BankspaarhypotheekHypotheken

Alles over de bankspaarhypotheek

Weet jij alles over de bankspaarhypotheek? Het is als starter niet meer mogelijk om een bankspaarhypotheek af te sluiten. Mocht je nog een bankspaarhypotheek hebben lopen en niet goed weten wat je hiermee kan doen, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres! Hieronder geven wij je alle informatie die je nodig hebt over de bankspaarhypotheek, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken over de toekomst van je hypotheek. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de bankspaarhypotheek!

Wat is de bankspaarhypotheek?

Als je voor 2013 een hypotheek af hebt gesloten, kon je kiezen voor de bankspaarhypotheek. Inmiddels is dit niet meer mogelijk. De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je een geblokkeerde spaarrekening krijgt waar je voor de volledige aflossing spaart. De aflossing vindt plaats aan het einde van de looptijd.

Alles over de bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je niet aflost tijdens je looptijd, en je rente blijft betalen over het gehele bedrag. Deze rente is wel aftrekbaar bij je inkomstenbelasting aangifte. Deze hypotheek komt met een geblokkeerde spaarrekening, je bouwt gedurende je looptijd spaargeld op in deze spaarpot, die je gebruikt om aan het einde van je looptijd je hypotheek in één keer af te betalen.

Deze hypotheekvorm komt met het nadeel dat de rente vaak hoger is dan die van bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarom is het vaak voordeliger om als je nog een bankspaarhypotheek hebt lopen, deze over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

Geblokkeerde spaarrekening

Je spaart belastingvrij een bedrag op een geblokkeerde spaarrekening. Het saldo van deze rekening moet worden gebruikt om de hypotheek af te lossen. De rente die je over de spaarpot ontvangt is gelijk aan je hypotheekrente.

Hoge rente

Een groot nadeel van de bankspaarhypotheek is de hoge rente. De rente light meestal veel hoger dan bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Daarbij komt ook dat veel kredietverstrekkers een opslag berekenen op de rente bij een bankspaarhypotheek. Dit is nadelig aan het begin van je looptijd vanwege de hoge maandlasten, maar aan het einde van je looptijd verandert dit in een voordeel, omdat je dan zowel een hoog saldo én een hoge rente.

Bankspaarhypotheek oversluiten

Een bankspaarhypotheek oversluiten is absoluut mogelijk. De reden dat veel mensen nog een bankspaarhypotheek hebben lopen, is omdat tot 2013 enorm populair was, maar toen veranderden er regels omtrent de belasting.

De voordelen:

Deze hypotheek biedt veel voordelen wat betreft de belasting. Na een paar jaar sparen heb je namelijk recht op fiscale vrijstelling. Dit betekent dat je geen belasting meer betaald over de rente die je ontvangt over je spaargeld, daarbovenop trek je de betaalde rente af van je inkomsten belasting. Hierdoor vallen je maandlasten vaak laag uit.

De nadelen:

Er zijn beperkte mogelijkheden omdat deze hypotheek niet meer wordt aangeboden door kredietverstrekkers. Daarbij fluctueert de rente ook, omdat die niet vast staat bij deze hypotheekvorm.

Al met al kun je overwegen om de bankspaarhypotheek over te sluiten. Als je wil beginnen met aflossen kun je bijvoorbeeld oversluiten naar een annuïteitenhypotheek.

alles over de bankspaarhypotheek

Bankspaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek

Doorgaans zijn er twee redenen om je bankspaarhypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek.

De eerste reden is besparen op de maandlasten. Door de lagere hypotheekrente ontvang je weinig rendement op je spaarpot die is gekoppeld aan je hypotheek. Hierdoor kan het flink voordelig zijn om je bankspaarhypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Hierbij profiteer je juist van deze lagere rente, en draai je de situatie eigenlijk om.

De tweede reden is kiezen voor een kwalitatief betere hypotheek. Veel hypotheekbezitters hebben spijt van de hypotheekvorm die in het verleden gekozen is. Zo ook de bankspaarhypotheek. Met een omzetting kan je van je oude hypotheekvorm afstappen en kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm. Voor meer informatie en alle opties over het oversluiten van je bankspaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek, kun je terecht bij dit artikel.

Heb je vragen over de actuele rente? Die kun je hier altijd terugvinden!

Related

Related

Geld vrijmaken
01 maart 2024
Inkomstenbelasting 2024: 6 dingen waar jij op moet letten.
Lees verder
Geld vrijmaken
26 januari 2024
De eerste salarisstrook van 2024, ben jij er op vooruit gegaan?
Lees verder
BankenoverzichtGeld vrijmaken
25 november 2022
Finqus/DSB lening oversluiten
Lees verder

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Maximale hypotheek berekenen

Binnen één minuut, geheel vrijblijvend

Overwaarde berekenen in één minuut, geheel vrijblijvend

Bereken de mogelijkheden

Verduurzamingshypotheek

Bereken de mogelijkheden

Seniorenhypotheek

Bereken de mogelijkheden

Lening berekenen

Bereken de mogelijkheden

Contact

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*