Het energielabel van een huis wordt een steeds belangrijkere factor bij het afsluiten van een hypotheek. Je maximale leenbedrag is dus afhankelijk van de energiezuinigheid van je huis. Dit blijkt uit de nieuwe leennormen die het Nibud heeft voorgesteld aan tweede kamer.
De maximale leencapaciteit wordt gebaseerd op 4 factoren, deze factoren zijn leidend voor hypotheekaanvragen vanaf 2024. Deze factoren zijn het energielabel, het energiezuinig maken van je huis, loonstijging en eventuele studieschuld.
Het energielabel
Het energielabel gaat zoals eerder genoemd een grote rol spelen in het maximale leenbedrag. Voor woningen met een E, F en G energielabel blijft het maximale leenbedrag hetzelfde als dat het nu zou zijn. Voor woningen met een hoger energielabel is het mogelijk om meer te lenen omdat deze woningen vaak een lagere energierekening hebben. Dit bedrag kan volgens Nibud oplopen tot 50.000 euro voor een woning zonder energiekosten.
Energiezuinigere woning
Bij het aanvragen van een hypotheek kan je meer lenen wanneer er geïnvesteerd gaat worden in energiebesparende voorzieningen. Voor deze voorzieningen is een lijst opgesteld waarbij de energiekosten vaak verder dalen dan de hypotheeklasten stijgen. Deze energiebesparende voorzieningen zijn bijvoorbeeld een warmtepomp of extra isolering. Hier kan je nu maximaal 9.000 euro extra lenen.
Hoeveel je extra kan lenen voor de energiebesparende voorzieningen wordt ook gebaseerd op het energielabel, zo heb je meer maatregelen nodig om een E,F of G label te verbeteren dan een bijvoorbeeld A label die een stuk energie zuiniger is . Om deze reden kunnen mensen met een E,F of G label woning meer lenen. Dit bedrag zal in 2024 voor het E,F en G energielabel tot 20.000 euro kunnen oplopen.
Loonstijging
Wanneer je loon niet meestijgt met de inflatie kan je in 2024 relatief minder lenen. Een verwachtte loonstijging door CPB van 5,2% leidt tot een licht hogere leencapaciteit. Deze loonstijging is alleen niet voor iedereen of voor iedereen in dezelfde periode. Voor alleenstaanden is er de mogelijkheid om 16.000 euro extra te lenen vanaf volgend jaar als steuntje in de rug.
Studieschuld
Voor hypotheekaanvragen met een studieschuld wordt er vanaf 2024 op een andere manier rekening gehouden met deze schuld. Voorheen was de oorspronkelijke studieschuld voor de leencapaciteit leidend. Vanaf 2024 wordt er gekeken naar je maandelijkse lasten van de schuld, wanneer je meer kan aflossen waardoor je maandelijkse lasten dalen is het mogelijk om meer te lenen. De rente op de studieschuld is op dit moment wel aan het stijgen waardoor de maandelijkse lasten meestijgen en extra aflossen moeilijker wordt.
Bron:
Nibud.nl. (2023, 1 november). Energielabel vanaf 2024 bepalend voor hoogte maximale hypotheek.
ED.nl. (2023, 6 november). Nieuwe leennormen hypotheek: koppel kan volgend jaar duizenden euro’s minder lenen.