Hypotheek OversluitenHypotheken

Wanneer je hypotheek oversluiten?

Wanneer is je hypotheek oversluiten de juiste keuze? Op deze pagina neemt Oversluiten.nl je mee door alle momenten wanneer het wel en niet verstandig is om je hypotheek over te sluiten.

Wanneer je hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten is een goede keuze als je hiermee geld kan besparen. Dit kan bijvoorbeeld als de huidige hypotheekrente lager is dan toen je de hypotheek hebt afgesloten. De lagere rente zorgt namelijk voor lagere maandlasten, zodat je meer geld overhoudt.

Wanneer je hypotheek oversluiten: De perfecte timing

Deze redenen zijn allemaal aantrekkelijk. Er is echter wel de vraag wanneer het dan het moment is om over te sluiten, want dit is niet altijd optimaal. Op deze pagina leggen we aan je uit wanneer het wél het moment is om over te sluiten en wanneer het, voorlopig, niet het moment is om over tet sluiten.

Wanneer is het wél het moment om je over te sluiten?

1. De besparingen overstijgen de kosten

Het belangrijkste moment wanneer je hypotheek oversluiten verstandig is, is wanneer je kan besparen op je maandlasten. Vooral in hypotheken die al meerdere jaren geleden zijn afgesloten kun je de maandlasten in een vrije val brengen. De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren namelijk extreem hard gezakt. Daar komt nog bij dat banken zeer uiteenlopende rentetarieven hanteren, dus daar kun je ook nog een voordeel op grijpen. Met een gratis en vrijblijvend persoonlijk bespaaroverzicht kom je er eenvoudig achter of de opbrengsten de kosten overstijgen. Je mag vervolgens zelf bepalen wat je met de gewonnen info doet!

2. Je huidige hypotheekvorm zorgt voor ernstige problemen

Kiezen voor een betere kwaliteit doe je bijvoorbeeld door het inruilen van een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek voor een hypotheekvorm die zorgt voor een gegarandeerde aflossing van de hypotheekschuld. Deze oude hypotheekvormen kunnen een blok aan het been zijn, waardoor je een stuk meer rust hebt bij het oversluiten naar een nieuwe hypotheekvorm.

Veel huisbezitters met kwalitatief slechte hypotheekvormen hebben zo weinig afgelost dat gedwongen verkoop een reële optie is. Een absolute meevaller hierbij zijn vaak ook nog eens de lagere maandlasten. Echter, de lagere maandlasten zijn hierbij niet het doel. Het oversluit doel is dan om je woning te mogen behouden in de toekomst. Er zijn ook omstandigheden waarbij mensen niet kunnen besparen maar toch oversluiten zodat ze hun huis kunnen behouden.

wanneer je hypotheek oversluiten

Wanneer je hypotheek oversluiten NIET verstandig?

Bovenstaande redenen maken het oversluiten van een (oude) hypotheek natuurlijk heel aantrekkelijk. Er zijn alleen óók hypotheek situaties waarbij je niet moet oversluiten:

1. Wanneer het renteverschil niet opweegt tegen de kosten

Het klinkt misschien logisch maar we zeggen het toch. Een lagere hypotheek rente is niet standaard voordeliger. Wanneer het verschil in rente niet hoog genoeg is dan wegen de oversluitkosten niet op tegen het voordeel. 

2. Wanneer je rentevaste periode bijna afloopt

Wanneer je rentevaste periode bijna afloopt krijg je een nieuw renteaanbod van de bank. Dit betekent dat jij een nieuw rentepercentage voor een periode kan vastleggen. Als je aanbod van de bank goed is dan hoef je natuurlijk niet over te sluiten, waardoor je ook geen kosten hebt. Vergelijk wel altijd meerdere aanbieders voor de laagste rente! Het kan namelijk zijn dat je huidige aanbieder je een slecht aanbod doet. Als je ergens anders een lagere rente kan krijgen dan is het misschien voordeliger om wat kosten te maken en toch over te sluiten. Vergelijk altijd meerdere aanbieders. Je hoeft in ieder geval nooit de boeterente te betalen, aangezien je rentevaste periode is afgelopen!

Eigenlijk is het heel simpel: als de opbrengsten hoger zijn dan de kosten is het altijd slim om over te sluiten. Je zet de lage rente ook nog eens voor vele jaren vast! Weet je toch niet zeker of het in jouw specifieke situatie (toch) een slimme keuze is om over te sluiten? Laat een onafhankelijk hypotheekadviseur eerst een persoonlijk bespaaroverzicht voor je opmaken. Dit is bij een onafhankelijk adviseur altijd gratis en vrijblijvend. Hiermee weet je in een oogopslag of oversluiten slim is. Heb je een aflossingsvrije of beleggingshypotheek? Dan is het ook altijd verstandig om je hypotheek na te laten kijken.

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Je weet nu wanneer je hypotheek oversluiten verstandig is. Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Nog vragen over wanneer je hypotheek oversluiten gunstig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*