Hypotheek OversluitenHypotheken

Huis onder water hypotheek oversluiten

Wat is huis onder water?

Huis onder water betekent dat je hypotheek hoger is dan de huidige waarde van je woning. Wat de gevolgen hiervan zijn hangt af van je situatie. Als je de hypotheeklasten kan betalen, hoef je niets te doen. Is dit niet het geval, dan moet je actie ondernemen.

Huis onder water hypotheek oversluiten

Je huis staat onder water als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Dit is geen gunstig uitgangspunt voor het oversluiten van je hypotheek. Door het oversluiten kun je jouw maandlasten verlagen, maar het is nog maar de vraag of het lukt in deze situatie. Wij leggen uit wat de mogelijkheden en de hindernissen zijn.

De huizenprijzen zijn hard gestegen de laatste jaren. Helaas is dat nog steeds geen garantie dat de waarde van jouw huis hoger is dan de hypotheek. Toch is het oversluiten van de hypotheek erg aantrekkelijk door de zeer lage, en dus gunstige hypotheekrente. Ondanks dat je huis onder water staat is het oversluiten van je hypotheek in sommige gevallen mogelijk.

Waarom is een huis onder water hypotheek oversluiten lastiger?

Het oversluiten is aantrekkelijk door de lage hypotheekrentes van dit moment. Je kiest een andere hypotheek en de nieuwe geldverstrekker zorgt voor het aflossen van je bestaande hypotheek. Helaas is de nieuwe bank vaak niet bereid om een bedrag uit te lenen dat hoger is dan de waarde van het huis. De hypotheekrentes zijn namelijk zo laag omdat het huis het onderpand van de lening is.

Als een geldverstrekker een hypotheekbedrag uitleent van €250.000 op een huis met een waarde van €225.000, loopt de bank een extra risico. De geldverstrekker heeft namelijk de mogelijkheid om het huis te verkopen als de huiseigenaar niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoet. In het geval de schuld hoger is dan de waarde, gaat het huis niet voldoende opleveren bij de (gedwongen) verkoop.

Huis onder water hypotheek oversluiten, hoe lastig is dat?

Bij een huis waar de schuld de waarde overtreft, ontstaat er een tekort. Dit probleem kun je ondervangen door met spaargeld het tekort aan te vullen. Er kunnen bijzonderheden spelen waarbij het oversluiten ook op een andere manier kan lukken. Niet alle hypotheekadviseurs hebben hier ervaring mee! Je hebt bijvoorbeeld een hypotheek waar een spaarpolis aan gekoppeld is met hierin een hoge opgebouwde waarde. In het verleden was het gebruikelijk om een kapitaalverzekering te koppelen aan de hypotheek. In deze verzekering werd de aflossing op de einddatum opgebouwd. Tussentijds kun je de waarde gebruiken voor het deels aflossen van de hypotheek.

huis onder water hypotheek oversluiten

Wacht niet met het oversluiten van je hypotheek als je huis onder water staat

De hypotheekrentes staan al jaren laag, maar zo laag als nu hebben ze nog niet eerder gestaan. Hoe de rentes zich de komende maanden en jaren ontwikkelen is niet met zekerheid te zeggen. Je kunt er wel van uitgaan dat de rentes een keer weer gaan stijgen. Zodra ze stijgen is het oversluiten minder interessant. Zodra de stijging is ingezet zal het niet gelijk om forse verhogingen gaan. Helaas zorgen ook kleine rentestijgingen voor hogere maandlasten. Blijf dus niet te lang aan de zijlijn wachten.

Wat kan jij besparen met het hypotheek oversluiten als je huis onder water staat?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek wanneer jouw huis onder water staat? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek wanneer hij onder water staat. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheekadviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen als je huis onder water staat en jij je hypotheek wil oversluiten.

Als het goed is heb je nu alle informatie over de huis onder water hypotheek oversluiten die je nodig hebt. Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je nog vragen over je huis onder water hypotheek oversluiten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*