee houden de banken stiekem al rekening met de mogelijkheid dat de huwelijkspartners uiteindelijk gaan scheiden.

Bij een scheiding krijgt ieder de helft van de lening op naam toch? 

Partners moeten bij een scheiding afspraken maken over het afwikkelen van de gezamenlijke financiële huishouding. Onderling spreken ze bijvoorbeeld af dat ieder de helft van de lening op naam krijgt. Het is een voor de hand liggende verdeling, maar het is nog maar de vraag of het splitsen van de gezamenlijke lening na scheiding ook echt gaat lukken.

gezamenlijke lening splitsen na een scheiding

Waarom is een gezamenlijke lening splitsen na een scheiding lastig?

Partners kunnen op het gezamenlijke inkomen een naar verhouding groot bedrag lenen. Door een scheiding ontstaat er een compleet andere situatie. Eén huishouden worden er twee met alle kosten die hieruit voortvloeien. Daar komt nog bij dat je op één inkomen veel minder kunt lenen. Met een voorbeeld onthullen wij het probleem waarom een lening splitsen na een scheiding lastig kan zijn.

Rekenvoorbeeld voor lening splitsen na een scheiding

Partners hebben een gezamenlijk inkomen van €50.000 per jaar. De ene partner verdient €35.000 per jaar en de andere partner €15.000. Ze hebben een lening afgesloten op twee namen. Twee jaar later scheiden ze. De lening bedraagt op dat moment €30.000. In het echtscheidingsconvenant leggen ze vast dat ieder de helft van de lening op naam krijgt. De bank waar de lening loopt krijgt een verzoek binnen om de lening op te delen in twee leningen van €15.000.

De bank wil hier alleen aan meewerken als beide ex-partners het bedrag ook echt op eigen naam kunnen lenen. Helaas wijst de bank het verzoek af. De minst verdienende partner kan een dergelijk bedrag niet lenen op het inkomen. Hierdoor kunnen ze geen kant op met de lening. De gezamenlijke lening kan niet gesplitst worden na de scheiding.

Waarom werken banken vaak niet mee aan een lening splitsing na een scheiding?

Simpel gezegd is het niet in het belang van de bank om de lening te splitsen. Uitgaande van ons voorbeeld heeft de bank liever één lening van €30.000. Dat komt doordat beide personen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de volledige schuld. De bank kan dus kiezen bij wie ze het uitgeleende bedrag terugeisen. Door het splitsen van de gezamenlijke lening loopt de bank een groter risico op wanbetaling en dat willen ze natuurlijk niet.

Zonder een splitsing blijven de ex-partners van elkaar afhankelijk

Gescheiden partners willen financieel niet meer verbonden zijn aan elkaar, maar door het niet kunnen splitsen van de lening blijven de ex-partners tot elkaar veroordeeld. Eén van beide betaalt bijvoorbeeld de maandlasten en verhaalt vervolgens de helft op de ex. Als beide welwillend zijn om de schuld af te lossen gaat het werken, maar vaak loopt het toch anders.

Is er niks anders mogelijk bij het splitsen van een lening na een scheiding?

Het probleem is oplosbaar. Een eerste vereiste is dat beide ex-partners bij dezelfde onafhankelijk adviseur aankloppen voor het splitsen van de gezamenlijke lening. Om te kunnen splitsen moeten beide leningen namelijk doorgaan en timing is hierin ook nog belangrijk.

Een financieel adviseur kan ex-partners helpen met dit soort lastige issues. Wij kunnen niet garanderen dat het lukt, maar wij kunnen in ieder geval de mogelijkheden verkennen. En wanneer je de lening wil splitsen na een scheiding zijn de mogelijkheden vaak groter dan je denkt. Zeker wanneer een onafhankelijk financieel adviseur met je meekijkt. Wist je dat we in sommige scheidingen de lening zelfs kunnen oversluiten naar een lagere rente?

Het is overigens niet nodig dat de ex-partners hiervoor gezamenlijk optrekken. De adviseur kan de contacten onderhouden en het probleem oplossen.

Ruime ervaring met een lening splitsen na scheiding

Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen doen? Laat het ons weten. Met onze ruime ervaring zetten wij de schouders eronder. Als er mogelijkheden zijn om het gezamenlijke probleem op te lossen, gaat het ons lukken om jou/jullie te helpen. Laat jouw gegevens hier achter en we bellen je binnen drie werkdagen terug.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*