BankenoverzichtGeld vrijmaken

Levensrente hypotheek ASR

Wat is de levensrente hypotheek van de ASR?

De Levensrente hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waarbij de rente vaststaat maar de einddatum niet. Deze hypotheek is bedoeld voor gepensioeneerden met overwaarde op hun huis, zodat ze kunnen genieten van hun pensioen. Je hebt nooit meer last van renteveranderingen, wat veel overzicht geeft.

Levensrente hypotheek de ASR: Je pensioen aanvullen met de waarde uit je eigen woning

Veel Nederlanders hebben een pensioentekort. De gepensioneerden met een eigen woning hebben baat bij de sterk gestegen huizenprijzen. Het huis verkopen om de overwaarde eruit te halen is vaak niet wenselijk en ook niet nodig. Je kunt namelijk een deel van de overwaarde uit je huis halen én er ook nog blijven wonen.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je huidige hypotheek oversluiten naar de levensrente hypotheek van de ASR. Wanneer je jouw hypotheek oversluit naar de levensrente hypotheek van de ASR kan je al jouw pensioen dromen waarmaken. In sommige gevallen kan je zelfs óók nog besparen op je maandlasten. Over het oversluiten naar de levensrente hypotheek van de ASR later meer.

Blijven wonen en de overwaarde deels laten uitkeren

Onder verschillende namen kun je bij meerdere geldverstrekkers een hypotheek afsluiten voor het consumeren van een deel van de overwaarde. Het gaat bijvoorbeeld om de namen verzilver hypotheek, opeethypotheek en levensrente hypotheek. De bekendste aanbieder van deze hypotheek is de ASR met hun WelThuis Levensrente hypotheek. Er zijn ook vergelijkbare hypotheken van de Florius, Rabobank, ING en ABN-AMRO. Het zijn vaak aflossingsvrije hypotheken zonder een einddatum. Deze hypotheekschuld wordt afbetaald bij de verkoop van het huis. Dat kan ook pas zijn na het overlijden van de eigenaren van het huis.

Een flinke overwaarde is noodzakelijk voor de levensrente hypotheek

We pakken als voorbeeld met de WelThuis Levensrente hypotheek van Asr. Met de WelThuis Levensrente hypotheek van de Asr kun je 50% van de woningwaarde opnemen om aan andere zaken uit te geven dan aan het huis. Vooral met een grote overwaarde heeft deze constructie zin. Je bezit bijvoorbeeld een huis van €300.000 met nog een hypotheek van €100.000. In dit geval kun je dus een bedrag van €50.000 gestort krijgen op je rekening. Daarna betaal je bij Asr hypotheekrente over deze extra schuld, maar geen aflossingen. Door de lage hypotheekrente zijn de maandlasten uit deze extra hypotheek laag.

Wat zijn de nadelen van een levensrente hypotheek?

Met een levensrente hypotheek haal je een groot deel van de overwaarde uit de stenen. Hierdoor laat je minder na aan je nabestaanden. Je nabestaanden erven gezamenlijk het huis en de schulden die nog op het huis zitten. Door de opeethypotheek zakt de nalatenschap. Een ander nadeel is dat er weer maandlasten uit voortkomen. Het tweede nadeel is te ondervangen. Er zijn namelijk hypotheken waarin je ook de rentebetalingen meefinanciert in de hypotheek. Je leent dus een extra bedrag. Een deel van dit bedrag krijg je uitgekeerd en een ander deel wordt gebruikt voor de rentebetalingen.

Profiteren van de overwaarde zonder te verkopen is altijd maatwerk

Een hypotheek moet goed bij jou en bij jouw financiën passen. Bij het benutten van de overwaarde in je huis is een goed onderbouwd advies belangrijk. Ga dus het gesprek aan met een erkend hypotheekadviseur voor de best mogelijke constructie. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met mogelijke veranderingen in de toekomst. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen bij het overlijden van één van de huiseigenaren?

levensrente hypotheek ASR

Hypotheek oversluiten naar levensrente hypotheek ASR – Hoe werkt dat?

