LenenLening Oversluiten

Lening oversluiten en bijlenen

Lening oversluiten en bijlenen, kan dat?

Je kan je lening oversluiten en geld bijlenen, maar dit hangt wel af van je huidige inkomsten, maandlasten en het gewenste bedrag voor de lening. De bank bekijkt aan de hand van deze gegevens of je de lasten kan dragen.

Ideale situatie bij lening oversluiten en bijlenen

Bij het oversluiten van je lening wil je niet alleen een lagere rente, maar zou je soms ook graag nog wat bijlenen. Stel je hebt een lening uit 2018 met een hogere rente en er staat €40.000 open. Je zou graag nog een auto financieren. Je kunt dan je lening gratis oversluiten naar een lagere rente én €5.000 bijlenen. 

Maar vaker een moeilijke situatie bij oversluiten en bijlenen…

Maar stel nou dat je partner of jijzelf gestopt is met werken na het afsluiten van je lening. Je financiële situatie is dan ongunstiger, want je gaat van tweeverdieners naar een huishouden met een eenverdiener. Je wilt nog steeds €5.000 bijlenen en je openstaande lening van €40.000 oversluiten naar een lagere rente. 

Ondanks dat de eenverdiener een goed salaris heeft, kan een slecht financieel adviseur je adviseren om over te sluiten naar een lening van €45.000 tegen 5,2% rente. Met het argument dat er een inkomen is weggevallen. Je hebt nu die €5.000 nodig om je auto te financieren, dus ben je niet bezig met de rente. 

Maar een eerlijk financieel adviseur ziet dat je de €40.000 het beste kunt laten staan voor 4,1% rente en je de extra €5.000 beter kunt afsluiten op een nieuwe lening met een hoge rente. In plaats van twee leningen samenvoegen en gezamenlijk duurder maken, kun je dus beter de nieuwe lening met hoge rente snel afbetalen en de lening van €40.000 met 4,1% rente laten lopen.

lening oversluiten en bijlenen

Verschillende manieren van lening oversluiten en bijlenen

Laagste maandlasten

Als je de maandlasten belangrijk vindt, kan het juist wel interessant zijn om in dit voorbeeld de grote en kleine lening samen te voegen. Je kunt dan je maandlasten (opnieuw) uitsmeren over 10 jaar, waardoor je de laagste maandlasten krijgt. Ondanks de hoogte van de rente. Je betaald bij deze vorm van oversluiten en bijlenen wel meer geld over de gehele looptijd, maar je maandlasten zijn het laagst.

Zelfde maandlasten 

Als tussenoplossing kun je er ook voor kiezen om bij het oversluiten en bijlenen van je lening dezelfde maandlasten te hanteren. Je merkt elke maand geen verschil in de kosten die je al had, maar kunt nu wel extra geld bijlenen. Je looptijd van je lening wordt hierdoor langer en zo betaal je over de hele looptijd wel meer rente. 

Zelfde looptijd

Mocht je door lagere maandlasten drie jaar langer over het terug betalen van je lening doen, dan ben je aan het einde van je looptijd dus wel meer geld kwijt. Ondanks de lagere maandlasten. Het is dus de moeite waard om de looptijd van je lening bij het oversluiten niet te verlengen, maar het bijlenen in je huidige looptijd te verwerken.

Bij het oversluiten en bijlenen van een lening zijn er, zoals je kan zien, veel verschillende smaakjes. Een onafhankelijk financieel adviseur kan alle opties vrijblijvend voor je uitwerken, waarbij de adviseur rekening houdt met maandlasten, looptijd en totale kosten.

Let op: deze tip maakt het verschil!

Het oversluiten én bijlenen van een lening is een moment waarop veel mensen een minder verstandige keuze maken. Het is een risico wanneer je weer opnieuw een lening aangaat van 10 jaar of je jezelf een hogere rente laten aansmeren. Je bent meer bezig met de geldwens van nu, dan met besparen voor later.

Je kunt het vergelijken met boodschappen doen terwijl je honger hebt. Je kunt niet goed nadenken, je hebt nú trek en dus denk je niet aan de langere termijn. Pas achteraf bedenk je je dat je veel te veel hebt gekocht.

Lening oversluiten en bijlenen: hoe los je de moeilijke rekensom op? 

Met de wens van het oversluiten naar een goedkopere lening en bijlenen kan de rekensom heel ingewikkeld worden, zoals je al begrepen hebt. Het spreekt dus voor zich dat je hier het beste naar een ervaren financieel adviseur naar laat kijken. Een erkend financieel adviseur deinst niet terug voor de technische en complexe berekening om jou het gunstigste aanbod te kunnen doen. 

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*