Waarvoor kan ik lenen?

4 Manieren om recreatiewoning financieren

Wil je een recreatiewoning aanschaffen maar weet je niet of dit kan? Oversluiten.nl legt op deze pagina de 4 manieren uit om een recreatiewoning te financieren. Dan kun je zelf beslissen welke manier het beste bij jouw situatie past.

Kan je een recreatiewoning financieren?

Een recreatiewoning financieren kan met zowel een lening als een hypotheek. In tegenstelling tot je hoofwoning, waarvoor je 100% van de waarde kan lenen via een hypotheek, kun je voor een recreatiewoning 70% van de waarde lenen. Het afsluiten van een persoonlijke lening is ook een goede mogelijkheid.

Een recreatiewoning financieren, wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je graag een nieuwe of tweedehandse recreatiewoning wil kopen maar zelf niet kan financieren zijn er gelukkig meerdere opties. Je kan je recreatiewoning financieren middels een doorlopend krediet, een persoonlijke lening, kopen op afbetaling en in sommige gevallen is een hypotheek, deels, mogelijk.

Op deze pagina gaan we in op alle mogelijkheden, geven we de beste mogelijkheden aan per situatie en kan je berekenen voor hoeveel jij een chalet kan financieren.

1: Recreatiewoning financieren met een doorlopend krediet

Het is mogelijk om je recreatiewoning te financieren met een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet heb je een opname limiet waarbij je geld kan aflossen. Over het opgenomen gedeelte betaal je vervolgens rente. Je recreatiewoning financieren met een doorlopend krediet wordt gezien als onverstandig. De rentes op doorlopende kredieten liggen namelijk erg hoog, waardoor je maandlasten om je recreatiewoning te financieren erg hoog zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om constant geld op te nemen, waardoor sommige mensen in geld nood blijven zitten omdat ze structureel blijven opnemen en aflossen. Hierdoor komt er, voor sommige mensen, geen eind aan de lening.

2: Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening

De tweede en, in de meeste gevallen, de beste optie om een recreatiewoning te financieren: een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag en spreek je van te voren af binnen welke tijd je de lening aflost. Hierdoor is er op voorhand veel duidelijkheid. Daarnaast is je recreatiewoning financieren via een persoonlijke lening ook de goedkoopste optie (als een hypotheek niet mogelijk is. Let wel op dat je voor een persoonlijke lening niet direct naar je huisbank gaat. Hier betaal je namelijk een hogere rente dan bij gespecialiseerde banken. Het is altijd slim om een onafhankelijk tussenpersoon bij meerdere banken een offerte te laten opvragen. Dit is ook nog eens gratis en volledig vrijblijvend!

Voor hoeveel kan ik een recreatiewoning financieren via een lening?

Je kan onze recreatiewoning financieren lening bereken calculator gebruiken om erachter te komen hoeveel je maximaal kan lenen voor je recreatiewoning tegen welke lasten.

recreatiewoning financieren

3: Recreatiewoning financieren door koop op afbetaling

Het is mogelijk om een recreatiewoning te financieren middels koop op afbetaling. Dit lijkt op het eerste oog wellicht aantrekkelijk, maar er zitten een paar flinke nadelen aan. Allereerst de kosten.  Daarnaast kleven er nog een paar nadelen aan. In sommige gevallen ben je, na volledige afbetaling, nog steeds geen eigenaar van de grond of de recreatiewoning . Daarnaast heb je vaak ook geen inspraak over de financieringsperiode, wat je bij een persoonlijke lening wel hebt. Je kan dus niet kiezen in hoeveel jaren je het bedrag terug wil betalen (en dus hoeveel rente je betaalt).

Wil je toch voor deze financieringsvorm kiezen? Maak dan goede afspraken met de aanbieder over wie aan het eind van de betaling eigenaar is en welke mogelijkheden je hebt met betrekking tot betaalperiodes.

4: Recreatiewoning financieren met een hypotheek

Een recreatiewoning financieren met een hypotheek is de goedkoopste maar tevens de lastigste manier om een recreatiewoning te financieren. Het is ook zeker niet onmogelijk. Er zijn een paar regels met betrekking tot je recreatiewoning financieren met een hypotheek.

 1. De woning moet een fundering van beton hebben. Als de woning een andere fundering heeft dan is een hypotheek voor een recreatiewoning NIET mogelijk.
 2. De grond waarop de recreatiewoning staat moet worden meegefinancierd met de hypotheek. Wil je alleen het recreatiewoning kopen zonder de bijbehorende grond? Dan is een hypotheek voor een chalet NIET mogelijk.
 3. Is de beoogde recreatiewoning jullie tweede woning? Dan is het vooral afhankelijk van het wel of niet hebben van overwaarde op je eerste woning. Een hypotheek voor een tweede woning is namelijk lastig zonder overwaarde. Maar, als je een overwaarde hebt kan je je huidige hypotheek eenvoudig verhogen, waardoor je het recreatiewoning kan financieren. Je kan bij het verhogen van je huidige hypotheek zelfs direct je hypotheek oversluiten naar een lagere rente, zodat je lagere maandlasten hebt.

Denk je erover om je recreatiewoning te financieren met een hypotheek? Houd dan wel rekening met de advieskosten en notaris kosten. Al kan je deze, bij genoeg overwaarde, meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hierdoor kan het financieren met een hypotheek wellicht de goedkoopste optie zijn voor je recreatiewoning financiering. Bij Oversluiten.nl kan je middels een, gratis en vrijblijvend, advies gesprek kijken wat de beste optie is om jouw recreatiewoning te financieren.

Tips recreatiewoning financiering

 • Een persoonlijke lening is vaak de beste optie, zeker wanneer een hypotheek geen optie is. Toch is het verstandig om een financieel adviseur naar jouw persoonlijke situatie te laten kijken. Oversluiten.nl is gespecialiseerd in zowel hypotheken als leningen voor recreatiewoningen, chalets en woonwagens, waardoor we vaak via een andere invalshoek kunnen kijken wat er mogelijk is.
 • Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar onafhankelijk advies! Een tussenpersoon kan gratis en vrijblijvend bij meerdere banken een offerte opvragen waardoor je altijd de goedkoopste rente hebt. Onthoud dat je verder moet kijken dan je huisbank. Hier betaal je namelijk in 99% van de gevallen teveel rente.
 • Bepaal voor welke looptijd je de recreatiewoning financiering wil laten lopen. Onthoud hierbij dat hoe langer de looptijd hoe lager de maandlasten, maar, hoe hoger de totale kosten.

Persoonlijk & onafhankelijk advies recreatiewoning financiering

In ons persoonlijk advies bekijken we jouw recreatiewoning financiering mogelijkheden. Daarnaast nemen wij je ook mee door het volledige traject. We geven stap voor stap uitleg wat alles inhoudt en wat je beste opties zijn. Onze klanten geven ons voor dit traject een 9.2. Bovendien is onze dienst gratis en geheel vrijblijvend. Wij krijgen namelijk provisie van de kredietverstrekker, jij hoeft ons dus niks te betalen.

Stappenplan chalet financieren bij Oversluiten.nl

 • Check in de calculator hierboven wat je kan lenen om je chalet te financieren
 • Ontvang een gratis offerte en vrijblijvend advies
 • Bespreek, gratis en vrijblijvend, je mogelijkheden met een van onze adviseurs
 • De adviseur en jij ronden de lening/hypotheek samen af
 • Jij kan genieten van je nieuwe chalet!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*