Hypotheek Afsluiten

Alleenstaanden krijgen in 2024 een steuntje in de rug met de hypotheek wanneer zij een koophuis zoeken

Demissionair minister Huge de Jonge (wonen) meldt dat alleenstaanden volgend jaar een hogere hypotheek kunnen krijgen. Alleenstaanden die meer dan €28.000 per jaar verdienen, mogen €16.000 meer gaan lenen. Ook mensen met een studieschuld kunnen in 2024 straks meer lenen.

Alleenstaanden kunnen straks meer lenen omdat zij in verhouding lagere vaste lasten hebben dan wanneer zij met iemand samenwoning. Dit is onder andere de redenering van het Nibud.

Tevens kunnen oud-studenten straks ook meer gaan lenen. De reden hiervan is dat er niet langer naar alleen de oorspronkelijke schuld wordt gekeken. Tussentijdse aflossingen wegen straks zwaarder mee. Verder neemt de leenruimte toe voor mensen met een studieschuld en gaat het aflossingstermijn naar 35 jaar.

De hypotheeknormen worden volgend jaar in meer situaties verruimd. Zo mocht een koper eerder al meer lenen voor een duurzaam huis. Vanaf label D en C scheelt dat €5000 op de hypotheek. Dit zal in stappen van €10.000 omhoog gaan, tot maximaal €50.000 extra hypotheek voor een huis met label A++++ en een energieprestatiegarantie voor komende tien jaar.

Woningen zijn beperkt voor alleenstaanden met een gemiddeld salaris

Het kopen van een woning blijft lastig voor alleenstaanden. Bij een gemiddeld salaris van ongeveer €40.000 per jaar kun je, afhankelijk van je leeftijd en eventueel openstaande studieschuld, een hypotheek krijgen van ongeveer €140.000 tot €160.000 tegen een vaste rente voor de komende 20 jaar.

Met een hypotheek van €160.000 kun je in veel gemeenten niets kopen, met name in de Randstad is het aanbod beperkt. Volgens het CBS lag de gemiddelde huizenprijs vorig jaar rond de €430.000.

De huizenprijzen kunnen nog verder stijgen door deze maatregelen. Kopers hebben immers meer te besteden en zullen hogere biedingen doen op woningen. Bovendien wilt de demissionaire van het kabinet dat er meer huizen worden verduurzaamd. Een ruimere hypotheeknorm draagt hieraan bij.

Balans tussen woonwensen en financiële risico’s

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen een woning kunnen financieren die aansluit op hun wensen en persoonlijke situatie. Tegelijkertijd mag de aankoop van een woning niet leiden tot onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens. Omdat het Centraal Planbureau verwacht dat de lonen in 2024 gaan stijgen met 5,2%, is de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens volgend jaar hoger.

Bron:
NU.nl. (2023, 1 november). Alleenstaanden die koophuis zoeken krijgen in 2024 steuntje in de rug.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (2023, 2 november). Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*