Hypotheek OversluitenHypotheken

Hypotheek oversluiten na scheiding

Kan ik mijn hypotheek oversluiten na scheiding?

Je kan na een scheiding je hypotheek oversluiten. Als één van de twee in de woning willen blijven wonen, is het vaak nodig om de hypotheek over te sluiten zodat je de maandlasten kan dragen. In de meeste gevallen kun je zonder problemen je hypotheek oversluiten na scheidingen.

Hypotheek oversluiten na scheiding – welke opties heb ik?

Bezit je samen met je partner een huis en zijn er plannen om te scheiden of heeft er al een scheiding plaatsgevonden? De eigen woning is een belangrijk onderdeel van de te verdelen bezittingen. Het is ook gelijk het lastigste onderdeel. Door de scheiding moeten jullie de waarde in het huis verdelen. De hypotheek splitsen is praktisch niet mogelijk. Voor partners die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, leggen wij in dit artikel uit wat er moet gebeuren. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Eén van beide kan de woning op eigen naam zetten en de partner uitkopen. Regelmatig is het verkopen van de woning de enige uitweg omdat één van beide de maandlasten niet kan dragen. Het wordt nog lastiger met overwaarde, want dan moet de vertrekkende partner ook nog uitgekocht worden. In dit artikel gaan we uit van gezamenlijk bezit van het huis. Ieder bezit 50% van het huis.

Wanneer één van beide in de woning kan blijven wonen kan je in de bestaande hypotheek de bank verzoeken om de vertrekkende partner uit de hypotheek te schrappen. Dit komt echter overeen met het sluiten van een nieuwe hypotheek. Aangezien je hiervoor kosten maakt is het verstandig om direct de bestaande hypotheek over te sluiten naar de laagste rente. Je betaalt hiervoor niks extra en kan zo wel de maandlasten (in sommige gevallen extreem) verlagen. De hypotheekrentes staan namelijk historisch laag.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt wanneer één iemand in de woning wil blijven wonen. Oversluiten.nl behandelt op maandelijkse basis meerdere hypotheek oversluitingen bij scheidingen en werkt samen met landelijke scheidingskantoren. De hypotheek oversluiting bij een scheiding is dan ook onze specialiteit. Met name als er óók nog een lening bij komt kijken. Hierover lees je hieronder meer.

Hypotheek oversluiten de enige optie bij scheiden of kan je de hypotheek ook splitsen?

Bij een scheiding of het verbreken van een geregistreerd partnerschap kun je een lening splitsen in tweeën en ieder de helft van de gezamenlijke lening geven. Bij een hypotheek ligt het net iets anders. Je kunt namelijk niet de hypotheeklening zelf verdelen, want deze is niet los te koppelen van het huis. De ex-partner die het huis op naam krijgt, wordt ook diegene die de hypotheeklasten draagt. Er moet dus een andere oplossing komen waarbij één iemand de hypotheek overneemt of jullie samen het huis verkopen.

Zoals vermeld is een lening splitsen wel mogelijk bij een scheiding. Hierover hebben we een uitgebreid artikel geschreven. Je kan hier alles lezen over het splitsen van je lening of krediet.

Ga je scheiden en heb je naast de te verdelen woning ook samen een lening of krediet op naam? Dan doe je er goed aan om je financiële situatie door een adviseur te laten onderzoeken die ervaring heeft in zowel leningen als hypotheken.

Hypotheek oversluiten na scheiding

Het hypotheek oversluiten na scheiding loopt soms stuk op de financiering

Stel, partners hebben vijf jaren geleden een huis gekocht. Ieder is voor 50% eigenaar van het huis, en is ook verantwoordelijk voor 50% van de hypotheek. De hypotheek som bedroeg €300.000 en is op het gezamenlijke inkomen gekocht. De hypotheekschuld bedraagt nog €250.000. De partners gaan scheiden. De partner die het huis op naam wil krijgen, moet dus een hypotheek kunnen krijgen van €250.000 op het eigen inkomen.

Door overwaarde wordt het kopen op één naam wat lastiger. In vijf jaar tijd is er een overwaarde in het huis opgebouwd van €50.000. De vertrekkende partner moet de helft, €25.000, krijgen. De partner die het huis op eigen naam wil krijgen heeft dus een hypotheek nodig van €275.000. De afkoopsom meefinancieren hoeft niet, de vertrekkende partner kan ook op een andere manier voor €25.000 gecompenseerd worden.

Hypotheek oversluiten na scheiding kan lastig zijn door partneralimentatie

Er kunnen nog meer obstakels ontstaan voor de partner die het huis op eigen naam wil hebben. De meest verdienende partner kan ook nog verplicht zijn om de ex-partner alimentatie te betalen. Door een alimentatieverplichting daalt de maximaal op het inkomen verkrijgbare hypotheek.

Wanneer ga je je hypotheek oversluiten na scheiding?

Je kan je hypotheek pas oversluiten nadat de scheiding heeft plaatsgevonden. Dit betekent echter niet dat je tot die tijd stil hoeft te zitten.

Wanneer je wil scheiden dan is dit (vaak) een lang proces. Los van het persoonlijk zware traject komt er veel kijken bij een scheiding. Er moet een echtscheidingsconvenant komen, de scheiding komt voor bij de rechtbank en vervolgens wordt de wijziging doorgevoerd bij de gemeente burgerlijke stand. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren. Vaak is dit ook afhankelijk van de verstandhouding met de ex-partner.

Hoewel een daadwerkelijke oversluiting pas kan plaats vinden nadat de scheiding heeft plaatsgevonden kan je in elk moment van het scheidingstraject je hypotheek mogelijkheden onderzoeken. Zoals in dit artikel vermeld is Oversluiten.nl gespecialiseerd in oversluitingen bij scheidingen. Er zijn (ex)koppels die voordat ze het scheidingstraject in gaan eerst hun hypotheek mogelijkheden willen onderzoeken en (ex)koppels die pas hun mogelijkheden willen onderzoeken als er een scheiding heeft plaatsgevonden. Oversluiten.nl adviseert iedereen gratis en vrijblijvend die zich in dit traject bevindt en werkt alle opties voor je uit.

Zijn er dus scheidingsplannen en is nog niks officieel? Je kan een adviseur je situatie op elk gewenst moment al laten bekijken. Voor meer informatie over hypotheek oversluiten na scheiding kun je contact opnemen!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*