Uitkering

Wat is een uitkering

Een uitkering is een bepaalde hoeveelheid geld wat iemand uitgekeerd krijgt voor een bepaalde reden, deze som wordt uitbetaald door de overheidsinstanties en gemeentes van Nederland. Een uitkering is vaak een oplossing voor mensen die zonder dit geld niet een leven kunnen financieren, de uitkering geeft hierbij zekerheid om niet zonder inkomsten te zitten. Voor sommige uitkeringen moet je jezelf verzekeren om de uitkering te ontvangen.

Waar vraag je een uitkering aan?

Het Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen, ook wel het UWV, verzorgt uitkeringen en helpt werkzoekende bij het vinden van een baan, het UWV is een overheidsinstelling. Bij het UWV kan je een uitkering aanvragen met je DigiD, dit duurt ongeveer 30 minuten. Hierna zal het UWV kijken naar de mogelijkheden met je persoonlijke situatie.

Geld lenen met een uitkering

Er zijn veel verschillende uitkeringen waar allemaal andere regels en voorwaarden voor zijn, daarom is het voor elke situatie anders of je kan lenen en hoeveel je dan zou kunnen lenen.

Je kan bijvoorbeeld met een WW of Bijstandsuitkering geen geld lenen. Dit omdat bij een WW uitkering de maximale looptijd te kort is om een lening af te betalen. Bij een bijstandsuitkering is het inkomen te laag. Uitkeringen waar je wel een lening mee kan aanvragen zijn bijvoorbeeld de AOW of WAO uitkering omdat hierbij de inkomsten elke maand voor een langere tijd vaststaan. De hoogte van een lening verschilt erg per uitkering en persoonlijke situatie, hier is eigenlijk geen richting in te geven. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met een adviseur die alles in kaart kan brengen en precieze bedragen voor kan stellen.

Geld lenen met een uitkering, wat is de goedkoopste manier?

Als je op een uitkering leeft en toch een lening nodig hebt, kan dat inderdaad uitdagend zijn omdat banken doorgaans op zoek zijn naar financiële stabiliteit en zekerheid bij lening aanvragen. Een persoonlijke lening kan in sommige gevallen een geschikte optie zijn, omdat de voorwaarden voor persoonlijke leningen meestal helder en vaststaand zijn, wat zowel voor jou als de geldverstrekker zekerheid biedt.

De geldverstrekker zal dus altijd kijken naar of je in staat bent om het geleende geld met rente terug te betalen. Wij bij Oversluiten.nl helpen je verder en leggen je graag uit hoe je toch geld kunt lenen! 

Het verschil van de bijstand en een uitkering

Uitkering is een algemeen en breed begrip die verwijst naar financiële betalingen die worden voorzien aan mensen om bepaalde voorzieningen en behoeften toch te kunnen blijven financieren. De financiële steun van de uitkering kan meerdere vormen hebben en voor meerdere doeleinden uitbetaald worden.

De bijstand is een vorm van financiële ondersteuning die wordt verstrekt aan mensen die onvoldoende vermogen of inkomen hebben om hun eigen levensonderhoud te financieren. De bijstandsuitkeringen worden meestal verstrekt door overheidsinstanties om tijdelijk of langdurige financiële steun te bieden voor mensen die in moeilijkheden verkeren.

De bijstand is hierbij een basisrecht en is in principe voor iedereen. Voor een uitkering moet vaak aan voorwaarden voldoen of hebben voldaan.

hypotheekadviseur-luka

Wil je meer weten over uitkeringen?

We gaan graag met je in gesprek en vertellen je meer over je mogelijkheden bij een bepaalde uitkering.

Meer informatie over de uitkeringen

Welke uitkeringen zijn er allemaal?

Welke uitkeringen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten uitkeringen. Het aanbod kan variëren en kan zowel door de overheid worden aangeboden, als door een verzekeraar. De verschillende soorten uitkeringen zijn:

  1. Werkeloosheidsuitkering (WW): De werkeloosheidsuitkering is bedoeld voor mensen die hun baan hebben verloren en tijdelijk geen inkomen hebben.
  2. Zieke-en invaliditeitsuitkering: De ziektewetuitkering is voor personen die vanwege ziekte of invaliditeit niet in staat zijn om te werken.
  3. Arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO): Deze wordt verstrekt aan mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn en niet in staat zijn om te werken.
  4. Ouderdomspensioen (AOW): Dit is voor gepensioneerde die een pensioen leeftijd hebben bereikt.
  5. WIA: De WIA uitkering is een Nederlandse uitkering voor personen die gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt zijn.
  6. Wajong: De Wajong uitkering is voor jonggehandicapten die vanwege hun beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen.
  7. Nabestaandenuitkering: Dit is een uitkering die bedoeld is voor nabestaanden van de overleden personen.

Er zijn nog veel andere uitkeringen in Nederland, maar dit zijn de populairste uitkeringen. Mocht je vragen hebben over andere uitkeringen, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

Wat moet je doen als je situatie verandert?

Wat moet je doen als je situatie verandert?

Bij de website van het UWV heb je een wijzigingsformulier. Wanneer je leefsituatie verandert log je in met je DigiD op het UWV en geef je de wijzigingen door.
De volgende wijzigingen moet je doorgeven: er verandert iets in je situatie, je gaat weer of meer werken, je gaat verhuizen, je telefoonnummer, je rekeningnummer of je bent zwanger. Deze zaken moet je zo snel mogelijk doorgeven aan het UWV.

Worden uitkeringen belast?

Worden uitkeringen belast?

Elke instantie waarvan je een uitkering ontvangt houdt belasting in op het bedrag dat zij aan jou betalen. Deze belasting wordt ook wel loonheffing genoemd.

Hoelang duurt het voordat je aanvraag wordt verwerkt?

Hoelang duurt het voordat je aanvraag wordt verwerkt?

Nadat het UWV je aanvraag heeft ontvangen , krijg je binnen 4 weken een beslissing te horen. Soms heeft het UWV meer tijd nodig om te beslissen, dit kan het geval zijn wanneer ze niet alle gegevens hebben. Verder kan dit beslissingstermijn anders zijn per uitkering. Neem hierom altijd tijdig contact op met het UWV.

nieuws & updates

Blijf op de hoogte

LenenLening Afsluiten
09 december 2022
Geld lenen met uitkering
Lees verder
Hypotheek OversluitenHypotheken
08 december 2022
Hypotheek oversluiten met een uitkering
Lees verder
VerduurzamingWaarvoor kan ik lenen?
29 november 2022
Alles over verduurzaming
Lees verder
Kinderfonds-logo-online-variant-08

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Verzekering aanvragen in één minuut, geheel vrijblijvend

Laat ons weten welke verzekering u nodig heeft en wij helpen u verder.
Naam(Vereist)

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Lening oversluiten

Verken de mogelijkheden
Welke lening wil je oversluiten?(Vereist)