Verbouwing FinancierenWaarvoor kan ik lenen?

Tweede hypotheek voor verbouwing

Kan je een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing?

Je kan een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing als je eerste hypotheek geen hogere inschrijving heeft in de akte. Je verhoogt als het ware de hypotheek met een tweede hypotheek. Let wel op dat je maximale hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning.

Alle opties op een rijtje

Als je een verbouwing wil financieren heb je verschillende opties. Alle financieringsopties, met alle voor- en nadelen, hebben we voor je uitgewerkt en kan je hier vinden. Op deze pagina leggen we je alles uit over het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing als financieringsvorm. We gaan op alles in. Van de voordelen en nadelen tot hoe je kan berekenen wat jouw maximale tweede hypotheek bedrag voor een verbouwing mag zijn.

Wanneer kan je een tweede hypotheek voor verbouwing afsluiten?

Als je overwaarde op je woning hebt en als je een verbouwing wil financieren heb je twee opties. Je kan de hypotheek oversluiten of je kan een tweede hypotheek afsluiten. Bij oversluiten kan een hypotheek adviseur direct kijken of je kan besparen op je maandlasten. Een hypotheek adviseur kan een gratis bespaaroverzicht voor je maken.

Bij het oversluiten van de hypotheek heb je slechts één lening deel. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek krijg je een extra lening deel.

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Dit verschil ontstaat doordat jouw woning in waarde is gestegen of doordat je een deel hebt afgelost. Wanneer jouw hypotheek 200.000 euro bedraagt en de waarde van je woning 250.000 euro is, heb je een overwaarde van 50.000 euro. Dit bedrag aan overwaarde kan je gebruiken om een verbouwing te financieren.

Bij een tweede hypotheek sluit je opnieuw een hypotheek af. Op een tweede hypotheek kan een hogere rente berusten. Dit is afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van de openstaande hypotheek.

In onderstaand hoofdstuk wordt verder toegelicht wat alle voor- en nadelen zijn van het financieren van een verbouwing via een tweede hypotheek.

Voordelen

 • Qua rente de meest voordelige manier om een verbouwing te financieren.
 • Verstandig leenproduct.
 • Belastingteruggave in box 1.

Nadelen

 • Een hypotheek adviseur moet werk verzetten om de overwaarde vrij te krijgen. Dit kost helaas geld.
 • Je hebt twee verschillende hypotheken lopen in plaats van één.
 • Minder voordelig dan wanneer je één hypotheek hebt bij een oversluiting
 • Het geld komt pas vrij wanneer de hypotheek volledig is geregeld. Bij een persoonlijke lening kan dit al binnen één dag.

Voor- en nadelen tweede hypotheek voor hypotheek

De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is via de hypotheek. Een tweede hypotheek voor verbouwing komt dan ook regelmatig voor.

De hypotheekrentes liggen namelijk een stuk lager dan de rentes op een lening of krediet. Wanneer je een tweede hypotheek wil gebruiken om een verbouwing te financieren heb je echter te maken met hypotheek kosten. Je kan direct een hypotheek adviseur laten kijken of je kan besparen op je maandlasten wanneer je je hypotheek oversluit. Hiermee heb je slechts één hypotheek in plaats van twee. Dit is overzichtelijker en voordeliger. Let op: financiering via de hypotheek is niet altijd de goedkoopste optie! Weegt het rentevoordeel niet op tegen de kosten? Dan is een persoonlijke lening de aantrekkelijkste optie.

Is er niet voldoende ruimte binnen de overwaarde om de verbouwing mee te financieren? Dan is de goedkoopste optie om een verbouwing te financieren de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is namelijk goedkoper én veiliger dan een verbouwingslening of doorlopend krediet. De rentes liggen namelijk hoger op een doorlopend krediet en bij de verbouwingslening van  je huisbank. 

Tweede hypotheek voor verbouwing

Tweede hypotheek voor verbouwing berekenen

Zoals al eerder aangegeven mag je tot 100% van de waarde van de woning lenen. Dit betekent dat je totale hypotheeksom (uit twee hypotheekdelen wanneer je een tweede hypotheek gaat afsluiten) tot 100% van de waarde van de woning mag zijn. Je kan eenvoudig berekenen hoeveel ruimte je hebt om je overwaarde te gebruiken om een verbouwing te financieren. Je haalt het huidige openstaande hypotheek bedrag af van de waarde van je woning.

Ben je nog niet zeker of een persoonlijke lening of financiering via de hypotheek voordeliger of beter voor je is? Een financieel adviseur kijkt het gratis en vrijblijvend voor je na.

Belastingvoordeel tweede hypotheek voor verbouwing

De rente over de hypotheek is aftrekbaar in box 1. Hierdoor krijg je van de belastingdienst voordeel. Dit voordeel krijg je sowieso wanneer je een hypotheek hebt, maar het bedrag dat je vrij maakt uit je overwaarde voor de verbouwing komt daar dan nog eens bovenop, waardoor je extra renteaftrek hebt.

Alleen bij een doorlopend krediet heb je geen belastingvoordeel op een lening voor een verbouwing.

Stappenplan tweede hypotheek voor verbouwing

 1. Lees je in op onze complete verbouwing financieren pagina.
 2. Onderzoek welke optie het best bij je past om je verbouwing mee te financieren.
 3. Weet je niet zeker welke financiering het beste bij je past? Middels een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kom je er achter.
 4. Met een gratis offerte krijg je via de mail inzichtelijk aangeleverd wat je mogelijkheden zijn.
 5. De adviseur en jij ronden de overwaarde financiering voor je verbouwing af, jij hoeft slechts een paar documenten aan te leveren. De adviseur doet de rest!
 6. Jij kan genieten van je verbouwing!

Hopelijk heb je nu genoeg informatie over de tweede hypotheek voor verbouwing. Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*