De marktwaarde wordt gebruikt voor onroerend goed en andere financiën zoals aandelen en andere bezittingen. De waarde van deze producten in een concurrerende markt is de marktwaarde, hierin speelt vraag en aanbod een grote rol voor de daadwerkelijke verkoopprijs.
De marktwaarde van onroerend goed is het geschatte waarde waarvoor het onroerend goed verkocht zou kunnen worden op de huidige en normale markt. De marktwaarde is hierin een maatstaf, de verkoopprijs wordt nog beïnvloed door een aantal omliggende factoren zoals: vraag, aanbod en economische omstandigheden.
In sommige situaties spreken we van executieverkoop. Bij executieverkoop wordt onroerend goed gedwongen verkocht om schulden af te lossen, dit is de laatste stap die een verzekeraar zet. In deze situatie wordt de verkoopprijs altijd lager dan de marktwaarde.
Tijdens het taxeren van de woning stelt de taxateur de waarde van je woning vast, dit is ook wel de marktwaarde. Om deze reden zijn de marktwaarde en de taxatiewaarde eigenlijk altijd hetzelfde. Het bedrag waar het huis uiteindelijk voor wordt verkocht heeft te maken met wat de potentiele kopers bieden voor het huis en met welk bod je akkoord gaat.
De waarde die uit de taxatie komt is de marktwaarde en dit is het maximale bedrag wat je kan lenen in een hypotheek, kosten koper en andere extra kosten bij het kopen van een woning moet je met eigen middelen financieren.
De WOZ-waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld voor het voorgaande jaar, hierbij wordt de waarde vastgesteld door een paar algemene zaken in overweging te nemen zoals de omliggende huizen en de omgeving. De WOZ-waarde houdt geen rekening met andere zaken die de waarde van een huis kunnen beïnvloeden, zoals een nieuwe uitbouw of gerenoveerde keuken. Omdat de WOZ-waarde dus een computer-waarde is kan deze waarde aanzienlijk verschillen van de marktwaarde. Bij de marktwaarde wordt er wel rekening gehouden met inpandige kenmerken en eventuele andere aanpassingen.
De marktwaarde wordt gebruikt voor de koop en verkoop van onroerend goed, terwijl de WOZ-waarde wordt gebruikt voor het berekenen van bepaalde belastingen. Daarom is de exacte waarde van je huis minder relevant voor de WOZ-waarde. Een andere reden waarom de WOZ-waarde niet te vergelijken is met de marktwaarde is omdat de WOZ-waarde een jaar achterloopt.
Een huis onder de marktwaarde verkopen is niet zo eenvoudig als het op het eerste opzicht lijkt. Als koper betaal je namelijk altijd 2 procent van de marktwaarde als overdrachtsbelasting, dit is dus ook als het huis voor minder dan de marktwaarde verkocht wordt. Als je een woning onder de marktwaarde verkoopt schenk je in principe een gedeelte van de marktwaarde, over schenkingen moet je ook schenkbelasting betalen. Als laatste mag de notaris met een veel te lage prijs niet akkoord gaan en zal zij/hij altijd een reële prijs uitzoeken.
Het kopen en verkopen van een huis onder de marktwaarde is dus niet zo eenvoudig als het op het eerste opzicht lijkt. Aangezien er altijd een notaris moet kijken naar een passende verkoopprijs voor het huis. Als je overweegt een huis goedkoper te verkopen aan familie, zijn er echter speciale vrijstellingen die mogelijkheden bieden, zo zou je iets onder de marktwaarde kunnen gaan zonder hier schenkbelasting voor te betalen. Voor elke persoonlijke situatie zal deze regeling anders invloed hebben over alle kosten, vraag daarom een adviseur om hierin de beste keuze in te kunnen maken.