Geld vrijmaken

Schulden slim aflossen

Hoe los je je schulden slim af?

Wanneer je schulden hebt lopen wil je deze slim aflossen. Dit kan op enkele manieren. Ga eerst goed na welke schulden je hebt lopen en zet financiële meevallers zoals je belastingteruggave in om deze schulden af te lossen. Verder kun je je schulden slim aflossen door ze samen te voegen.

Je schulden slim aflossen

Een lening wil je zo snel mogelijk weer wegwerken. Door de rente en de aflossing heb je namelijk maandelijks minder te besteden. Wil je op een slimme manier snel van je schulden af? In dit blog krijg jij een strijdplan waarmee je zo snel mogelijk jouw schuld de baas wordt.

Zolang jouw lening nog niet is afbetaald, heb je hoge maandlasten. Verderop in deze blog fluisteren wij jou in hoe je de maandlasten kunt verlagen door het oversluiten naar een goedkopere bank, maar eerst geven we jou tips om zo slim mogelijk met je lening om te gaan.

Welke schulden heb je?

Stap één voor het aflossen van schulden is zorgen voor overzicht. Waar heb je nog bedragen uit staan en hoeveel brengen ze bij jou in rekening voor de aflossing? Zo zie je snel waar de schoen wringt. Met overzicht voorkom je dat schulden je ineens kunnen verrassen. Vergeten betalingen kunnen namelijk zorgen voor problematische schulden.

Gebruik meevallers voor het aflossen van een deel van de schuld

Je kunt sneller van je lening af komen door het storten van tussentijdse aflossingen. Je kunt bijvoorbeeld een teruggave van de Belastingdienst gebruiken om de aflossing te versnellen. Doe dit wel alleen met geld dat je echt kunt missen. Het aflossen is eenvoudig, maar weer extra bijlenen is lastiger.

Schulden slim aflossen

Voeg schulden samen

Heb je meerdere (kleine) schulden openstaan? Wist je dat je veel geld kunt besparen door het samenvoegen van leningen? Vooral als er schulden tussen zitten waar je een hoge rente voor moet betalen. Voorbeelden hiervan zijn een schuld op een creditcard of een roodstand op de betaalrekening. Door het oversluiten naar één lening profiteer je vaak van een veel lagere rente en je hebt nog maar één bank waar je een bedrag bij hebt openstaan.

Soms gaat het samenvoegen niet lukken

Het samenvoegen van schulden is niet altijd mogelijk. Een bank is bijvoorbeeld niet bereid om je de lening te verstrekken op basis van het inkomen en andere lopende schulden. In overleg met een erkend financieel adviseur kun je alsnog op zoek gaan naar een oplossing.

Los af op de kleinste schuld

Het hebben van meerdere leningen kan een zware last op je schouders zijn. Ga je extra aflossen? Doe dat dan eerst op de kleinste schuld. Zo zorg je ervoor dat een schuld op jouw naam verdwijnt en het werkt ook nog eens motiverend. Denk wel na over de hoogte van de besparing door het aflossen. Extra aflossen op een schuld met een hogere rente geeft natuurlijk een groter financieel voordeel.

Verbreek het huwelijk met je bank

Veel Nederlanders zijn hondstrouw aan één van de drie grote Nederlandse banken. Omdat de klanten toch trouw zijn, hoeven deze banken geen scherpe rentes te hanteren. Ze kunnen iets extra’s verdienen. De meeste klanten blijven toch wel zitten waar ze zitten. Werk hier niet aan mee. Wist je dat de grote Nederlandse banken ook goedkopere zusjes hebben? Dit zijn kleinere banken met minder bekende namen, maar die wel lagere rentes in rekening brengen. Je kunt alle banken hier vergelijken.

En… wat is nu de gouden tip om je schulden slim af te lossen?

Je weet nu dat je extra kunt aflossen op je lening of je leningen kunt samenvoegen om het aflossen te versnellen. Het cruciale onderdeel is altijd het rentepercentage van je lening.

Het oversluiten van je lening of krediet naar een lagere en gunstigere rente is dan ook de gouden tip!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*