Verbouwing FinancierenWaarvoor kan ik lenen?

Persoonlijke lening of hypotheek verbouwing

Lening of hypotheek verbouwing?

In het geval van een verbouwing kun je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten, maar vaak kun je ook je hypotheek verhogen als de verbouwing je woning meer waard maakt. Let wel op dat je hypotheek nooit meer waard mag zijn dan je woning.

Wanneer kiezen voor een persoonlijke lening?

Zoals gezegd zijn er twee opties voor een verbouwing. Lening of hypotheek verbouwing? Het nadeel van een persoonlijke lening is de naar verhouding hoge rente over de schulden. Een aanvullend nadeel kan zijn dat je de schuld vaak over een periode van maximaal 10 jaar weer afbetaalt. Je kiest voor een persoonlijke lening als het je bedoeling is om de extra schuld snel weer terug te betalen.

Daarnaast is een persoonlijke lening vooral een verstandige keuze voor een verbouwing met een naar verhouding laag budget. Het voordeel van een persoonlijke lening is namelijk dat je niet de kosten maakt die je wel krijgt voor een tweede hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten en advies- en bemiddelingskosten. Het plaatsen van nieuwe dakkapellen voor €15.000 kun je waarschijnlijk beter financieren met een persoonlijke lening.

Wat kost een persoonlijke lening?

De maandlasten van een persoonlijke lening zijn hoog door twee redenen. Je betaalt 4% tot 10% aan rente en de schuld betaal je weer af in een periode van vaak maximaal 120 maanden. Voor een persoonlijke lening van €15.000 met een looptijd van 120 maanden en een rente van 6%, betaal je ongeveer €165 per maand.

Wanneer kiezen voor een tweede hypotheek voor een verbouwing?

Met een tweede hypotheek kun je de aflossing uitsmeren over 30 jaren en je hebt, net als bij de persoonlijke lening, ook het voordeel van de hypotheekrenteaftrek over de betaalde rente voor de tweede hypotheek. Een voorwaarde is wel dat je kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Vooral voor kostbare verbouwingen is kiezen voor een tweede hypotheek de meest logische keuze. Ook omdat je met een hypotheek de terugbetaling uit kunt smeren over een periode van 30 jaar.

Lening of hypotheek verbouwing

Wat kost een tweede hypotheek?

Door de zeer lage hypotheekrentes kun je tegen een laag tarief een extra hypotheek afsluiten. Stel, je kiest voor een tweede hypotheek van €15.000 met een looptijd van 30 jaar en een rente van 2%. De maandlast komt ongeveer uit op €55. Bij deze vorm moet je er wel rekening mee houden dat het afsluiten van een hypotheek bijkomende kosten met zich meebrengt. Onze hypotheekadviseurs kunnen precieze berekeningen voor je maken.

Je kunt ook de verbouwing financieren met een aflossingsvrije hypotheek

Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek heeft als voordeel dat je lagere maandlasten hebt. De extra hypotheek los je namelijk niet af gedurende de looptijd van de hypotheek. Pas bij verkoop van het huis los je deze schuld af. Kiezen voor deze optie heeft tot gevolg dat je de betaalde hypotheekrente niet kunt aftrekken van de belasting.

Wil je alles weten over de mogelijkheden om een verbouwing te financieren? Neem contact op met onze hypotheken afdeling, en onze hypotheekadviseurs geven antwoorden op al jouw vragen.

Hopelijk weet je nu wat de beste optie is voor jou, lening of hypotheek verbouwing. Voor meer informatie kun je je verdiepen in onze andere artikelen, of, neem vrijblijvend contact met ons op!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*