Lenen

De rente van de studieschuld gaat 5 keer over de kop

De rente die studenten gaan betalen per 1 januari 2024 over hun studieschuld wordt 5 keer zo hoog als dit jaar. Zo stijgt de rente van 0,46% naar 2,56%, dit is een ongekende stijging van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

studieschuld

Door de verhoogde rente betaalt een student met een studieschuld van €10.000 in een jaar €256 aan rente. Bij een schuld van €30.000 ligt dit bedrag op €857.

De rentestijging van de studieschuld

Bepaalde groepen (oud-) studenten moeten straks door de rentestijging meer terug gaan betalen. Zo maken verschillende studentenorganisaties zich zorgen. “het collegegeld stijgt, de koopkrachtmaatregel wordt niet verlengd. Studenten krijgen de ene na de andere klap”, zegt Demi Jansen van ISO (interstedelijk studentenoverleg). Maar ook oud studenten gaan hier last van hebben.

Bij het aflossen van de studieschuld geldt een rentevaste periode van vijf jaar. HBO- en wo-studenten hebben sinds de invoering van het leenstelsel 35 jaar om hun schuld af te betalen. Voor mbo’ers wordt dit ook ook 35 jaar.

De pechgeneratie

Sinds het studiejaar 2015/2016 krijgen de meeste studenten geen studiefinanciering meer, dit komt door de invoering van het leenstelsel. Hierdoor is de totale studieschuld verdubbeld. Buiten de hogere studieschuld krijgt de ‘pechgeneratie’ nu ook te maken met een erg hoge rente. Het leenstelsel is inmiddels teruggedraaid sinds begin dit schooljaar, hierdoor ontvangen studenten weer een basisbeurs.

Demissionair minister Dijkgraaf laat weten dat het kabinet studenten financiële rust wilt bieden. Hierom verwijst hij de studenten naar de basisbeurs, verruimde aanvullende beurs en eventuele energietoeslag. Verder wordt benadrukt dat DUO rekening houdt met de situatie van studenten. Verder wordt er geen oplossing aangeboden door de minister.

“Studenten hadden verwacht dat de rente altijd nul zou blijven. Bij de 0,46% vorig jaar waren veel mensen al van hun apropos. Je treft vooral de studenten die van de lening afhankelijk zijn geweest om hun studie en huur te betalen. Het is heel pijnlijk voor de toegankelijkheid van het onderwijs”

Zegt Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond (LSVB)

Studentenorganisaties willen dat de overheid een plafond zetten op de rente van de studieschuld. Studenten leven nu ieder jaar in onzekerheid, omdat er niet bekend is welke rentestijging ze krijgen.

Voor wie geldt deze stijging?

Het nieuwe rentepercentage geldt voor de volgende mensen:

  • Studenten die dit jaar (2023) klaar zijn met hun studie en na hun aflossingsvrije periode van twee jaar beginnen met afbetalen. Het rentepercentage geldt voor deze groep vijf jaar.
  • Voor oud-studenten die volgend jaar beginnen aan hun tweede vijf-jaar-periode. Deze studenten zitten vanaf volgende jaar vijf jaar vast aan het nieuwe rentepercentage.
  • Voor huidige studenten die nog bezig zijn hun studieschuld op te bouwen. Voor hen geldt deze rente een jaar.
  • Voor oud-studneten die nog onder het oude stelsel studeren (voor 2015) geldt een aflostermijn van 15 jaar in plaats van 35 jaar. Zij gaan vanaf het nieuwe jaar 2,95% rente betalen. Dit geldt voor zowel het mbo, hbo als wo.

Elk jaar een nieuw percentage

Zolang je recht hebt op studiefinanciering, krijg je elk jaar te maken met een nieuw rentepercentage. Het percentage geldt steeds voor één kalenderjaar. Volgend jaar krijg je een bericht over het rentepercentage in 2025, deze rente kan dan weer anders zijn.

Wanneer je studiefinanciering stopt en je moet je studieschuld nog terugbetalen? Dan wordt het rentepercentage vanaf januari nadat je gestopt bent, automatisch vastgezet voor een periode van vijf jaar.

Ook als je niet leent

Rente en terugbetalingsregels worden voor iedereen vastgelegd, ook voor studenten die niet lenen of alleen een studentenreisproduct hebben. De studiefinanciering, ook je studentenreisproduct, is namelijk een prestatiebeurs. Dat betekent dat alle onderdelen eerst een schuld zijn, totdat je binnen de diplomatermijn van tien jaar je diploma haalt. Je prestatiebeurs wordt dan omgezet in een gift en de daarover opgebouwde rente kwijtgescholden.

Informatie van deze blog is afkomstig uit de volgende bron:
NOS. (2023). NOS.nl.
NJI. (2023). nji.nl.

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*