Hypotheek OversluitenHypotheken

Kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Je kan je hypotheek oversluiten bij je huidige bank, of naar een nieuwe bank vertrekken. Ook kun je je hypotheek oversluiten en van hypotheekvorm wisselen. Je lost als het ware je huidige hypotheek af om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten.

Wat is hypotheek oversluiten?

Wanneer je een hypotheek oversluit sluit je in feite een nieuwe hypotheek af. Dit is dan ook meteen de reden waarom niet iedereen in aanmerking komt om de hypotheek over te sluiten. Als je in het verleden succesvol een hypotheek kon afsluiten betekent dit namelijk niet automatisch dat oversluiten een garantie is.

Gelukkig kunnen veel mensen hun hypotheek wel oversluiten. Hieronder beschrijven hypotheek oversluit criteria, wanneer het moeilijker is om over te sluiten en wanneer je helaas niet kan oversluiten. Nadat je deze pagina hebt gelezen kan je antwoord geven op de vraag: kan ik mijn hypotheek oversluiten? Voor meer informatie over wat het oversluiten van je hypotheek precies is, kan je terecht bij dit artikel.

Kan ik mijn hypotheek oversluiten

Wanneer kan ik mijn hypotheek wél oversluiten?

Je kan je hypotheek oversluiten als je in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat je voldoende inkomen moet hebben om de benodigde hypotheeksom aan te kunnen. Je mag maar 100% van de waarde van je woning lening in je hypotheek. Hierdoor zijn inkomen en de waarde van je woning de belangrijkste eigenschappen voor het oversluiten van je hypotheek. Past de openstaande hypotheeksom bij je inkomen en de waarde van je woning? Dan kan jij je hypotheek oversluiten!

Doordat er kosten komen kijken bij het oversluiten van de hypotheek is het fijn als je overwaarde hebt op je huis. Hierdoor kan je gelukkig de kosten meefinancieren in de hypotheek. Dit betekent dat je de kosten in de hypotheek stopt. Hierdoor kan je toch duizenden euro’s besparen maar hoef je ze niet direct te betalen!

Er zijn ook enkele situaties waarin het lastiger is om antwoord te geven op de vraag: kan ik mijn hypotheek oversluiten? Hieronder kan je er alles over lezen.

Voor wie gelden strengere eisen bij het oversluiten van de hypotheek?

Door de coronacrisis zijn banken kritischer geworden bij het verstrekken van een hypotheek. Ze letten vooral op de stabiliteit van het inkomen. Daar heeft iedereen last van bij het oversluiten van de hypotheek, maar er zijn huiseigenaren die het extra lastig hebben. Het gaat om de volgende vijf groepen huiseigenaren.

1: Zzp’ers (en andere ondernemers) die de hypotheek willen oversluiten

Geldverstrekkers weten dat zelfstandigen, in tegenstelling tot werknemers, geen vangnet hebben in de vorm van een WW-uitkering als de inkomsten wegvallen. Daar komt nog bij dat zzp’ers hun inkomsten kunnen sturen door creatief boekhouden. Banken zijn bij zzp’ers en andere ondernemers extra kritisch. Ben je een zelfstandige en wil je ook profiteren van de lage hypotheekrente? Laat je niet afschrikken. Vaak zijn er zeker wel mogelijkheden. Je kan hier alles over lezen in het artikel: kan ik mijn hypotheek oversluiten als zzp’er? 

2: Huiseigenaren met een uitkering kunnen ook moeilijker de hypotheek oversluiten

Door het oversluiten kun je de maandlasten verlagen. Toch kan de vreemde situatie ontstaan dat je niet kunt oversluiten, omdat je bijvoorbeeld van een uitkering rond moet komen. Het probleem met een uitkering is namelijk dat het geen stabiel inkomen is. Het wel of niet kunnen oversluiten van de hypotheek ligt ook aan het type uitkering.

3: Voor oudere huiseigenaren telt ook het pensioeninkomen mee

Vanaf de pensioendatum val je waarschijnlijk terug in inkomen. Dat weten banken ook, dus baseren ze zich vanaf je 57e ook mede op de hoogte van jouw pensioeninkomen. Met een tegenvallend pensioeninkomen heb je een verhoogde kans dat banken jou de benodigde hypotheek niet meer willen verstrekken.

4: Met een negatieve BKR-registratie gaat het oversluiten niet lukken

Ook bij het oversluiten vragen banken jouw gegevens op bij het BKR. Als hieruit blijkt dat je een negatieve registratie hebt door bijvoorbeeld betalingsachterstanden uit het verleden, wordt het oversluiten van je hypotheek erg lastig. Banken trekken hieruit de conclusie dat het minder zeker is dat je maandelijks aan je betalingsverplichtingen gaat voldoen.

5: Is de schuld op je huis hoger dan de verkoopwaarde?

Banken zijn ook allergisch voor huizen die onder water staan. Hierbij is water symbolisch bedoeld. Hiermee doelen ze op huizen waarop de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Door de sterk gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren komt het steeds minder voor, maar het kan nog steeds. Als je huis onder water staat, gaat het oversluiten van de hypotheek niet lukken.

Kan jij al antwoord geven op de vraag, kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Een onafhankelijke hypotheek adviseur kan een gratis persoonlijk en vrijblijvend bespaaroverzicht voor je maken. Hierin zie je in één oogopslag of jij in aanmerking komt om je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente én hoeveel je tot op de euro nauwkeurig kan besparen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*