LenenPersoonlijke Lening

Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

Is je persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar in box 1 als de lening is afgesloten en gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis. Mocht je een persoonlijke lening voor iets anders gebruiken, dan is deze niet fiscaal aftrekbaar.

Wanneer is mijn rente aftrekbaar?

Wanneer je geld leent van een bank betaal je rente. En dit kost geld. In sommige gevallen is de rente op een lening gelukkig wel aftrekbaar. Dit betekent dat je betaalde rente mag aftrekken van je inkomen bij je jaarlijkse belastingaangifte. Hierdoor kan je profiteren van belastingvoordeel en is de lening minder duur.

De rente op een lening is helaas slechts in enkele gevallen aftrekbaar. De rente op een lening is alleen aftrekbaar als het woning aanschaf of woning verbetering als leendoel heeft. Dit betekent dat een lening (een persoonlijke lening of doorlopend krediet) voor bijvoorbeeld je auto, boot, studie of meubels nooit fiscaal aftrekbaar is. Voor meer informatie neem contact op met één van onze onafhankelijke kredietadviseurs.

Let op: Niet alle soorten leningen voor woning aanschaf of woning verbetering komen in aanmerking voor renteaftrek. In onderstaande hoofdstukken wordt alles uitgelegd.

is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar

Waarom is een (persoonlijke) lening voor je woning aftrekbaar?

De renteaftrek is in het leven geroepen door de overheid om huizenbezit en het afsluiten van een hypotheek te stimuleren. Als er meer gekocht wordt is dit goed voor de economie. Vervolgens is deze renteaftrek ook doorgezet voor leningen met woning verbetering als bestedingsdoel.

Is de rente voor alle lening types aftrekbaar bij woningverbetering?

De hypotheek en de persoonlijke lening zijn wél aftrekbaar wanneer je leent voor je woning. Bij de rente van een doorlopend krediet is dit niet het geval. Als je een lening afsluit voor woningverbetering is het dus slim om te kiezen voor een persoonlijke lening. Bovendien heeft een doorlopend krediet ook nog eens een veel hogere rente dan een persoonlijke lening. Hierdoor zijn je maandlasten een stuk hoger.

Voor welke woning leendoelen is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

Met onderstaand overzicht zie je in een oogopslag of jouw leendoel in aanmerking komt voor rente aftrek op je persoonlijke lening.

tabel is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar

Hoe werkt de belastingaftrek bij een persoonlijke lening?

Wanneer je jouw persoonlijke lening gebruikt voor je woning dan is de rente fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit betekent dat je de rente mag afhalen van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Bij je jaarlijkse belastingaangifte kan je de totaal betaalde rente voor dat jaar invoeren bij je aftrekposten. Je kan de totaal betaalde rente in één keer invoeren. De totaal betaalde rente kan je uit een overzicht van je lopende lening halen.

Ben je op zoek naar de goedkoopste persoonlijke lening?

De rentes op persoonlijke leningen variëren flink. Bij grootbanken zoals de Rabobank, ING en ABN-Amro bank betaal je snel een (te) hoge rente. Dezelfde lening kan je ook afsluiten bij een gespecialiseerde kredietverstrekker, maar dan tegen een veel lagere rente. Wil jij ook de laagst mogelijke maandlasten voor je persoonlijke lening? Via gratis advies van een onafhankelijk financieel adviseur kom je erachter hoe je dit voor elkaar krijgt. 

Wil je weten hoe je kunt besparen op je lopende persoonlijke lening? Wij hebben alles uitgewerkt in onze lening oversluiten gids. Het beste van alles: je persoonlijke lening oversluiten is gratis!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*