Hypotheek AfsluitenHypotheken

Een nieuwe wending in 2024: hypotheekrentes kruipen omhoog.

Er is een lichte stijging in de hypotheekrentes opgemerkt. Betekent dit het einde van de dalende rentetrend? De expert van Oversluiten.nl geeft aan dat dit afhangt van verschillende factoren. “De aankomende weken beloven spannend te worden.”

Stijging hypotheekrentes
Huizenkopers krijgen begin maart te maken met een lichte verhoging van hypotheekrentes.

Meerdere geldverstrekkers hebben onlangs hun hypotheekrente verhoogd, en volgens onze hypotheekadviseurs staan er deze week nog meer renteverhogingen op de planning. Dit volgt nadat voor het eerst sinds eind oktober banken en andere hypotheekaanbieders vorige week de rente vaker hebben verhoogd dan verlaagd. Er zijn bovendien voor komende week extra verhogingen aangekondigd, wat erop wijst dat de hypotheekrente op korte termijn licht kan stijgen.

De voornaamste reden voor deze verhogingen is de stijging van de rentes op de financiële markten. Het gaat echter om een ‘hele voorzichtige’ verhoging. De scherpste hypotheektarieven voor vijf, tien en twintig jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn met slechts 3 tot 4 honderdsten gestegen. Hierdoor komt de gemiddelde hypotheekrente voor een periode van tien jaar vast met NHG nu uit op 3,81%.

In de hypotheekmarkt valt op dat geldverstrekkers erg voorzichtig zijn met het doorvoeren van renteverhogingen, voornamelijk door de hevige concurrentie.

Dalende hypotheekrentes definitief voorbij?

De cruciale vraag nu is of we het einde hebben gezien van de dalende rentetrend. Volgens adviesketens hangt dit af van verschillende factoren. “Zullen andere geldverstrekkers het voorbeeld volgen of mikken zij juist op het winnen van meer marktaandeel? Daarnaast speelt de ontwikkeling van de rentes op de financiële markten een belangrijke rol.

Inflatiecijfers

De komende tijd belooft dan ook ‘interessant’ te worden, zoals opgemerkt. In de recente weken hebben de rentes op de financiële markten zich stabiel gehouden, maar daar kan binnenkort verandering in komen met het oog op aanstaande rentebesluiten van de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten. Ook kan het inflatiecijfer van februari een rol spelen.

Het is echter niet zo dat de hypotheekrentes bij alle geldverstrekkers stijgen. Voor hypotheken met een looptijd van twintig of dertig jaar zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werden overwegend rentedalingen geregistreerd.

Hypotheek afsluiten

In een tijd waarin de hypotheekrentes omhoog kruipen, is slim kiezen belangrijker dan ooit. Daar kan Oversluiten.nl je uitstekend bij helpen. Met onze expertise en scherpe blik op de actuele rentestanden vinden onze onafhankelijke adviseurs de deal die perfect aansluit bij jouw situatie. Door nu actie te ondernemen, kun je nog profiteren van gunstige voorwaarden voordat de rente verder omhoog gaat, onder invloed van beslissingen van centrale banken en ontwikkelingen zoals inflatie. Met de hulp van Oversluiten.nl zorg je niet alleen voor een goede deal op dit moment, maar kijk je ook slim naar je financiële toekomst.

Bron: Spijker.J. (2024,februari,26) Hypotheekrentes stijgen opnieuw: Is er sprake van een keerpunt? financieel dagblad.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*