Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluiten na rentevast periode

Kan je je hypotheek oversluiten na rentevast periode?

Je kan je hypotheek oversluiten na de rentevast periode. Je kan dan namelijk naar een goedkopere rente oversluiten waardoor je maandlasten in de meeste gevallen lager uit zullen vallen. Je kan bij oversluiten ook kiezen om een andere bank of hypotheekvorm te nemen.

Hypotheek oversluiten na rentevast periode een ideaal moment?

Bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode kun je nieuwe afspraken maken met de geldverstrekker. Tegen een lage hypotheekrente kun je weer kiezen voor bijvoorbeeld een rentevast periode van tien of twintig jaar. Boetevrij de hypotheek oversluiten naar een goedkopere bank of een bank met betere voorwaarden kan natuurlijk ook. Waarom is je hypotheek oversluiten na rentevast periode een ideaal moment?

Uiterlijk drie maanden voordat je rentevast periode afloopt moet de bank je informeren over de mogelijkheden om de rentevast periode te verlengen. Dit moet zo ruim van tevoren om jou de mogelijkheid te geven om je hypotheek over te sluiten. Oversluiten hoeft natuurlijk niet, maar laat in ieder geval uitzoeken of het verstandig is voor jou. Je moet niet zomaar weer kiezen voor het verlengen van de rentevast periode. Misschien ga je in dat geval wel honderden euro’s per jaar teveel betalen in de volgende rentevast periode.

Wat is een rentevast periode?

De rentestand kan sterk fluctueren. Om te voorkomen dat je maandlasten afhankelijk zijn van een ineens hogere hypotheekrente, kun je een vaste hypotheekrente met de bank afspreken. Dit geeft jou zekerheid. Kiezen voor een rentevast periode van twintig jaar verzekert jou ervan dat je de komende twintig jaar een vaste hypotheekrente hebt. Als de rentes stijgen gaat het jouw maandlasten niet beïnvloeden. Een verdere daling van de rentes kun je de komende twintig jaar ook niet meer van profiteren.

hypotheek oversluiten na rentevast periode

Waarom is oversluiten verstandig na rentevast periode?

Er zijn tientallen aanbieders van hypotheken in Nederland. Per de einddatum van je rentevast periode heb je de mogelijkheid om je bank in te ruilen voor een andere. Stel, jouw bank stelt jou voor om de hypotheekrente voor tien jaar vast te zetten tegen 1,75%. Bij het vergelijken van hypotheekrentes samen met de hypotheekadviseur blijkt dat een andere bank jou een hypotheekrente van 1,25% biedt. Samen met je adviseur bekijk je vervolgens wat financieel beter voor jou uitpakt.

Hierbij zijn je maandlasten belangrijk, want deze wil je natuurlijk zo laag mogelijk hebben. Maar net zo belangrijk is je hypotheek vorm. Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten kan je niet alleen profiteren van lagere maandlasten, maar kan je ook kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Zo kan je van je beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek (deels) afstappen.

Welke rentevast periode kiezen?

Zit je bijna op de einddatum van de rentevast periode? Dan mag je van geluk spreken. Je kunt namelijk profiteren van de lage hypotheekrente zonder dat je een boeterente betaalt. Door het kiezen van een rentevast periode voor tien tot twintig jaar kun je jouw hypotheeklasten voor een langere periode vastleggen. Zodra de rentes weer stijgen, ga jij er geen last van hebben.

De rentes kunnen nog langere tijd laag blijven, maar de volgende maand kunnen ze ook al hard stijgen. Dat is namelijk niet te voorspellen. Een rentevast periode van 20 jaar is gebruikelijk en wordt meestal geadviseerd. Er zijn echter ook situaties waarin een hypotheekadviseur iets anders adviseert. Dit is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Of toch kiezen voor het oversluiten van je hypotheek?

De eenvoudigste weg is het kiezen van een nieuwe rentevast periode bij de huidige geldverstrekker, maar het gemak moet je geen geld kosten. De einddatum van de rentevast periode is het ideale moment voor het oversluiten. Een klein verschil in rentepercentage kan gerekend over de volledige rentevast periode een verschil betekenen van vele duizenden euro’s. Laat je deze kans dus niet afnemen. Je huidige hypotheekverstrekker adviseert alleen haar eigen hypotheek producten.

Eigenlijk adviseren ze dus niet, maar verkopen ze aan je. Hierdoor krijg je niet de best mogelijke deal die je de laagste maandlasten geeft. Een onafhankelijk hypotheek adviseur vergelijkt alle hypotheekaanbieders in Nederland. Hierdoor komt een onafhankelijk adviseur altijd met het beste aanbod en is er veel meer mogelijk dan wanneer je naar je huisbank gaat of bij je huidige hypotheekverstrekker blijft. Lees hier de verschillen tussen onafhankelijk en afhankelijk advies + rekenvoorbeelden.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je nog vragen over de hypotheek oversluiten na rentevast periode? Neem dan contact met ons op!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*