Hypotheken

Lening en hypotheek samenvoegen

Kun je een lening en hypotheek samenvoegen?

Je kan je lening en hypotheek samenvoegen als je op dit moment een hypotheek hebt lopen en je overwaarde hebt op je woning. Oftewel, als je woning meer waard is dan je huidige hypotheek. Je hypotheek mag nooit meer dan 100% van de marktwaarde van je woning zijn.

Lening en hypotheek samenvoegen: hoe doe je dat?

Heb je een hypotheek en een lening? Mogelijk kun je de lening en de hypotheek samenvoegen. Dit zorgt voor lagere lasten voor de lening. De hypotheekrente is namelijk lager. Helaas is het niet altijd mogelijk en een lening inbrengen in de hypotheek heeft ook nadelen. De nadelen kun je gelukkig beperken door ook direct de hypotheek over te sluiten.

De afgelopen jaren hebben huiseigenaren hun zakken flink kunnen vullen. De huizenprijzen zijn namelijk explosief gestegen. Je kunt de waardestijging niet op je bankrekening zien, want de waarde zit vast in de stenen. Je kunt wel baat hebben bij de overwaarde. Hierdoor heb je de mogelijkheid om een lening in je hypotheek te stoppen. Dit noemen we ook wel de hypotheek en lening samenvoegen. De leningsschuld verdwijnt dan helaas niet, maar door het samenvoegen krijg je wel lagere maandlasten. Met het bespaarde bedrag kun je eventueel weer extra aflossen op de schuld.

lening en hypotheek samenvoegen

Wat zijn de voorwaarden voor de lening en hypotheek samenvoegen?

De hypotheekbank moet bereid zijn om jou de benodigde hypotheek te verstrekken. Banken letten hierbij op de waarde van het huis, op de hoogte van de hypotheekschuld en op het inkomen. Er moet een overwaarde in het huis zitten. De verkoopwaarde moet dus groter zijn dan de hypotheekschuld op het huis. Jouw inkomen is ook een belangrijke factor, want banken moeten er wel voldoende op kunnen vertrouwen dat jij de hypotheeklasten ook echt kunt dragen.

Voorbeeld: Je hebt een overwaarde van €75.000 en een openstaande lening van €15.000. Volgens de bank is jouw inkomen hoog genoeg om de lening te verwerken in de hypotheek. Door de grote overwaarde is de bank bereid om je lening in je hypotheek te zetten.

Waarom ook meteen de hypotheek oversluiten als je de lening wil samenvoegen?

Je hypotheek openbreken is een kostbare handeling. Je moet opnieuw naar de notaris, het huis moet worden getaxeerd en je zit met de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur om alles voor je te regelen. Voor een lening van €10.000 de hypotheek openbreken loont de moeite niet omdat de kosten daarvoor te hoog zijn. Door de zeer lage hypotheekrentes van nu kun je het lonend maken door ook gelijk te kiezen voor het oversluiten van de hypotheek. Op deze manier profiteer je ook nog eens van de lage hypotheekrente.

Het oversluiten en het samenvoegen van de lening en hypotheek is niet altijd gunstig

Zoals hierboven al vermeld kost het geld om je hypotheek open te breken. Hierdoor kan het zijn dat de besparing niet opweegt tegen de kosten. Dit is het geval wanneer je al een lage hypotheek rente hebt óf wanneer je lening te laag is. In dit geval is het samenvoegen van je hypotheek en lening niet aan te raden. Jij wil er natuurlijk achter komen of het samenvoegen voor jou wel gunstig is!

Hoeveel kan ik besparen met de lening en hypotheek samenvoegen?

Heb je nog vragen over het samenvoegen van jouw doorlopend krediet en je hypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op zowel je lening als je hypotheek bij samenvoegen. In één oogopslag zie je jouw nieuwe maandlasten. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het samenvoegen van je lening en hypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*