Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluiten als ZZP/ondernemer/zelfstandige

Kan je een hypotheek oversluiten als ZZP’er/ondernemer of zelfstandige?

Je kan als ZZP’er een hypotheek oversluiten zolang de bank je inkomen stabiel genoeg vindt om met jou in zee te gaan. Als ZZP’er is je inkomen niet altijd even stabiel, wat voor problemen kan zorgen. Je moet voor het oversluiten van een hypotheek je 3 meest recente boekjaren aantonen.

Hypotheek oversluiten ZZP / ondernemer / zelfstandige

Met het oversluiten van je hypotheek kan je veel geld besparen op je hypotheek lasten. Natuurlijk wil iedereen in Nederland hier graag gebruik van maken. Helaas gelden er voor sommigen groepen mensen andere regels, zoals je op onze kan ik mijn hypotheek oversluiten pagina kan zien.

Werk je niet voor een baas, maar voor jezelf? Dan werk je als zelfstandige, ook wel zzp’er of ondernemer genoemd. Voor zelfstandigen gelden, zoals je vast en zeker hebt gemerkt, vaak andere regels. Zo is dit ook het geval bij het hypotheek oversluiten. Wanneer jij als zelfstandige je hypotheek over wil sluiten gelden er namelijk andere regels dan voor mensen die in loondienst zijn. Dit heeft te maken met de loonstrook, of eerder gezegd het ontbreken ervan.

Hypotheek oversluiten als ZZP

Hypotheek oversluiten: verschil voor zelfstandigen

Bij het oversluiten van een hypotheek sluit je eigenlijk een nieuwe hypotheek af, en hiermee los je je oude hypotheek af. Om een hypotheek af te kunnen sluiten moet de geldverstrekker je inkomen kunnen bepalen. Aan de hand van je inkomen wordt gekeken tot welke hoogte je een hypotheek kan afsluiten.

Waar het inkomen bij mensen in loondienst een gegeven is, is dit voor zelfstandigen niet het geval. Aangezien de geldverstrekker toch het salaris moet weten om het hypotheekbedrag te kunnen bepalen moet het salaris vastgesteld worden. Een hypotheekadviseur kan dit voor je berekenen mits de juiste gegevens beschikbaar zijn. Over het algemeen is het volgende nodig om het inkomen te bepalen voor zelfstandigen:

  •  Als je 3 of meer volledige boekjaren hebt gedraaid dan kan de hypotheekadviseur je inkomen bepalen aan de hand van de 3 meest recente boekjaren.
  • Als je minder dan 3 volledige boekjaren hebt gedraaid dan kan moet je meestal een inkomensverklaring kunnen overhandigen. De prijs van een inkomensverklaring is afhankelijk van je ondernemingsvorm.

Het verschilt per hypotheekkantoor welke ‘eisen’ zij hanteren maar over het algemeen is bovenstaand leidend.

Zelfstandige hebben moeite met hypotheek oversluiten

Enkele hypotheekadvies kantoren en geldverstrekkers, voornamelijk de grote, zijn niet heel happig om hypotheken over te sluiten bij zelfstandigen. Dit komt omdat ze een zelfstandige als meer werk zien, waardoor ze liever mensen in loondienst oversluiten. Enigszins begrijpelijk, want zelfstandige zijn ook wel wat meer werk dan mensen in loondienst. Waarschijnlijk heb je dit zelf ook al gemerkt als je als zelfstandige je huisbank hebt benaderd voor een hypotheek.

Dit betekent natuurlijk niet dat je als zelfstandige aan je lot moet worden overgelaten. Er zijn genoeg kantoren die zelfstandigen graag willen helpen. Als zelfstandige doe je er slim aan om aan te kloppen bij een onafhankelijke hypotheek adviseur die ervaring heeft met hypotheken voor zelfstandigen. Een onafhankelijke adviseur kijkt verder dan alleen je huisbank en bekijkt de mogelijkheden voor jou, als zelfstandige, bij alle beschikbare geldverstrekkers.

Hierdoor heb je de laagste rente én het beste advies voor jou als zelfstandige.Wil je jouw situatie aan een onafhankelijke hypotheekadviseur voorleggen en onderzoeken of een hypotheek oversluiting verstandig is? Plan een gratis en vrijblijvend hypotheek oversluiten advies gesprek in voor zelfstandigen.

Hopelijk heb je nu alle informatie die je nodig had over het hypotheek oversluiten als ZZP. Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Mocht je nog vragen hebben over je hypotheek oversluiten als ZZP’er, neem vrijblijvend contact met ons op.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*