Hypotheek oversluiten
Beleggingshypotheek Hypotheken

Beleggingshypotheek tussentijds aflossen

Beleggingshypotheek tussentijds aflossen, kan dat?

In een beleggingshypotheek los je je hypotheekschuld niet af tijdens de looptijd. Wat zijn toch de mogelijkheden om wel tussentijds je beleggingshypotheek af te lossen? Je kan je beleggingshypotheek afkopen, en de waarde gebruiken voor het verlagen van je hypotheekschuld. Ook kan je door het hebben van overwaarde in je huis recht hebben op een lagere hypotheekrente. Let wel, je kan tussentijds je beleggingshypotheek aflossen, maar doe dit onder begeleiding van een financieel adviseur.

Beleggingshypotheek: aflossen, afkopen en overwaarde

In de periode van 1996 tot 1999 zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten. In deze jaren ging het erg goed op de beurs. In de jaren daarna ontstonden er negatieve beursresultaten en was de beleggingshypotheek achteraf toch geen verstandige keuze. In 2006 kwam er aandacht voor de hoge kosten die verzekeraars verwerken in de aan de hypotheek gekoppelde beleggingspolissen. Heb je nog steeds een beleggingshypotheek en ben je benieuwd wat je met de hypotheek moet doen? Ga in gesprek met één van onze hypotheekadviseurs, en kijk samen naar de opties.

Oversluiten.nl maakt de huidige en toekomstige situatie gratis en vrijblijvend inzichtelijk. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet. Zelfs als je ervoor kiest om ons de oversluiting te laten uitvoeren en het lukt ons niet, dan betaal je ons niets. No cure, no pay.

De beleggingshypotheek afkopen

Tot 1 april 2017 had het afkopen van een beleggingshypotheek een groot nadeel. De Belastingdienst kon nog een belasting heffen over de waarde bij het afkopen van de beleggingsverzekering. Voor een vrijstelling voor de belastingheffing moest de verzekering minimaal 15 of 20 jaar blijven lopen. Tegenwoordig geldt deze eis niet meer. Je kunt de beleggingsverzekering nu afkopen en de waarde gebruiken voor het verlagen van de hypotheekschuld. Dit is niet altijd verstandig. Ga voor een advies eerst het gesprek aan met een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Beleggingshypotheek Tussentijds Aflossen

Wat heeft een overwaarde op je huis voor effect op je beleggingshypotheek?

Door een overwaarde in je huis heb je mogelijk recht op een lagere hypotheekrente. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico’s. Je hypotheekschuld is bijvoorbeeld €200.000 en de waarde van je huis komt ongeveer op €300.000. Als jij je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, mag de geldverstrekker jouw huis verkopen. Door de gestegen overwaarde is er een kleinere kans dat er na verkoop nog een restschuld overblijft. Dit kan de geldverstrekker belonen met een korting op de rente. Door de overwaarde heb je ook ruimere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een verbouwing meefinancieren in een tweede hypotheek.

De hogere overwaarde heeft geen effect op de waarde van de beleggingen in jouw beleggingshypotheek. Door de overwaarde is het oversluiten van je hypothecaire lening naar een andere hypotheekvorm wel eenvoudiger geworden.

Wat kun je met de beleggingshypotheek na verkoop van je huis?

Na het overdragen van je huis op de kopers, gaat de notaris met je afrekenen. In de huidige markt is een overwaarde gebruikelijk. Deze waarde kun je uitgekeerd krijgen of je gebruikt de overwaarde voor de volgende koopwoning. Na de verkoop heb je het opgebouwde beleggingskapitaal dat nu losgekoppeld is van het huis. Deze waarde kun je uit laten keren.

Heb je nog steeds een beleggingshypotheek? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur om te bepalen of het aanhouden van deze hypotheekvorm nog steeds verstandig is. Door het kiezen voor een andere hypotheekvorm ben je niet meer afhankelijk van de beleggingsresultaten voor het volledig aflossen van je hypotheek.

Vragen over je beleggingshypotheek?

Neem contact op

Lening aanvragen

Bereken de mogelijkheden

Overwaarde opnemen

Bereken de mogelijkheden