Wanneer je jouw hypotheek oversluit naar de levensrente hypotheek van de ASR los je met je nieuwe levensrente hypotheek je oude hypotheek af. Er komt wel wat bij kijken, maar meestal is de oversluiting binnen enkele weken afgerond. Een hypotheek adviseur neemt meeste werk voor je uit handen. Jij hoeft slechts enkele stukken aan te leveren bij de adviseur. Is de oversluiting rond? Dan krijg jij het bedrag aan overwaarde gestort en kan je jouw droom pensioen gaan leven.

Hoewel de rente van de levensrentehypotheek wat hoger ligt dan de normale rente kan een oversluiting óók nog eens voordelig zijn.

Doordat de levensrente hypotheek van de ASR aflossingsvrij is stijgen je maandlasten in ieder geval nooit! Stel je hebt een levensrente hypotheek van de ASR en wil hiervan af? Dan kun je gemakkelijk je hypotheek oversluiten naar een andere bank!

Levensrente hypotheek ASR: de kenmerken

  • In tegenstelling tot andere vergelijkbare producten heeft de levensrente hypotheek van de ASR een levenslange rente. Dit betekent dat je de rente levenslang vastzet. Bij andere producten zet je de rente vaak voor een X aantal jaren vast. Door de levenslange rente ben jij tot je overlijden verzekerd van de lage rente én dezelfde maandlasten.
  • Zo lang je in je huis woont, betaal je de nieuwe hypotheek niet terug. Je betaalt dus alleen elke maand rente over de hypotheek.
  • Het is niet mogelijk om je Levensrente hypotheek mee te verhuizen naar een andere woning.

Rekenvoorbeeld oversluiten naar levensrente hypotheek ASR

Arie en Joke hebben een koopwoning met een marktwaarde van €330.000,-. Ze hebben een aflossingsvrije hypotheek op hun huis van €110.000,- en dus automatisch een overwaarde van €220.000,-. De rente van de aflossingsvrije hypotheek staat op 4,0% en de rentevaste periode loopt over 3 jaar af. Per maand betalen Arie en Joke €366,67,- voor hun hypotheek.

Ze hebben de beslissing genomen om van hun aflossingsvrije hypotheek over te stappen naar een Levensrente hypotheek van a.s.r. en verzilveren meteen een deel van overwaarde. De nieuwe Levensrente hypotheek staat op €160.000,- met een rentepercentage van 2,4%. Ze lossen met de nieuwe hypotheek meteen hun huidige hypotheek van €110.000,- af. Als gevolg dat ze hun hypotheek aflossen voor dat de rentevaste periode is afgelopen, moeten ze een vergoeding betalen aan hun huidige hypotheekverstrekker. Deze vergoeding is €3.563,-. Bovenop de vergoeding komen er nog notaris-, advies- en bemiddelingskosten, dit is €4000,-. Het bedrag na aftrek van de overige kosten, wordt meteen bij Arie en Joke op de rekening gestort.

De berekening ziet er zo uit:

  • €160.000,- nieuwe levensrente hypotheek ASR
  • minus huidige hypotheek van €110.000,-
  • minus vergoeding van €3.563,-
  • minus notaris-, advies- en bemiddelingskosten van €4.000
  • = €42.427,-

Arie en Joke krijgen meteen de €42.427,- op hun rekening gestort en hun nieuwe bedrag wat ze per maand aan de hypotheek moeten betalen is €320,-. Dit is een besparing van 46,67,- per maand!

Óók zo’n bespaaroverzicht ontvangen, maar dan voor jouw persoonlijke situatie? Onze adviseurs werken het gratis en vrijblijvend voor je uit. Je mag vervolgens zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet. Wil je graag dat wij de oversluiting uitvoeren, maar lukt het ons niet? Dan betaal je ons helemaal niets. No cure, no pay.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*