Lees hier over:
Lening oversluiten met BKR-registratie, kan dat?
Ja, je kan een lening oversluiten met een BKR registratie. Bijna iedereen staat geregistreerd bij het BKR. Het oversluiten van een lening wordt pas ingewikkeld bij een negatieve BKR registratie. Je kan dan nog steeds je lening oversluiten, maar daar hangen wel bepaalde factoren aan vast. Op het moment dat jij netjes je lening afbetaald, kun je gewoon een lening oversluiten met een BKR registratie.
Wat betekent het BKR bij een lening oversluiten?
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR is gek genoeg niet van de overheid, maar is een stichting voor het algemeen nut met een particuliere eigenaar. Alle banken in Nederland leveren gegevens aan bij het BKR wanneer klanten een lening aangaan. Onder deze gegevens vallen jouw persoonlijke gegevens, het soort lening, de doorlooptijd en het leenbedrag van de lening. Wanneer je bij een nieuwe bank een lening aanvraagt, weet ook de nieuwe bank wat je bij jouw oude bank hebt afgesloten.
Voorbeeld: De nieuwe lening van meneer Van Dijk bij bank A wordt aangemeld bij het BKR. Nu wil meneer Van Dijk een nieuwe lening oversluiten bij bank B onder gunstigere voorwaarden. Door de BKR-registratie is bank B op de hoogte van de lening welke bank A heeft verstrekt aan meneer Van Dijk, met of zonder een achterstand in betalingen.
Bij de BKR registraties horen niet alleen leningen bij banken, maar ook de aanschaf van je telefoon of auto wanneer je deze op afbetaling koopt, roodstand of je creditcard. Dit wordt allemaal bij het BKR geregistreerd met de gedachte dat mensen zich niet teveel leningen op de hals halen die ze vervolgens niet kunnen afbetalen. Dat is goed voor de consument én fijn voor de bank. Op zich dus niet vreemd dat het BKR bestaat. Een negatieve BKR codering kan wel invloed hebben op het lening oversluiten.
Kan ik een lening oversluiten met negatieve BKR registratie?
Het grootste deel van de BKR-registraties zijn van leningen die netjes worden afbetaald. Dat is de normale gang van zaken. Wanneer gaat het nou mis? Wanneer je jouw lening niet netjes (af)betaalt, kun je na verloop van tijd een codering krijgen. Deze BKR codering wordt ook wel een negatieve codering genoemd.
Wanneer je jouw lening niet netjes afbetaalt volgens de afspraken, wordt je door jouw bank schriftelijk op de hoogte gesteld dat je moet betalen. De bank is wettelijk verplicht om jou deze schriftelijke waarschuwing te geven. Wanneer je dan alsnog niet je lening afbetaalt, krijg je na twee tot vier maanden een negatieve BKR-codering. Een negatieve BKR registratie heeft invloed op het oversluiten van de lening.
Deze eerste codering begint standaard met een A-codering. Hierin staat de A voor achterstand. Stel nu dat er sprake is van een A-codering. Vaak komen mensen snel daarna in actie en lossen de achterstallige betalingen alsnog in. In dat geval is er sprake van een H-codering. Een H-codering is een achterstandsmelding (A-codering) die hersteld is. De H staat dus voor herstel.
Een lening afsluiten met een negatieve BKR registratie is bij veel banken onmogelijk. Het is pas weer mogelijk wanneer de BKR codering weer hersteld (H) is of al van jaren geleden is. In uitzonderlijke gevallen zijn er echter soms mogelijkheden voor het oversluiten van een bestaande lening met een negatieve BKR registratie. Je kunt dan enkel je bestaande lening oversluiten naar een lening met betere voorwaarden.
Kan ik een lening oversluiten zonder BKR toetsing?
Wat niet geregistreerd staat bij het BKR zijn inkomen, huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij een energiebedrijf. Ook een studieschuld op een lening bij DUO wordt niet BKR geregistreerd.
Een lening zonder BRK codering is een gunstige situatie. Dit wil zeggen dat je jouw bestaande lening(en) gewoon netjes afbetaalt iedere maand. Met uitzondering van bovenstaande schulden, bestaat er geen lening die niet in het BKR geregistreerd wordt. Er zal bij een aanvraag voor het af- of oversluiten van een lening altijd een BKR toetsing plaatsvinden.
Wil je een overzicht met wat je kan besparen met het oversluiten van je lening met BKR codering?
Via onze berekentool kan je eenvoudig uitrekenen wat je kan besparen op je lening bij het oversluiten. Met een gratis persoonlijk bespaaroverzicht kom je er precies achter. Hierin worden naast je lening ook eventuele doorlopende kredieten, roodstanden, credit card schulden, koop op afbetalingen en postorder kredieten meegenomen. Een onafhankelijk financieel adviseur kijkt naar het totaal plaatje én houdt rekening met je BKR codering. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, ook bij een eventuele negatieve BKR registratie.
Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!