HypothekenOverwaardeVerduurzaming

Hoe huiseigenaren kansen en risico’s van hun hypotheek vaak over het hoofd zien

Uit recent onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten), kwam één opvallend punt naar voren. Veel huiseigenaren gaan ervan uit dat hun verzekering de kosten dekt in het geval van funderingsschade aan hun huis of bij een overstroming. Maar tot verrassing van velen, werkt het niet altijd zo.

Huiseigenaren-hypotheek

Uit het onderzoek bleek ook dat veel huiseigenaren hun woning niet duurzamer maken, omdat ze denken dat ze het geld er niet voor hebben. Bij Oversluiten.nl geloven we sterk in de positieve impact van een duurzamere wereld. Daarom beschouwen we het verduurzamen van woningen als een essentiële stap op weg naar die groenere toekomst. Daarom staan onze adviseurs klaar om je alles te vertellen over het verduurzamen van je woning. Zo heb jij alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op klimaatveranderingen. Dit helpt huiseigenaren om betere keuzes te maken, niet alleen over hun verzekeringen maar ook over het verduurzamen van hun woning. Wij vinden het belangrijk dat de stem van de consumenten vaker gehoord wordt, zodat we deze uitdagingen samen kunnen aanpakken.

Klimaatschade neemt toe, maar geen reden tot paniek

Het recente onderzoek van de AFM gaat over het inprijzen van klimaatrisico’s op de woningmarkt. De kans op schade aan funderingen en overstromingen, die aanzienlijke financiële gevolgen kunnen hebben voor huiseigenaren, neemt toe. Er wordt geschat dat bijna 1 miljoen woningen voor het jaar 2050 te maken zullen krijgen met funderingsschade. Het is bovendien verontrustend dat deze soort schade vaak niet door verzekeringen gedekt wordt; schade aan de fundering is bijvoorbeeld helemaal niet verzekerbaar en overstromingsschade wordt slechts tot een bepaalde hoogte vergoed. Dit betekent dat huiseigenaren over het algemeen zelf voor deze financiële lasten opdraaien.

Desondanks toont de Consumentenmonitor aan dat een groot deel van de hypotheekbezitters zich weinig zorgen maakt over de mogelijke overstromingen van hun huis. Bovendien vindt een aanzienlijk deel de kans op funderingsproblemen te klein om erbij stil te staan. Veel huiseigenaren zijn zich niet bewust van deze risico’s of realiseren zich niet wat de financiële gevolgen kunnen zijn. Zo verwacht een kwart van de ondervraagden dat hun verzekeraar opdraait voor de kosten van eventuele funderingsproblemen, ondanks dat dit vaak niet het geval is. Deze bevindingen benadrukken het belang van goede voorlichting en bewustmaking onder huiseigenaren over financiële risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt voor de woningmarkt.

Onbekende kansen: subsidies en financieringen liggen voor het oprapen.

De meerderheid van hypotheekbezitters met een eigen woning heeft een energielabel C. Voor velen die overwogen hun woning te verduurzamen, bleken de hoge materiaalkosten en een gebrek aan financiële middelen de grootste obstakels. Opvallend is dat veel van deze huiseigenaren niet bekend zijn met de verschillende beschikbare subsidies en financieringsopties die beschikbaar zijn om deze verduurzamingsprojecten te financieren.

Interessant genoeg loopt ongeveer een derde van de huiseigenaren die hun woning wilden verduurzamen, maar uiteindelijk niet doorgezet hebben, nog steeds rond met deze plannen. Dit suggereert dat er potentieel is om deze plannen alsnog te realiseren, mogelijk met de juiste financiële steun.

Bovendien toont onderzoek aan dat slechts 1 op de 20 hypotheekbezitters in 2023 is benaderd is door hun hypotheekverstrekker of -adviseur met het voorstel om hun woning (verder) te verduurzamen. Dit aantal is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar, wat wijst op veel ruimte voor verbetering. Daarom wil Oversluiten.nl zoveel mogelijk ondersteuning en voorlichting bieden aan huiseigenaren, om hen te helpen de overstap naar een groenere woning te maken.

Ben je ooit benaderd door jouw hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur om je woning (verder) te verduurzamen?

Financiële hulp bij verduurzaming: wat is er beschikbaar?

Er zijn verschillende subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden voor het verduurzamen van jouw woning. Oversluiten.nl zet een aantal subsidie- en financieringsmogelijkheden voor je op een rij.
Als je je woning groener wilt maken en deze kosten wilt dekken, dan zijn er tal van subsidies en financieringsmogelijkheden die je op weg kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), voor isolatiemaatregelen;
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), voor aanschaf zonneboilers en warmtepompen;
  • Een energiebespaarlening;
  • Een duurzaamheidslening;
  • Het terugvragen van BTW voor de financiering van zonnepanelen;
  • Verschillende banken bieden een groene hypotheek aan.

Daarbij zijn er soms verschillende regelingen beschikbaar in je eigen regio. Onze adviseurs kijken graag vrijblijvend met jou mee naar deze verschillende opties. Neem nu contact op en ontvang het advies dat je nodig hebt, om jouw woning te verduurzamen. Het is vooral belangrijk dat consumenten in hoogrisicogebieden zich bewust zijn van de schade die veroorzaakt kan worden door klimaatveranderingen. Hier kunnen zij in hun financiële planning rekening mee houden.

Oversluiten.nl geeft advies over verzekeringen.

In een snel veranderende wereld met de klimaatveranderingen is het essentieel dat je verzekeringen up-to-date zijn in 2024! Of het nu gaat om het beschermen van je thuisbasis met een opstalverzekering, het veiligstellen van je bezittingen met een inboedelverzekering, het veiliger en zorgelozer maken van je rijervaring met een autoverzekering ,of als je op avontuur wilt gaan en wilt genieten van een ontspannende vakantie met een reisverzekering. Ontdek hoe verzekeringen in 2024 niet alleen een noodzaak zijn, maar ook een middel om met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.

Krijg nu vrijblijvend advies van een van onze experts en sluit een verzekering af die past bij jouw situatie!

Bronnenlijst:
Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s. (n.d.). ©2022 AFM.
Klimaatweb. (2024, March 6). Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s – Klimaatweb.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*