Hypotheek OversluitenHypotheken

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Wil je je hypotheek oversluiten maar vraag je je af wat dat kost? Op deze pagina neemt Oversluiten.nl je mee door alle kosten. Je weet precies welke kosten je betaalt en hoeveel!

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Onder de kosten van hypotheek oversluiten verstaan wij de taxatiekosten, notariskosten en de bemiddelingskosten van je hypotheek. Hier komt vaak ook nog boeterente bovenop. Deze vier kostenposten samen vormen de hypotheek oversluitkosten. De precieze hoogte van deze kosten, verschilt per persoon.

Wat kost een hypotheek oversluiten: Boeterente bij het oversluiten van je hypotheek

Bij het horen van de term “boeterente” schrikken huiseigenaren vaak terug. Boete klinkt als een sanctie van een overtreding, maar dat is het natuurlijk niet. De huidige bank berekent deze boete om de misgelopen inkomsten op te vangen. Kortom de financiële schade voor de bank. Dit is een hele gebruikelijke vorm van kosten van hypotheek oversluiten. Als je nog een rentevaste periode van een aantal jaren hebt, kan de boeterente hoog oplopen. Maar onder de streep houd je vaak geld over. In het volgende hoofdstuk ga ik verder in op de boete.

Wat kost een hypotheek oversluiten: Taxatiekosten bij het oversluiten van je hypotheek

Voor het afsluiten van een hypotheek eist de bank een onafhankelijke taxatie. Nog een kost die hoort bij de kosten van hypotheek oversluiten. Onder de taxatiekosten kom je dus niet uit, maar er is een uitzondering. Als de hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, is een taxatie niet altijd noodzakelijk. De nieuwe bank wil een taxatie om helder te krijgen wat de waarde van het huis is. Jouw woning is namelijk het onderpand van de hypotheek. Dat wil zeggen dat de bank in theorie jouw huis kan verkopen als je niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. 

Zover komt het over het algemeen niet. Doelstelling is altijd samen met de bank een passende oplossing te vinden. Afhankelijk van de regio kosten een taxatierapport gemiddeld € 500 – € 600.

wat kost een hypotheek oversluiten

Wat kost een hypotheek oversluiten: Advies- en bemiddelingskosten bij het oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek kan snel, maar achter de schermen moet er veel gebeuren. Een hypotheekadviseur verstrekt het advies en vervolgens volgt de administratieve afwikkeling met de oude en de nieuwe bank. Aansluitend instrueren en communiceren we tevens met de notaris. Ik help graag bij het oversluiten van je hypotheek.

Uiteraard bereken en informeer ik je eerst vrijblijvend omtrent de kosten en mogelijkheden tot verbetering en besparing. Oversluiten.nl is in de basis een online advies organisatie met slechts één kantoor. Hiermee kunnen we de kosten laag houden. Natuurlijk rijden we op verzoek héél Nederland door en schuiven desgewenst met veel plezier bij jou thuis aan. Ons advies is ook nog eens volledig onafhankelijk en werken we op basis van no-cure, no-pay! Een basis oversluiting is al mogelijk vanaf €1.995. Onze adviseurs informeren je op voorhand over de kosten.

Notariskosten bij het oversluiten van je hypotheek

Ook bij het oversluiten van je hypotheek moet je naar de notaris. De oude bank krijgt het uitgeleende bedrag terug en bij de nieuwe bank sluit je de goedkopere hypotheek af. De tarieven verschillen per notaris, maar je kunt uitgaan van een tarief tussen €500 en €800 bovenop de andere kosten van hypotheek oversluiten die wellicht van toepassing zijn.

Belastingvoordeel bij oversluiten

Het mooie is dat de Belastingdienst meebetaalt aan het oversluiten van jouw hypotheek. De kosten kun je namelijk meenemen in de belastingaangifte over het jaar waarin je oversluit.

Kosten meefinancieren in nieuwe hypotheek

Het oversluiten gaat gepaard met kosten, en dat is een nadeel, ongeacht hoeveel het oversluiten ook oplevert. Niet iedereen kan of wil deze kosten in één keer betalen, maar wil toch graag duizenden euro’s besparen. Gelukkig is hier een oplossing voor. Je kan de kosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek bij oversluiten. Hierdoor hoef je niet alles in één keer te betalen maar wordt het over je nieuwe hypotheek uitgesmeerd!

Wil je alles weten over het oversluiten van je hypotheek? 

Ben je nieuwsgierig wat het oversluiten van je hypotheek voor jou kan betekenen? Download dan onze hypotheek oversluiten gids voor een gedetailleerde uitleg, inclusief handige voorbeeldberekeningen.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden! Heb je nog vragen over de kosten van hypotheek oversluiten? Neem dan contact met ons op!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*