Lees hier over:
Wat is doorlopend krediet?
Doorlopend krediet is een type lening waarbij met de klant een maximum bedrag wordt afgesproken, maar hoeveel hiervan de klant opneemt bepaalt de klant volledig zelf. Daarbij komt ook alleen rente over het opgenomen deel aan te pas, zo heeft de klant zelf de controle.
Komt Doorlopend krediet veel voor?
Het doorlopend krediet is een veel voorkomende kredietvorm. Veel leenvormen lijken geen doorlopend krediet, maar zijn het wel. Het rood staan op je betaalrekening of een schuld op een creditcard zijn ook leenvormen die onder het doorlopend krediet vallen. Maar wat houdt een doorlopend krediet eigenlijk in en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze leenvorm?
Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je met de geldverstrekker een limietbedrag afspreekt. Tot het limietbedrag bereikt is, kun je geld opnemen binnen het krediet. Maandelijks betaal je rente en aflossing over de schuld. De maandlast is een percentage van de leenlimiet.
Stel je sluit een lening af met een kredietlimiet van €10.000. Met de geldverstrekker spreek je een maandlast af van 2% van de leenlimiet. Per maand betaal je in dit geval €200. Eerst wordt de rente verrekend en dan wordt het resterende bedrag gebruikt voor het aflossen op de openstaande schuld.
Opnames zijn tegenwoordig niet altijd mogelijk
Een doorlopend krediet is eigenlijk een hele grote roodstand waar je geld uit kunt opnemen zodra je geld nodig hebt. Toch is het niet onbeperkt mogelijk om iedere keer weer tot de limiet op te nemen.
Banken kiezen er steeds vaker om een blokkade voor opnames toe te passen. Dit doet een bank bijvoorbeeld als ze te lang niet hebben kunnen controleren of de klant nog steeds genoeg inkomen heeft voor het krediet. Opnemen tot het limietbedrag is bij de meeste nieuwe contracten slechts mogelijk in de eerste twee jaren van de looptijd.
Het doorlopend krediet is niet meer de populairste leenvorm
Er zijn al meerdere banken die het doorlopend krediet niet meer aanbieden. Een doorlopend krediet heeft namelijk een aantal allesbepalende nadelen. Door de huidige lage rente is een doorlopend krediet minder interessant dan een persoonlijke lening. In een doorlopend krediet wordt de rente afgestemd op de rente van dat moment. In een persoonlijke lening staat de rente vast. Zodra de rentes weer stijgen is een persoonlijke lening dus een betere keuze.
De flexibiliteit van een doorlopend krediet is ook gelijk een nadeel. De neiging is groot om de schuld in stand te houden. In principe kun je de maandlasten namelijk steeds weer opnemen en steeds dezelfde hoge schuld behouden.
Je kunt jouw doorlopend krediet oversluiten
Door het oversluiten van je lening kun je van jouw doorlopend krediet af komen. Met een persoonlijke lening kies je voor een lening tegen een vaste lage rente en een vaste resterende looptijd. Waarschijnlijk profiteer je ook nog eens van lagere maandlasten.
Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag “Wat is doorlopend krediet?”, heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op!
Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!