LenenLening Oversluiten

Lening oversluiten of aflossen?

Lening oversluiten of aflossen?

Om een lening af te betalen kun je ervoor kiezen om je spaargeld in te zetten of om je lening over te sluiten naar een vorm waarbij je begint met aflossen. Het oversluiten van je lening zorgt voor lagere maandlasten en meer zekerheid.

Wat doen met je lening of krediet: oversluiten, aflossen of niet?

Het liefst wil je jouw lening zo snel mogelijk aflossen zodat je de maandlast kunt wegstrepen, maar het dagelijkse leven kost natuurlijk ook geld. Het oversluiten van de lening is een optie, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Wat is wel en wat is niet haalbaar?

Je betaalt iedere maand keurig je rente en aflossing. Door de aflossingen wordt de schuld steeds kleiner en kom je steeds dichter bij de finish: een afbetaalde lening. Door extra aflossingen kun je eerder van de schuld afkomen, maar spaargeld kun je maar één keer uitgeven. Wanneer kies je voor het versneld aflossen van de lening? En wanneer is oversluiten een interessante optie?

Lening aflossen met spaargeld 

Er zijn situaties waarin je kiest voor extra aflossen. Je hebt bijvoorbeeld al de laagste rente, dus oversluiten geeft geen besparing meer. Toch geeft de lening maandlasten die je iedere keer weer moet betalen. Als je spaargeld achter de hand hebt, kun je dit geld ook gebruiken voor het aflossen van de schuld. Het sparen levert immers nauwelijks nog rente op.

Een nog maar kleine lening kun je beter aflossen

Een lening waar nog maar een kleine schuld in openstaat kun je, indien mogelijk, beter aflossen. De schuld blijft namelijk voor het maximale leenbedrag geregistreerd bij het BKR. Je hebt bijvoorbeeld 10 jaar geleden een doorlopend krediet afgesloten met een leensom van maximaal €15.000, maar het maximale leenbedrag heb je nooit opgenomen. De schuld is nu nog maar €500. Bij het BKR blijft deze lening in het overzicht staan voor €15.000. Daar kun je last van krijgen bij bijvoorbeeld het kopen van een (ander) huis.

lening oversluiten of aflossen

Beter geen lening dan wel een lening

In sommige gevallen kun je niet onder een lening uit, maar geen lening is uiteraard beter. Eigenlijk is  lenen het omgekeerde van sparen. Bij sparen bouw je een kapitaal op voor een toekomstige uitgave. Met een lening heb je alvast een kapitaal en daarna spaar je het bedrag bij elkaar. Banken verdienen op het uitlenen van geld, dus betaal je iedere maand rente. Je bent financieel beter uit zonder een lening. Weer een goede reden om de lening af te lossen.

Lukt het aflossen niet? Ga dan oversluiten

Geen lening is het ideaal, maar de meeste mensen met een lening hebben helaas niet de mogelijkheid om de lening direct af te betalen. Er is een alternatief waardoor jouw maandlasten omlaag gaan, namelijk het oversluiten van de lening. Met de nieuwe lening met een lagere rente los je de huidige lening af. Door het rentevoordeel ben je maandelijks goedkoper uit, of je houdt de maandlast op hetzelfde niveau en lost de lening versneld af.

Wat als het oversluiten van de lening niet lukt?

Door meerdere oorzaken is het oversluiten van de lening niet altijd mogelijk. Je hebt bijvoorbeeld ten gevolge van de coronacrisis je baan verloren. Zonder een baan zijn banken waarschijnlijk niet bereid om je een lening te verstrekken. Ook niet als je nu een lening hebt waarvan je ook de hogere maandlasten moet betalen. De oorzaak kan ook liggen in de hoogte van de openstaande schuld. Bij het oversluiten toetst de nieuwe bank of je voldoet aan de criteria die ze hanteren.

Oversluiten, aflossen of niet? Laat het uitzoeken!

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Als je eerder een mislukte poging hebt gedaan om je lening over te sluiten, wil dat niet zeggen dat het ons als onafhankelijk adviseurs ook niet gaat lukken. Banken hanteren eigen normen voor het verstrekken van een lening. De ene bank is soepeler dan de andere. Laat je niet afschrikken, maar laat het juist uitzoeken door een onafhankelijke adviseur.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*