Verbouwing FinancierenWaarvoor kan ik lenen?

Wat is een verbouwingslening

Verbouwingslening

Je kan een verbouwingslening afsluiten voor zowel kleine als grote verbouwingen. Deze lening is ontworpen zodat jij kan verbouwen zonder al je spaargeld op te maken. De verbouwingslening is een vorm van persoonlijke lening.

Wat is een verbouwingslening?

De verbouwingslening is een term die in het leven is geroepen door huisbanken zoals de ING, Rabobank en ABN Amro. De verbouwingslening is echter een normale persoonlijke lening. Het voordeel van de verbouwingslening is echter de lagere rente ten opzichte van een normale persoonlijke lening bij de grootbank. Echter, deze rente ligt een stuk hoger dan de rentes voor een persoonlijke lening die een onafhankelijk tussenpersoon voor je kan regelen. De verbouwingslening bij je huisbank is vanaf 4,5% rente. Een persoonlijke lening geregeld door een tussenpersoon is verkrijgbaar vanaf 3,8% rente.

Bij de verbouwingsleningen van de huisbanken betaal jij het geleende bedrag in gelijke delen terug middels een vast maandbedrag. Daarnaast mag je ook ‘boetevrij’ sneller inlossen op je lening. Hierdoor heeft de verbouwingslening dezelfde eigenschappen als de persoonlijke lening. Een verschil is echter wel de mogelijkheden in de looptijd. De looptijd van een verbouwingslening is maximaal 10 jaar. Bij een persoonlijke lening is dit 15 jaar.

Het afsluiten van een verbouwingslening is overigens gratis! Zowel bij je huisbank als bij een onafhankelijk financieel adviseur (al heet het hier gewoon een persoonlijke lening).

Zoals al aangegeven is een verbouwingslening niet de beste optie wanneer je een verbouwing wil financieren. In onderstaand hoofdstuk wordt dit verder toegelicht en zijn alle voor- en nadelen uitgewerkt. Zowel in vergelijking met de hypotheek als de persoonlijke lening.

Voor- en nadelen verbouwingslening

De goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is via de hypotheek. De hypotheekrentes liggen namelijk een stuk lager dan de rentes op een verbouwingslening. Het is echter alleen mogelijk om een verbouwing te financieren via je hypotheek wanneer hier ruimte voor is. De hypotheeksom mag namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Daarnaast heb je, als je een aanpassing wil doen aan je hypotheek, ook te maken met kosten voor de hypotheek adviseur. Past de beoogde verbouwings som niet in de hypotheek of wegen de hypotheek kosten niet op tegen het rente voordeel dan is de verbouwingslening nog steeds niet de beste optie om een verbouwing te financieren.

Zoals in het eerste hoofdstuk al is vermeld liggen de rentes van verbouwingsleningen namelijk een stuk hoger dan op de rentes van een persoonlijke lening via een onafhankelijk tussenpersoon. Het scheelt maar liefst bijna een heel procent aan rente, namelijk 4,5 om 3,8.

Het enige voordeel aan de verbouwingslening is dat je het kan afsluiten bij een partij waar je al bekend mee bent en waarschijnlijk je betaalrekeningen hebt lopen. Het is het echter meer dan waard om verder te kijken dan je huisbank. Het kan je honderden tot duizenden euro’s schelen, afhankelijk van de hoogte van de verbouwingslening.

Voordelen

 • Makkelijk af te sluiten bij je vertrouwde huisbank
 • Gratis af te sluiten
 • Snel afsluiten: kan binnen één dag
 • Zelf de looptijd, en hiermee indirect de maandlasten, bepalen
 • Belastingteruggave in box 1

Nadelen

 • Duurder dan een persoonlijke lening bij een onafhankelijk financieel adviseur
 • Minder keuze in looptijd en dus ook de maandlasten dan bij een onafhankelijk financieel adviseur
 • Bij grote bedragen minder voordelig dan wanneer je kan financieren via de hypotheek
wat is een verbouwingslening

Verbouwingslening berekenen

Je kan met onze verbouwingslening calculator snel en eenvoudig uitrekenen wat je maximaal kan lenen om je verbouwing te financieren. Je kan vervolgens gratis en geheel vrijblijvend met een financieel adviseur bespreken welke keuze je hebt in de looptijd en wat dit voor gevolgen heeft voor je maandlasten. Voor het advies of afsluiten van een verbouwingslening hoef je nooit te betalen.

Ben je nog niet zeker of een verbouwingslening, persoonlijke lening of financiering via de hypotheek voordeliger of beter voor je is? Een financieel adviseur kijkt het gratis en vrijblijvend voor je na.

Belastingvoordeel verbouwingslening

Een verbouwingslening voor je woning is gelukkig fiscaal aftrekbaar. Net als de persoonlijke lening is een speciale verbouwingslening dus ook fiscaal aftrekbaar. De rente over de verbouwingslening is aftrekbaar in box 1. Gelukkig geeft deze financieringsvorm je extra voordeel, al zij het via een omweg van de belastingdienst. Bij een financiering via de hypotheek heb je dit voordeel ook. Alleen bij een doorlopend krediet heb je geen belastingvoordeel op een lening voor een verbouwing.

Stappenplan verbouwingslening

 1. Lees je in op onze complete verbouwing financieren pagina.
 2. Onderzoek welke optie het best bij je past om je verbouwing mee te financieren.
 3. Weet je niet zeker welke financiering het beste bij je past? Middels een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kom je er achter.
 4. Wil je een verbouwingslening? Bereken dan middels onderstaande tool wat je kan lenen!
 5. Met een gratis offerte krijg je via de mail inzichtelijk aangeleverd wat je kan lenen en welke opties je hebt in de maandlasten.
 6. De adviseur en jij ronden de verbouwingslening samen af, jij hoeft slechts een paar documenten aan te leveren. De adviseur doet de rest!
 7. Jij kan genieten van je verbouwing!

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*